Tandstaanverwijdering en spinazie

Author:
Gesina
Posted:
vr, 04/30/2010 - 13:17
Beste mensen,

Wie heeft ervaring met het ruw aanvoelen van het gebit na het eten van spinazie? Het lijkt wel of het glazuur erdoor wordt aangetast.

Normaal vind ik dit geen echt probleem, maar nadat de tandartsassistente nogal wat langduriger het tandsteen had verwijderd dan ooit tevoren - wat een nogal pijnlijke gebeurtenis was -, merkte ik dat ik beter maar voorzichtig moest poetsen. Het tandvlees begon er prompt van te bloeden en ook bleef het pijnlijk. Die avond zouden we spinazie eten, maar dat het ik vanwege mijn bovengenoemde ervaringen maar tot de volgende dag uitgesteld. Echter, ook die avond begon het tandvlees weer flink te bloeden. Vermoedelijk lagen de tandhalzen toch nog wat bloot (ergens op het internet gelezen dat dat het geval kan zijn). Dus maak ik me nu bezorgd over die spinazie: die zal toch niet beste geweest zijn voor mijn arme, blote tandhalzen.

Wie oh wie weet hier iets zinnigs over te melden? En waarom wordt bij de tandarts niet gemeld dat spinazie niet best is glazuur, dus dat je beter voorzichtig kunt zijn met wat je eet na zo'n aanslag daarop? Of maakt dat niets uit?

Groetjes,
Gesina
Lieneke

Wat jammer dat de assistent u niet heeft voorgelicht over bloedend tandvlees...bloedend tandvlees duidt op ontsteking. Uw behandelaar had u moeten vertellen hoe u dit zelf kunt voorkomen. U kunt hiervoor de zoekfunctie op dit forum gebruiken. Ik vraag mij af of u niet voortaan beter terecht bent bij een mondhygienist...

Spinazie is mij niet bekend als trigger voor extra ruwig gevoel gevend. Tanden en kiezen behoren juist glad aan te voelen na het tandsteen verwijderen en polijsten....Uw conclusie dat spinazie dan niet best zou zijn voor het glazuur, is geen goede conclusie. Ruwigheid hoeft niet te betekenen dat het glazuur is aangetast. Het lijkt mij eerder dat u door het niet goed verzorgen ('voorzichtig poetsen') van uw gebit, de tanden en kiezen na het eten zo'n flinke plaklaag hebben gekregen, dat ze nu weer ruw aanvoelden...
vr, 04/30/2010 - 13:31 Permalink
Gesina

Wat jammer dat de assistent u niet heeft voorgelicht over bloedend tandvlees...bloedend tandvlees duidt op ontsteking. Uw behandelaar had u moeten vertellen hoe u dit zelf kunt voorkomen. U kunt hiervoor de zoekfunctie op dit forum gebruiken. Ik vraag mij af of u niet voortaan beter terecht bent bij een mondhygienist...


Dank voor uw snelle reactie en dan nog wel op een dag als deze.

U heeft mij helaas niet goed begrepen. Mijn tandvlees is gaan bloeden ná het verwijderen van het tandsteen. Ik verzorg overigens mijn gebit altijd erg goed.

Wat het eten van spinazie betreft, is u dus niet bekend dat dit wel degelijk van invloed is op het glazuur. Er zit een zuur in en nog wat (ik heb het niet precies paraat). Zie o.a. http://www.intermediair.nl/artikel/knagende-vragen/4501/stroeve-tanden… en http://scholierenlab.tudelft.nl/nl/forum/topic/scheikunde/po-scheikunde… .

Toch heeft u mij in zekere zin gerustgesteld, alleen al omdat u het dus niet weet en dus niet geleerd heeft op de opleiding. Dan zal het wel meevallen. Het neemt niet weg dat mijn tandvlees nu nog steeds bloedt.

