Tandvleesontstekingen en Tandenstokers

Author:
mwerkman
Posted:
do, 04/12/2007 - 10:45
Ik ben halverwege maart geloof ik naar de mondhygieniste geweest, voor het eerst in mijn leven. Mijn nieuwe tandarts (ben verhuisd) verwees me daarheen omdat ik erg veel tandsteen had en wat plak.
Ik was nog nooit eerder bij zo iemand geweest omdat mijn vorige tandarts daar niet in geloofde en vond dat het juist slecht was voor je gebit.

Toen ik bij haar was heeft ze eerst mijn tandvlees gemeten en die was op sommige plaatsen te dik. Daarna heeft ze heel mijn gebit schoongemaakt, d.w.z. tandsteen verwijderd, tussen mijn tanden alles weggehaald, gepolijst etc. etc. Ik heb 1,5 uur in die stoel gezeten! Het deed op sommige plekken wel pijn maar goed, het moest toch weg.

Naderhand gaf ze me een nieuwe tandenborstel en liet me zien hoe beter te poetsen. Ook liet ze me het gebruik van een tandenstoker zien en zei dat het beter was om die ook te gebruiken.

Nadat ik daar ben geweest ben ik heel eerlijk gezegd gewoon het opzoeken van tandenstokers vergeten (erg druk leven, je kent het wel). Nu dacht ik er weer aan en heb ik toch 's wat opgezocht. Maar ik kom er niet goed uit want er blijken verschillende maten en soorten tandenstokers te zijn. Dus mijn vraag is: welke maat moet je nou hebben (de mondhygieniste gebruikte een best grote tandenstoker om voor te doen) en wat is nou een goed merk? Hout is blijkbaar het beste.
Als ik er nu aan begin gaat mijn tandvlees waarschijnlijk bloeden omdat ik er toen eigenlijk gelijk aan had moeten beginnen maar dat trekt wel weer weg neem ik aan...

Ook heb ik gelezen dat vrouwen die aan de pil zijn ook meer last hebben van tandvleesontstekingen. Klopt dit?

Ook had ik nooit last van tandsteen maar ineens sinds een jaar of 1 a 2 heb ik hier last van gekregen. Waar kan dit aan liggen?

Dus veel vragen en hopelijk kan iemand mij hiermee helpen...

Groet, Miranda
Spiegeltje

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze kunnen verschillen in dikte. Bij grotere
tussenruimten kunt u dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kiest u een dunne variant. In overleg met de mondhygieniste kunt u het juiste formaat vaststellen.

Zelf gebruik ik interdentale ragers (kleine borstels voor tussen de tanden) en soms tandenstokers. En dan gewoon die van Oral-B die bij de supermarkt te verkrijgen is. Deze voldoet aan de eisen zoals hierboven genoemd. Misschien zijn er betere, ik weet het niet. Ze zijn wel vrij groot.

Je moet er mee leren omgaan alhoewel het niet zo lastig is als flossen. Let er vooral op dat de platte kant en niet de scherpe kant bij het tandvlees zit. Je krijgt wel kleine "openingen" in het tandvlees tussen de tanden. Daar is niks aan te doen. Het kan verder geen kwaad.

Zie ook: http://www.poetstechnieken.nl

Over het ineens hebben van tandsteen: tandsteen hangt samen met voedingspatroon, poetsen en "aanleg". Misschien heeft u op de 1e twee punten iets veranderd? Of komt het juist omdat uw nieuwe tandarts er meer de aandacht op vestigt (dus niet méér tandsteen maar u krijgt het nu ineens te horen). Hoe dan ook, door goed te poetsen kan de vorming van tandsteen tot een minimum worden beperkt, ook al ontstaat bij u snel tandsteen. Het gebruik van een elektrische tandenborstel is aan te raden omdat het makkelijker is hiermee het gebit schoon te houden dan met een gewone borstel.
do, 04/12/2007 - 11:28 Permalink