tandsteen,onstoken tandvlees en pijn

Author:
veb
Posted:
do, 10/22/2009 - 12:01
ik ben de afgelopen paar jaar niet regelmatig naar de tandarts geweest,eigenlijk vrijwel alleen met pijnklachten.
heb in de afgelopen 2 jaar 2 gaatjes laten behandelen,waarvan er bij eentje uiteindelijk een wkb nodig was.

sinds vorige week heb ik last van wat zeurderige pijn aan de rechterkant van mn gezicht,zowel onder als boven.
3 dagen terug ben ik bij de tandarts geweest,er zijn foto's gemaakt,gebit ziet er afgezien van tandsteen en ontstoken en snel bloedend tandvlees keurig uit.
moet wel tandsteen laten verwijderen (tandarts gaat eerst zelf het ergste weghalen) en daarna naar de MH.

2 nachten terug heb ik niet kunnen slapen van de pijn,het trok mn hele rechterkant van mn mond door,incl alle tanden aan de rechterkant,de rechterkant van de tong en gehemelte,begin keel en straalde uit naar mn oren,hals en nek.
ibuprofen 400mg hielp niks.
gisterochtend dus weer tandarts gebeld,en ben vanmorgen weer terug geweest.

ik heb 2 kiezen rechtsbovenin die gevoelig zijn,er zijn weer foto's gemaakt,weer niks op te zien.

kreeg een recept mee van een mondspoelmiddel wat ik nu moet gaan gebruiken,en het advies om een tandenstoker tussen de 2 pijnlijke kiezen in te steken,met de waarschuwing dat dit wel erg kon gaan bloeden.

ik heb de boel net onderhanden genomen,kon de tandestoker er zonder al te veel pijn tussen krijgen en het bloede wel wat,maar niet heel erg,heb nu ook meteen de mond gespoelt.

de zeurende pijn houd dag en nacht aan,afgelopen nacht was de pijn minder erg dan 2 nachten terug en heb ik redelijk kunnen slapen,de nacht daarvoor heb k hooguit 2 uurtjes kunnen slapen.

ik hoop dat de klachten nu snel over zullen gaan,de achterste kies is erg gevoelig als ik erop bijt,of als de tandarts ertegenaan tikt,de kies daarvoor ook maar iets minder.
van nu af aan ga ik keurig naar de tandarts en laat de boel goed onderhouden,dit alles doet goed zeer!
doordat ik toch geen last had en bang voor de tandarts was ging ik steeds niet,heb nu een nieuwe tandarts gevonden die me goed helpt en geen onnodige ingrepen gaat verrichten.

ik vraag me alleen af wat ik nu het beste kan nemen als de pijn weer te erg wordt.
sanalgin slaat niet aan,ibuprofen 400mg ook niet.....

ik moet nu een paar dagen spoelen,2x per dag,dit zou verlichting moeten geven,als ik maandag nog zo'n last heb moet ik hem weer even bellen.
Spiegeltje

Ik heb geen verklaring van de klachten alhoewel er wel meer aan de hand lijkt te zijn dan alleen geirriteerd/ontstoken tandvlees. Het beste is om de tandarts hierover nogmaals te raadplegen.

Wat betreft de pijnstilling. Naas ibuprofen kun je eventueel ook nog paracetamol slikken. Dit is namelijk uit een andere groep. Geszamenlijk werken ze wat beter dan apart. Receptplichtige medicijnen gaan we hier op het forum niet adviseren maar er zijn uiteraard nog wel krachtiger pijnstillers via tandarts of huisarts te krijgen. Voorop staat natuurlijk wel dat spoedig de oorzaak van de pijn wordt vastgesteld en een behandeling die daarop is afgestemd. In afwachting daarvan kunnen pijnstillers de tijd overbruggen.
do, 10/22/2009 - 13:37 Permalink
veb

van de tandarts moet ik de komende dagen de mond goed spoelen met het spul dat ik van de apotheek gekregen heb,en dagelijks goed schoonmaken met de tandenstoker.
als ik maandag nog klachten heb moet ik m weer bellen....

hij durfde nu niet op de gok zomaar 1 van de 2 tanden te gaan behandelen,ook omdat de tanden niet extreem gevoelig zijn met kou en omdat er op de foto's verder ook niks te zien is....
kan een tand zeer doen als je erop duwt of mee kauwt alleen door ontstoken tandvlees?
de pijn zeurt trouwens de hele dag door wordt er gek van en wil niet al teveel pijnstillers innemen.
do, 10/22/2009 - 13:42 Permalink
Spiegeltje

Die drukpijn is wel een symptoom van een wortelpuntontsteking, vaak is daarvan wel iets op de foto te zien, soms ook niet. Voelt de kies ook hoger dan normaal? Of ook tandvleesproblemen deze klacht kunnen veroorzaken weet ik niet zeker. Ik weet het verder dus niet. Ik kan me wel voorstellen dat de tandarts niet zomaar een wkb gaat opstarten zonder redelijk zeker te zijn dat dit nodig is.

