tandvlees geirriteerd vanwege tandenstoken/flossen

Author:
Timelord
Posted:
wo, 07/20/2011 - 20:08
Afgelopen maandag ben ik op controle geweest bij de tandarts. Daarvoor maak ik mijn tanden altijd extra schoon zodat hij een goed zicht heeft en bijvoorbeeld moeilijk te vinden gaatjes misschien toch nog ziet.
Hoe dan ook, in de ochtend heb ik goed gepoetst en met een tandenstoker (zo'n echte die naar dun uitloopt, driehoekig.) Daarmee kom ik goed tussen mijn tanden en kiezen. Hiermee kwam op een paar plekken wel wat bloed vrij. Daarnaast flos ik nog eens extra na.

Ik heb ook even zelf mijn gebit gecontroleerd en constateerde dat bij een kies een klein stukje was afgebrokkeld - daar zit een vulling. De tandarts heeft na mijn opmerking nog foto's gemaakt, links en rechts, van mijn kiezen beneden. Bij de kies in kwestie bleek dat er een holle ruimte zat onder de vulle en ik dus een nieuwe moest krijgen. Hiervoor heb ik pas over een maand een afspraak gekregen.

Maandagavond echter, begon ik wat pijn te voelen. Dit was zowel bij de kies in kwestie als bij een voortand. Ik heb het bekeken en het tandvlees lijkt geirriteerd, want het driehoekje tussen de tanden is donkerrood gekleurd. Volgens mij komt dit doordat ik iets te enthousiast ben geweest met de tandenstoker of tijdens het flossen en het tandvlees heb beschadigd. Ik heb er een foto van gemaakt en als bijlage toegevoegd. (Volgens mij heb ik ook een randje tandsteen zitten aan achterkant en rand van mijn twee middelste tanden, dit heeft de tandarts blijkbaar niet gezien.)

Ik heb ook geprobeerd mijn kies (die een nieuwe vulling moet krijgen) te bestuderen, want daar voelde ik ook pijn. Het tandvlees lijkt ook daar op precies dezelfde manier aangetast te zijn en is donkerrood. Als ik er met een tandenstoker in ga komt er weer bloed vrij en lijkt de pijn lichter te zijn geworden. Het rare is dat ik sinds maandag opeens wel last heb van koude dranken, niet van warme dingen. Daarvoor was dit niet.

Het doet in ieder geval best goed pijn en ik heb er vannacht lastig van kunnen slapen. Van die kies weet ik alleen niet zeker of het tandvlees of de kies pijn doet. De pijn neemt soms af of is helemaal weg, maar komt snel weer terug. Ik twijfel dus of het uit de kies zelf komt. Ik ben bv bang dat de kies pijn doet, zoals die holte onder mijn vulling en dat dat zal gaan ontsteken. Misschien zijn er wel bacterieen naar binnengedrongen en zijn ze nu de boel aan het uitvreten. Dan zou een wortelkanaalbehandeling alleen nog uitkomst bieden.

Daarom de vraag of het niet slim is de tandarts te bellen voor een eerdere afspraak omdat ik nu wel pijn heb. Hoe lang moet ik wachten om te kijken of de pijn zal verdwijnen? In de tussentijd kan ik de paradontax tandpasta van mijn moeder gebruiken, dat helpt mij wat tegen de pijn en ik hoop dat als het tandvlees inderdaad is geirriteerd het er sneller van zal genezen.
Attach