Tandvleesontsteking ondanks goede mondhygiëne

Author:
S Merks
Posted:
do, 04/09/2020 - 08:40
Goedemorgen,

Ik ben nieuw hier op dit forum en ben benieuwd naar de mening van de expert(s).

Even een korte introductie: Ik ben 21 jaar en heb tot twee maanden terug nooit problemen gehad met mijn tanden en tandvlees. Daarnaast ben ik altijd netjes twee keer per jaar naar de tandarts geweest en heb ik een aantal jaren een beugel gehad. Verder heb ik nog nooit een gaatje gehad en neem ik mijn gebit erg serieus (minimaal drie keer per dag elektrisch poetsen + 1x flossen). Bovendien rook ik niet, leef ik erg gezond en drink ik (doordeweeks) eigenlijk alleen water. Verder eet ik veel fruit en sport ik dagelijks.

In december 2019 ben ik bij de tandarts geweest en hij vertelde mij dat alles goed was. De volgende afspraak stond gepland voor juni 2020. Echter kreeg ik enkele weken na deze controle last van mijn tandvlees. Het viel mij op dat het tandvlees aan de voortanden onderin zich een beetje terug begon te trekken. Na te hebben gezocht op internet, dacht ik dat dit kwam door mijn fanatieke poetsroutine (te hard poetsen?). Hiervoor heb ik zachte opzetborsteltjes gekocht. Wel was ik bang dat het tandvlees zou blijven terugtrekken, dus ben ik uit angst de voorkant van mijn tanden gaan 'mijden' tijdens het poetsen. Achteraf was dit natuurlijk ontzettend dom.

Vervolgens kreeg ik ook last van een extreem vieze smaak in mijn mond. Het tandvlees begon er nu ook gezwollen en felrood uit te zien. Dit vond zich plaats een maand na de periodieke controle. Ik heb hierop gelijk de tandarts gebeld, en toen ik daar eenmaal zat (andere tandarts deze keer), bleek ik zeer zware tandvleesontsteking te hebben en heel veel tandplak op de tanden. De mondhygiëniste heeft gelijk de volgende dag het gebit gereinigd. Bovendien heeft ze mij sterk aanbevolen om te ragen i.p.v. flossen.

Bovendien is de tandarts tot de conclusie gekomen dat er twee verstandskiezen verwijderd moeten worden. Dit omdat hier vuil en bacteriën in blijven zitten. Deze operatie bij de kaakchirurg stond gepland op 3 april jl. maar is verzet naar 26 mei i.v.m. Corona.

Drie weken geleden ben ik weer bij de tandarts geweest omdat het tandvlees op sommige plekken best nog rood was en omdat er bij het ragen bloed bleef komen. De tandarts zag de verbetering maar constateerde nog wel ontstoken plekken. Hiervoor heb ik 'Perio Aid Intensvive Care 0,12%' gekregen. Intussen gebruik ik dit nu bijna drie weken en lijkt het deels te helpen. Echter is het tandvlees op sommige plekken nog rood en doet het op bepaalde plekken tijdens het poetsen erg veel pijn. Ook heb ik het idee dat het tandvlees zich op andere plekken wat begint terug te trekken. Ook zijn er witte vlekjes te zien (wondjes?). Zou dit kunnen duiden op een poetstrauma of is het toch nog ontstoken?

Ik voel me eigenlijk een beetje bezwaard om naar de tandarts te gaan in deze tijden (Corona). Wat is uw advies? Doe ik er verstandig aan om weer een afspraak te maken of kan het even wachten tot ná de kaakchirurg?

Zelf denk ik dat alle problemen zijn ontstaan na een schimmelinfectie in de mond waarvoor ik van de huisarts een mond-gel heb gekregen. Hier moest ik meermaals per dag mee 'spoelen' en mocht daarna een tijdje niets drinken. Ook moest ik dit vlak voor het slapen gebruiken, zodat het heel de nacht 'in kon trekken'. Het was een vrij dikke en 'stroperige' gel en mocht daarna worden doorgeslikt. Bent u bekend met dit verschijnsel als zijnde tandvleesontdekking-veroorzaker?

Sorry voor mijn lange verhaal, maar ik wil een zo goed mogelijke omschrijving van de situatie geven.

Alvast bedankt!

S. Merks
Lieneke

Dit klinkt als (Acute) Necrotiserende Ulcererende Parodontitis (of Gingivitis); verkort (A)NUG of (A)NUP. Ik denk dat je het beste af bent bij de parodontoloog. Zij mogen na de Pasen ernstige parodontale infecties behandelen. Voor nu: probeer H2O2 3% te kopen en dit 1 op 1 te verdunnen. Pas op...best agressief spul!
De schimmelinfectie zou weleens verkeerd gediagnostiseerd kunnen zijn of de gel heeft de balans in je mond de verkeerde kant opgestuurd...
do, 04/09/2020 - 10:29 Permalink
S Merks

Als antwoord op door Lieneke

Bedankt voor uw reactie! Hier schrik ik behoorlijk van...

Ik ben behoorlijk op mijn gezondheid gesteld (vanzelfsprekend). Dit weegt voor mij in principe zwaarder dan de esthetische kant van het verhaal (minder mooi gebit).
Misschien is het handig dat ik eerst mijn tandarts bel en naar aanleiding van dat gesprek op zoek ga naar een parodontoloog?

Is het gevaarlijk als ik hier pas na deze week terecht kan? En kan mijn tandarts dit over het hoofd hebben gezien?
do, 04/09/2020 - 10:47 Permalink