tandvlees

Author:
hilde-gonde
Posted:
vr, 07/11/2008 - 11:35
Hallo iedereen,
ik begon me gisteren ineens weer zorgen te maken over mijn tandvlees: een stukje van mijn tandvlees tussen 2 tanden is al 2-3 jaar los. Nu, ik maakte me daar vorig jaar ook ernstige zorgen over en toen zei mijn tandarts dat het niets van paronditis of zoiets is. Toen heeft ze gewoon het tandsteen verwijdert. En ze zei dat het weer ging aangroeien. Dat is nu nog altijd niet het geval.
Ik ga om de 6 maanden op controle en ben nog maar juist 1,5 maand geleden geweest, dus ik denk wel dat ze dat opgemerkt zou moeten hebben.
Zou het ook gewoon kunnen dat dat tandvlees zonder reden gewoon niet meer terug aan mijn tand (strak) ligt?
Het bloed niet en het doet geen pijn ofzo.
Het is gewoon al 3 jaar zo, maar mijn tandarts heeft nog nooit pockets genomen. Maar dat zal wel niet nodig zijn, omdat mijn tandvlees gewoon een stukje los is?
Ik weet het niet en ik maak me er een beetje zorgen over. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en zeggen dat er niets aan de hand is :)

Groetjes
Katharina
Spiegeltje

De tandarts hoort regelmatig, bijvoorbeeld tijdens de periodieke controle, te controleren of er afwijkingingen zijn aan het tandvlees. De aanwezigheid van diepe pockets kan alleen met behulp van een sonde worden aangetoond (eventueel rontgenfoto's) en zie je niet aan stukje loszittend tandvlees.. De tandarts kan dat vrij snel en - zeker als je tandvlees verder gezond is - merk je daar als patient weinig tot niets van. Dat de tandarts niks heeft gezegd wil nog niet zeggen dat het niet is gebeurd. Het beste kun je er de volgende keer even zelf over beginnen. Dit ter geruststelling.
vr, 07/11/2008 - 13:11 Permalink
hilde-gonde

Hey,
bedankt voor je antwoord.
Ik vraag me af: als je tandvlees aan de randen tussen de 2 tanden los zit, is er dan sprake van een pocket?
Vorig jaar heeft ze gewoon het tandsteen verwijdert. Maar het groeit niet vast, zou dat kunnen omdat het al te lang loszit of omdat er iets aan de hand is.

Ik ben nogal een paniekmens op gebied van tanden :)
Groetjes
Katharina

O ja, binnen 4.5 maanden moet ik weer op controle en dan gaat ze een foto nemen.
vr, 07/11/2008 - 13:53 Permalink
Lieneke

Het tandvlees kan losliggen omdat het ontstoken is. Het kan een pocket (parodontitis dus) maar het kan ook een speudo-pocket zijn (gingivitis dus). Reinig je tussen je tanden met bijvoorbeeld een tandenstoker?
vr, 07/11/2008 - 15:12 Permalink
hilde-gonde

Nee, dat doe ik niet, maar dat is ook moeilijk, aangezien ik een draadje heb aan de achterkant van mijn tanden.
Maar kan het zijn dat ik al 3 jaar een speudo-pocket heb, zonder dat mijn tandarts dat ziet ?
Mag ik dan nog 4,5 maand wachten tot mijn volgende controle?
Maar echt los ligt ghet niet, het is gewoon niet strak, en je kunt het een beetje verplaatsen met je vinger(ach ja, dat is los waarschijnlijk :wink: )
vr, 07/11/2008 - 15:55 Permalink
Lieneke

Ook met een draadje achter je tanden kan je prima een tandenstoker gebruiken. De stoker gaat er namelijk onderdoor. Waarschijnlijk vindt jouw tandarts een speudopocket niet zo belangrijk...Ga eerst maar eens met die tandenstoker aan de slag. En als het na 2 wk niet beter is, dan bel je gewoon even.
vr, 07/11/2008 - 18:29 Permalink