Groet en fijne dag,
Gesina
vr, 04/30/2010 - 13:48 Permalink
mecánico para …

spinazie en kalfsvlees laten een ruw gevoel achter. dat is waar, het versterk elkaar en de gedachte was dat dat kwam door de hoeveelheid ijzer in beide voedingsstoffen. Het bleek toch om zuur te gaan echter.........wat nu uiteindelijk die zuurgraad was en of het erosief was is onduidelijk. het stroef aanvoelen is an sich niet goed, echter je moet het afmeten aan het aantal keren dat je die spinazie eet. Als je alles met een potentieel risico uitbannen wil, houdt je niet veel over. Slijtage is overigens een balans tussen verdwijnen en herstellen van oppervlakte glazuur. Is die balans verstoord dan pas verlies je materiaal door erosie. Het is bij mijn weten ook helemaal niet erg of schadelijk voor het gebit om af en toe spinazie te eten.
vr, 04/30/2010 - 14:08 Permalink
Gesina

Blij dat je het herkent. Ik weeg door de regel goed af, maar ik maak me nu bezorgd vanwege de pijn en het bloeden ná het verwijderen van het tandstaan. Ik had de spinazie kort erna (een dag ertussen) misschien beter niet kunnen eten. Vraag me af of er JUIST NU sprake van flinke aantasting kan zijn.
vr, 04/30/2010 - 14:15 Permalink
mecánico para …

nee. je moet het zo zien: je tanden hadden een lekkere beschermlaag tegen zuur/zoet/warm en koud in de vorm van een laagje tandsteen. Zie het als een winterjas die goed isoleert. Maar, tandsteen is niet wenselijk voor je tandvlees en de gezondheid daarvan. Dus weg met dat laagje = ook weg met de lekkere warme winterjas. En dan moeten je tanden ineens de mond-omstandigheden weer aankunnen zonder bescherming. Dat valt dan even tegen, maar het gevoel is doorgaans maar van korte duur en met bijv. Proglasur van Sensodyne heel prettig weg te houden.

ergo, je werd de winterkou in gestuurd in je Tshirt en vroeg je vervolgens af hoe het kwam dat je het koud had. Geen blijvende schade dus, gewoon onwennigheid van de tand
vr, 04/30/2010 - 14:31 Permalink
Spiegeltje

Dat af en toe spinazie eten erg slecht is voor het glazuur is een sprookje. Ja, ik weet dat op internet andere verhalen circuleren maar die werken alleen op de lachspieren. Spinazie bevat wel een lage concentratie ozaalzuur, maar veel minder dan bijvoorbeeld rabarber. Spinazie bevat echter géén salpeterzuur. Wel nitraten, maar dat is niet hetzelfde.

Bloedend tandvlees is een gevolg van een een bacterieel ontstekingsproces en wordt veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne, niet door spinazie. Ik verwijs verder naar het antwoord van Lieneke.
vr, 04/30/2010 - 15:39 Permalink
Gesina

Ik dank jullie hartelijk voor je antwoorden. Mooi verhaal ook over dat winterjasje :D . Ik ben er al een stuk geruster op hoor. Maar ik blijf volhouden dat mijn tandvlees niet bloedde vóór de behandeling en wel erná. Dat dit kan gebeuren, is ook op het internet te vinden. Trouwens, de tandartsassistente vroeg of mijn dieet was veranderd vanwege dat ongewoon vele tandsteen: zijn ze niet gewend van mij.

Prima forum trouwens, heel handig en super snelle reacties.

Groetjes en zonnige dag verder,
Gesina
vr, 04/30/2010 - 16:35 Permalink
Dentje

Het tandsteen gaat vaak onder het tandvlees zitten. Als er heel erg veel tandsteen zit en de laag erg dik is, zit het tandvlees hier strak omheen. Wanneer deze laag vervolgens verwijderd wordt, zal het tandvlees losser om de tanden zitten. Dit kan een paar dagen/weken duren voor het weer goed strak om de tand zit.
De binnenzijde van dat tandvlees bloedt vaak makkelijker dan de buitenzijde. Na de reiniging lijkt lijkt het tandvlees hierdoor makkelijker te bloeden, omdat u er makkelijker met uw tandenborstel tegenaankomt.
Vooral rokers merken dit nogal eens op.

Dit is trouwens niks wetenschappelijks, gewoon iets wat me opvalt in de praktijk.

Verder heb je mogelijk, bewust of onbewust, je poetsgedrag veranderd nadat er op gewezen werd en werd bloeding daardoor ineens duidelijk.

In elk geval ontstaat een tandvleesontsteking niet van de een op de andere dag. Als er bloeding is, is er al een tijdje wat aan de hand.
vr, 04/30/2010 - 20:09 Permalink
Gesina

Bedankt voor het delen van die ervaring. Ik moet er dus maar rekening mee houden dat ik nog even blijf voelen wat ik voel.