Mocht de pijn echt heftig worden in het weekend dan kun je ook nog de dienstdoende tandarts bellen om er nog eens naar te laten kijken
do, 10/22/2009 - 14:09 Permalink
veb

het gaat om de bovenste kiezen.
de achterste kies (of kiezen,kan het niet duidelijk voelen)voelt alsof ie wat uitsteekt,als ik mn kiezen op elkaar zet lijkt het alsof mijn rechter kiezen elkaar als eerste raken (rechts is de pijnlijke kant) terwijl de linker kiezen ook gewoon aansluiten op dat moment.

ik ga wel even braaf spoelen en wacht het tot maandag wel af,tandarts zei ook dat als er wel een ontsteking in de kies zit dat de pijn naarmate de ontsteking vordert beter te lokaliseren is,dit voorkomt in ieder geval onnodige behandelingen aan de andere kiezen.

heb nu net een pijnstiller (sanalgin) genomen,dit lijkt nu aardig goed te werken....
do, 10/22/2009 - 14:23 Permalink
veb

zou het niet mogelijk zijn dat de klachten door het goed schoonmaken en spoelen minder gaan worden denk je?

hij durft nu niks te doen omdat hij niet zeker weet welke tand het is,ik heb 3 gevoelige tanden op een rij,de achterste is het meest gevoelig,dan de een na achterste en dan die daarvoor....hij kan ze moeilijk alle 3 open gaan maken,vandaar dat hij er nu niks anders aan kon doen.....

wat is nu het verstandigst?morgen maar weer even terug gaan anders?(zo kom je er nooit,en zo 3x in een week)
do, 10/22/2009 - 16:09 Permalink
veb

pijn is eigenlijk constant aanwezig,heb n uur terug een pijnstiller (sanalgin) genomen,maar de pijn is alweer ruim een half uur terug.
pijn is niet zo erg op t moment dat ik er gek van wordt,maar is wel erg vervelend en aanwezig .
mn gehemelte doet ook wat zeer,de pijn is zeurend,maar klopt toch ook wel wat...in het gebied boven de zere tanden (voel nog steeds niet goed welke nu de boosdoener is) lijkt t wat te steken,maar boven de tanden (op t tandvlees) is het niet gevoelig als ik er aan zit.


toch nog maar even de tandarts bellen als dit morgenochtend nog zo is denk ik.
do, 10/22/2009 - 16:37 Permalink
veb

donderdagavond werd de pijn te erg,heb de huisartsenpost gebeld voor een goede pijnstiller,en heb diclofenac gekregen (dit schijnt tevens ontstekingsremmend te zijn)
mijn eigen tandarts is vrijdags namelijk vrij,en ik wilde liever niet naar een vreemde weekendtandarts,en wilde toch ook eerst kijken of het spoelen met corsodyl misschien zn werk zou doen.

ik heb er 3x per dag een van genomen,gisteravond heb ik de laatste ingenomen,afgelopen dagen moest ik dan toch echt om uiterlijk 9 uur sochtends wel een nieuwe innemen,maar ik heb nu nauwelijks pijn,voel een heel klein beetje gezeur in de verte,de pijn bij het kauwen is ook weg,al voelt de tand wel iets anders aan zeg maar.
is het verstandig om nu toch door te gaan met de diclofenac omdat dit ook ontstekingsremmend zou werken?
en moet ik er dan ook 3x per dag een innemen,of kan ik een stap terug doen naar 2x per dag?
als de pijn morgen nog zo erg is zou ik de tandarts weer moeten bellen,ik spoel ook nog trouw met de corsodyl trouwens.

ik heb sowieso volgende week maandag een afspraak omdat er wat oude vullingen vervangen moeten worden.
wat is nu het verstandigst?toch morgen weer een afspraak maken ondanks dat ik nog nauwelijks pijn heb?
of afwachten hoe lang het goed gaat en kijken of ik het gewoon tot volgende week maandag red?
overigens heb ik sinds gister wel last van een behoorlijk loopneus,er komt af en toe wat vocht uit,maar t is zo helder als water,zou dit iets met een ontsteking te maken kunnen hebben?
zo, 10/25/2009 - 10:29 Permalink
veb

het is dus niet zo dat door de diclofenac een eventuele ontsteking weggaat?

de pijn is nog steeds niet duidelijk te lokaliseren,alleen de achterste tand is gevoelig als je er van de onderkant af op drukt en er vanaf de zijkant tegenaan tikt,de andere 2 zijn alleen gevoelig bij tikken vanaf de zijkant.

het zeurt ook door de hele rechterkant van mn mond,zowel tong als gehemelte en tanden zijn er gevoelig door,hoewel dat nu wel minder is.
ook langs mn jukbeen is t gevoelig...
zo, 10/25/2009 - 12:21 Permalink
tingobop

ik heb ook zo'n gevoelige kies. alleen heeft die al 4 maanden geleden een wkb gehad, tandvlees doet pijn en de kies voelt hoog aan als ik op die kant ga liggen met slapen.anders ook niet eigenlijk. het vreemde is wel dat ik niet altijd pijn eraan heb maar de kies wel altijd gevoelig blijft bij aanraking. vreemd is wel dat als ik ermee ga kauwen de pijn dan altijd weggaat en de kies minder gevoelig word?

Ik wed dat niemand hier een passend antwoord op kan geven?
zo, 08/09/2015 - 18:33 Permalink