Tandvleesontsteking gaat niet over

Author:
SebD
Posted:
di, 12/10/2019 - 00:51
Ik ben een man van 35 die om verschillende redenen 1,5 jaar terug pas weer naar de tandarts is geweest (na 15 jaar niet te zijn geweest). Ik had geen gaatjes en heb nog nooit een gaatje gehad. Wel had ik veel tandsteen en bloedend tandvlees (geen pockets) en ik heb een grondige gebitsreiniging gehad en instructies hoe te poetsen en te reinigen tussen de tanden. Het tandvlees was al snel mooi roze en lag strak om de tanden en kiezen, maar ik bleef last houden van pijnlijk en bloedend tandvlees tijdens het gebruik van een rager. Na een jaar elke dag reinigen tussen de tanden en een paar keer bij de preventieassistene terug gekomen te zijn ben ik uiteindelijk naar een andere tandarts gegaan die mij heeft doorverwezen naar een mondhygiëniste. Deze heeft een aantal weken terug weer tandsteen verwijderd en nieuwe instructies gegeven. Na 2 weken ben ik teruggekomen en was er niets verbeterd en heb ik laten zien hoe ik rager en poets en dit was allemaal in orde. Bij de tandplakmeting bleek ik op een heel klein puntje na geen tandplak te hebben. Ze kon bevestigen dat het overal begint te bloeden toen ze zelf met de rager aan de gang ging. Deze mondhygiëniste is ook docente voor andere mondhygiënisten en gaf aan dit nog nooit eerder gezien te hebben en heeft dus ook geen idee.

Het probleem is dus als volgt; Bijna alle ruimten tussen de tanden en kiezen bloeden tijdens rageren is het tandvlees daar heel pijnlijk, maar tijdens het poetsen bloed er niets. Gedurende de dag heb ik ook vaak een vervelend gevoel bij mijn tandvleesranden en als ik mijn tanden poets zie ik duidelijk door het contrast met de tandpasta dat er rode puntjes op de tandvleesrand bij de tussenruimten zit. Ik zorg er overigens voor dat ik niet over mijn tandvlees heen poets en poets elektrisch. Sommigen tussenruimten doen meer pijn en bloeden harder dan de ander, maar in de laatste 1,5 jaar heeft dus iedere tussenruimte wel eens veel pijn gedaan en hard gebloed.

Wat ik al heb geprobeerd; Ik heb een tijdje rageren gecombineerd met stokeren en een tijdje alleen gestokerd en beiden zonder effect. Ik heb een week 2x per dag met chloorhexidine gespoeld en in de eerste paar dagen werden de klachten nog een stuk erger en daarna iets minder. Toen ik na een week stopte duurde het een paar dagen voordat er weer niks veranderd was. Momenteel ben ik weer een week aan het spoelen met chloorhexidine om dit nog 1 keer te proberen en zijn de klachten na een paar dagen weer erger geworden. Ik heb tandpasta zonder het bestanddeel SLS geprobeerd, maar ook zonder effect. Ik heb het puntje van de rager iets gebogen en er extra op gelet dat ik niet in mijn tandvlees prik. Ik heb nooit gerookt en drink niet.

Wat kan ik nog doen? Ik ga deze week naar de huisarts om te vragen of ik bloed kan laten prikken op vitaminetekorten en ziekten, maar ik verwacht daar niks van.

Ik heb wel over het algemeen wat "overgevoeligheidsklachten" m.b.t. luchtwegen, snel een geirriteerde huid etc. , maar ik wil niet zomaar aannemen dat ik slechts onverklaarbare gevoelig tandvlees (zoals mijn tandarts suggereerde) heb en ben best bang dat dit uiteindelijk over gaat in parodontitis.

Heeft iemand een idee ?
Lieneke

Zo te horen heb je dus een uitstekende mondhygiene maar blijft het bloeden. Het is dan inderdaad logisch om even verder te kijken naar je immuunsysteem en is een bloedtest verstandig. Dat bepaalde weefsel bij jou overdreven reageren op prikkels is mogelijk. Heb je misschien ook darmproblemen? Komen jullie er niet uit, dan zou de mondhygienist kunnen verwijzen naar de parodontoloog en/of kaakchirurg.
Zolang er geen botverlies is, is het niet zo'n ramp. Voor jou natuurlijk wel vervelend, maar een oppervlakkige ontstekingsreactie is medisch gezien niet zo erg. Gelukkig word je situatie goed in de gaten gehouden. Stel dat je toch een pardontitis ontwikkelt, misschien heeft het dan nog nut om een kweektest te doen en eventueel antbiobitica in te zetten. Hoe is je risico hierop verder? Rook je? Ben je diabeet? Heb je overgewicht? Heb je stress? Komt het in je familie voor?
do, 12/12/2019 - 10:16 Permalink