Tandvlees ontstoken rond één kies

Author:
poesiemauw
Posted:
ma, 04/21/2008 - 14:47
Ik ben vorige maand nog op controle geweest en alles was in orde, mijn gebit was perfect gereinigd zei de tandartse (ik flos, stoker, rager en poest braafjes 2x per dag).
Nu heb ik al meer dan een week last van plaatselijk ontstoken tandvlees aan de buitenkant van mijn laatste kies (verstandskies) linksonder. Deze kies ligt wel een beetje gekanteld (de kies erboven rust eigenlijk deels op de zijkant van deze kies). Verder heb ik geen last van mijn tandvlees bij mijn andere tanden en kiezen. Aan de linkerkant onderaan mis ik wel de 1ste, 2de kies en de premolaar, de verstandskies staat er dus alleen. Deze kiezen zijn al getrokken toen ik een jaar of 10 was door een gekke tandarts die daarmee plaats wou creëren.
Ik poest nu met paradontax, reinig deze kies extra goed, spoel met perio-aid maar niks helpt. Het is ook een beetje pijnlijk.
Ik klem wel enorm 's nachts, dikwijls doen mijn tanden en kiezen overdag erg pijn van het klemmen 's nachts.
Ik zit momenteel in een behoorlijk stressvolle periode en dan is het nog wat erger. Kan het ontstoken tandvlees voortkomen van het klemmen?
Wat kan ik nog doen? Mijn tandartse heeft een wachttijd van +/- 2 maanden en ik denk niet dat ze dit als dringend gaat beschouwen dus voorlopig kan ik er niet terecht. Ik heb een beetje schrik aangezien het de enige kies is in mijn onderkaak links, ik wil hem niet kwijt :( Ik ben 35 en mijn verstandskiezen heb ik dus al een hele tijd zonder problemen.)
krumudatra

Het is erg moeilijk om dit op afstand te beoordelen maar, het klemmen kan er de oorzaak van zijn dat het tandvlees geïrriteerd raakt. Je drukt namelijk te sterk op het weefsel dat de wortel van de kies omhult (parodontaal ligament). Wit achtig tandvlees kan duiden op een acute ontsteking (ANUG) dit kan mede veroorzaakt worden door een combinatie van stress en roken. In dat geval is het wel zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn en moet de tandarts tijd maken. Maar het beste is toch om de praktijk te bellen en te overleggen. De meeste tandartsen hebben ondanks een wachttijd wel plekjes vrij voor spoedgevallen.
di, 04/29/2008 - 14:42 Permalink
poesiemauw

Hey bedankt voor jouw antwoord! Intussen gaat het al veel beter, het bloedt niet meer en er is nog maar een klein wit plekje. Wel zit het tandvlees nog wat losjes rond de kies. Wordt dit vanzelf weer strakker?
Enne... roken doe ik niet hoor, hygiëne is optimaal en junkfood eet ik nauwelijks. (oorzaken van ANUG) Stress daarentegen heb ik in overvloed...
di, 04/29/2008 - 15:09 Permalink