tandsteen

Author:
cas2008
Posted:
zo, 03/11/2007 - 10:45
Hoi heb ff een vraagje hoe komt het dat je tandsteen krijgt en doet het pijn als ze het weghalen? Gr Rob
Lieneke

Tandsteen krijgt niet iedereen. Tandsteen heeft met 2 dingen te maken:
* het speeksel
* de plak

In het speeksel zitten mineralen. Als hier een overmaat aan is, slaan ze neer. Dit zie je vooral aan de binnenkant van de ondervoortanden. Daar zit een grote speekselklier achter. Dus daar is het tandsteen vooral een soort van ingedroogd speeksel. Het ligt aan de samenstelling van het tandsteen of dit daadwerkelijk gebeurt. Je kan je voorstellen dat als je met je mond open slaapt, het tandsteen sneller gevormd wordt.

Plak kan ook mineraliseren en kan dan ook tandsteen vormen. Dit soort tandsteen kan je voorkomen door de plak zo goed mogelijk weg te poetsen en dagelijks tussen de tanden schoon te maken.

Op tandsteen blijft gemakkelijk plak zitten omdat tandsteen poreus (dus ruw) is. Daarom is het belangrijk dat dit goed wordt weggehaald omdat het anders ontsteking veroorzaakt van het tandvlees.

Het verwijderen van tandsteen is gevoelig als het tandvlees al ontstoken is. De een ervaart dit anders als de ander. Sommigen moeten hier echt een verdoving voor nodig hebben, weer anderen voelen er zo weinig van dat ze het zelfs prettig vinden. Het ligt ook aan de lokatie. Bij voortanden is het gevoeliger. Ook als het tandsteen onder het tandvlees ligt, is het gevoeliger.
zo, 03/11/2007 - 11:33 Permalink