Tandvlees wegpoetsen

Author:
Bouwe
Posted:
do, 03/01/2007 - 08:32
Al sinds jaar en dag heb ik last van rood tandvlees wat zo af en toe aan het bloeden gaat. De haren van nieuwe tandenborstels gaan bij mij na drie dagen al uit elkaar staan. Om de hoektanden ziet het tandvlees eruit als een soort halve ringetje net onder de tanden door. Vanmorgen heb ik heel voorzichtig gepoetst, waarbij het niet ging bloeden maar ook de haren van de huidige tandenborstel gaan alweer uit elkaar staan. Kunnen zulke klachten veroorzaakt worden door te hard poetsen? Wat kan ik hier zelf aan doen?
Bouwe

Mijn eigen tandarts zegt constant "beter poetsen", en heeft het nooit over te hard poetsen, dat terwijl de stand van de haren op de tandenborstel het toch doet vermoeden. Doorverwijzen naar de mondhygenist vind hij niet nodig.
do, 03/01/2007 - 11:22 Permalink
Lieneke

Wat je zelf al aangeeft: Je bent bezig om jouw tandvlees weg te poetsen, want als de haren al zo snel uit elkaar staan...dan poets je absoluut te hard. Zo'n half ringetje ('festoon') ontstaat ook door te hard poetsen. Zie het als een eeltlaagje wat het tandvlees zelf aanzet. Als dit laagje het niet meer houdt, dan ontstaat er een 'recessie'; terug getrokken tandvlees.

Jouw redenatie met 'ik poets maar wat zachter, want anders gaat het tandvlees bloeden' die klopt niet. Het is niet dat het bloeden aangeeft dat je te hard poetst. Bloeden duidt enkel en alleen op ontsteking. Dit heeft wel te maken met de manier van poetsen maar niet met hoe hard je drukt met de borstel.

Wat je er zelf aan kan doen is een bezoek brengen aan een mondhygienist (vrij toegankelijk tegenwoordig). Die kan je laten zien hoe je hebt beste de tanden schoon kan houden en die kan het ontstoken tandvlees behandelen.

Info over poetsmethodes:
http://www.poetstechnieken.nl
do, 03/01/2007 - 12:43 Permalink
Bouwe

Bedankt, ik ga zeker even bellen. :D Als 23 jarige woon ik nog thuis (nog steeds ja) en dan is het handig dat je een moeder hebt die de tanden wel eens wil poetsen. In ieder geval, die heeft het voor mij een week of twee gedaan volgens haar methode, toen trad er wel verbetering op. Helaas gaat het daarna weer verder op mijn eigen oude verkeerde liedje. Moet haast om de week een nieuwe tandenborstel aanschaffen, daar moet echt iets aan veranderd worden.
do, 03/01/2007 - 13:07 Permalink
Bouwe

Hoi,


Vanaf het forum moeilijk te beoordelen of je te hard poetst maar het is zeker niet normaal dat na drie dagen de haren al uit elkaar gaan staan, ook al poets je veel te hard. Je moet wel een heel slechte tandenborstel gebruiken :smt001


Ik heb verschillende tandenborstels versleten, van Oral-B via AuqaFresh naar Sensodyne, helpt allemaal niks. ;) :cry:


Hoewel het met een gewone tandenborstel heel goed mogelijk is het gebit goed te verzorgen zijn velen het er over eens dat het met elektrisch poetsen wel makkelijker is.


Mij werd altijd verteld dat je met een electrische tandenborstel het gebit minder goed kan schoonmaken dan met een normale tandenborstel. Hiervan moet ik dus terugkomen zo te lezen dan. :smt001
do, 03/01/2007 - 14:59 Permalink
Lieneke

Over het algemeen poetst een electrische tandenborstel met een klein rond kopje beter dan dat je met de hand zou kunnen redden. Maar...dan moet je m natuurlijk niet na 10 seconden al in de hoek smijten omdat dat ding zo enorm beeft dat je zowat de badkamer uittrilt :smt003 . Ook electrisch poetsen vergt tijd en concentratie.
do, 03/01/2007 - 18:27 Permalink
CD

Tevens is de techniek van het poetsen belangrijker dan waarmee je poets. Wat ook belangrijk is de reiniging voor tussen de tanden/kiezen (bv. tandenstokers). Het is zeker aan te raden om eens naar een mondhygiënist te gaan. Als men zowel een elektrische tandenborstel als een handtandenborstel goed gebruikt, dan blijkt dat een elektrische tandenborstel iets beter reinigt.
Zie ook eens:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4693
do, 03/01/2007 - 20:02 Permalink
Spiegeltje

Over het algemeen poetst een electrische tandenborstel met een klein rond kopje beter dan dat je met de hand zou kunnen redden. Maar...dan moet je m natuurlijk niet na 10 seconden al in de hoek smijten


Veel electrische borstels hebben een ingebouwde timer. Twee minuten poetsen is het minimum. Als je dat niet gewend bent lijkt het een eeuwigheid maar na een tijdje weet je het niet beter of ga je zelfs langer door.

Inderdaad is van belang ook tussen de tanden te reinigen. Hoewel een elektrische borstel (Oral B) overal goed bijkomt is dat NIET tussen de tanden. Daarvoor moet je tandenstokers gebruiken of interdentale ragers. In het laatste geval zul je vaak verschillende maten moeten gebruiken voor een optimaal effect.

Bij mij heeft het gebruik van die ragers echt wel het verschil gemaakt. Zpnder die ragers bleef ik gewoon last houden van (bloedend) ontstoken tandvlees tussen de kiezen, je kunt poetsen wat je wilt. Er komen behoorlijk wat voedselresten tussen die kiezen vandaan bij het rageren. Hangt natuurlijk ook van het gebit af of daar veel troep tussen gaat zitten.
vr, 03/02/2007 - 00:13 Permalink
Lieneke

Er zit een timer op, maar als je die borstel niet fijn vind dan ga je echt niet poetsen tot de timer om is...vandaar mijn antwoord.
vr, 03/02/2007 - 05:59 Permalink
Spiegeltje

De timer is natuurlijk maar een hulpmiddel en geen dwangmiddel :) . De vibratie van een elektrische tandenborstel is inderdaad even wennen. Ik weet niet of er veel mensen zijn die een elektrische borstel hebben gekocht en daarom weer zijn overgestapt op handmatig poetsen of het poetsen zo kort mogelijk houden

Als ik mensen zie poetsen valt me wel op dat het vaak erg snel en op de automatische piloot gaat en dat met de elektrische borstel wordt bewogen alsof het een gewone handmatige borstel is. Fout! Met zo'n rond borsteltje kun je makkelijke - heel systematisch - element voor element poetsen. Voor, achterzijde en op de kauwvlakken. En dan ben je niet binnen 2 minuten klaar en moet je ook je aandacht erbij houden.

Ik weet zeker dat mijn gebit en tandvlees er met een handborstel niet zo goed zou zijn bijgehouden dan met een elektrische (Braun Oral-B). De laatste is vrij duur in aanschaf en gebruik maar je hoeft volgens mij echt niet de duurste te hebben met allerlei toeters en bellen.

Elke uitgave verdient zich zo terug als je je gebit er beter door kunt onderhouden (afgezet tegen de MH enTA-tarieven) :D
vr, 03/02/2007 - 09:41 Permalink