Ik blijf wel ijverig de aanmerkingen op mijn poetsgedrag bestrijden, omdat ik na het verwijderen van het tandsteen haast niet heb durven poetsen. :smt001

Ik m.b.t. tot het eten van spinazie zou ik graag zien dat mensen werden geïnformeerd na zo'n pittige behandeling. Maar ik heb niet geschreven dat spinazie nu de oorzaak is van mijn probleem. Mijn vraag was slechts of het eten daarvan kwaad kan in mijn geval.

Jammer dat er slecht gelezen wordt. Ik neem tenminste niet aan dat ik mijn boodschap slecht overbreng, want ik ben gemeentevoorlichter van beroep.

Onderstaand stuk is uit Intermediair, en dat is geen onaanzienlijk blad dacht ik zo. Ook de andere link die ik aangaf, bevat een gedegen discussie tussen mensen in opleiding.


Waarom krijg ik na het eten van spinazie van die stroeve tanden?

In spinazie zit onder meer salpeterzuur. Het glazuur van de tanden bevat hydroxyapatiet een verbinding van onder meer calcium en fosfaat. Het tandglazuur is chemisch gezien een base, dat oplost in het zuur. Elke keer dat je spinazie eet, lost een klein beetje glazuur op. Daardoor voelen de tanden stroef aan. Het kan zelfs pijn gaan doen. Een stroef gevoel wordt al bereikt als enkele atomaire lagen zijn opgelost. In feite verandert dan alleen de oppervlaktestructuur. Dit duurt echter niet lang, want bij bijvoorbeeld tandenpoetsen wordt het tekort aan glazuur weer aangevuld. Er treedt dan remineralisatie van het tandglazuur op, doordat enkele atomaire lagen hydroxyapatiet op het al bestaande tandglazuur worden afgezet. Op die manier wordt ook de slijtage door kauwen gerepareerd. Zonder die aanvulling zou een glazuurlaag geen tientallen jaren kunnen meegaan.


Verder nog informatie van Tandartsplein, waardoor ik voorzichtig ben geweest met de poetsbeurten.


Het verwijderen van tandsteen

Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
vr, 04/30/2010 - 20:37 Permalink
mecánico para …

intermediair heeft bij mijn weten hier gewoon knip en plak van het internet gedaan. want er staan toch echt onzinnige dingen. En tandartsplein is een leuk initiatief maar niet wetenschappelijk. Ik zal de intermediair eens fileren.
let op: rood is mijn reactie

In spinazie zit onder meer salpeterzuur.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinazie#Inhoudsstoffen
Ohja, waar staat dat en hoeveel dan wel? En is dat in diepvries of alleen in verse?
ik zie het er overigens niet bij staan, dus het zal wel een dikke duim zijn geweest die dat schreef.

Het glazuur van de tanden bevat hydroxyapatiet een verbinding van onder meer calcium en fosfaat. Het tandglazuur is chemisch gezien een base, lekker belangrijk, iets hoeft geen base te zijn namelijk om op te lossen in zuur dat oplost in het zuur. Elke keer dat je spinazie eet, lost een klein beetje glazuur op. Aannames gebaseed op eigen inbreng "ik zei net al, en dus" .......... dat heet een circelredenering of petitio principii. Daardoor voelen de tanden stroef aan. Zou kunnen eventueel. want hoeveel erosie is nodig om dat te voelen? Het kan zelfs pijn gaan doen. Heeft niets met erosie van glazuur maar eerder van dentine en worteloppervlak te maken. NB, alles kan pijn gaan doen, als het maar lang genoeg duurt. Koud water ook. Een stroef gevoel wordt al bereikt als enkele atomaire lagen zijn opgelost. Jammer dat er verschil is tussen prismatsch en interprismatisch hydroxyapatiet en dat erosie niet in laagjes gaat zoals vaak wordt gedacht. In feite verandert dan alleen de oppervlaktestructuur. Dit duurt echter niet lang, want bij bijvoorbeeld tandenpoetsen wordt het tekort aan glazuur weer aangevuld. Echt niet. het remineraliseren gebeurt na 30 minuten spontaan doordat opgeloste zouten weer neerslaan in de lacunes. precipitatie heet dat. En dat duurt ongeveer 3 uur. eerst als brushiet, daarna als hydroxy en hydroxyfluorapatiet. Er treedt dan remineralisatie van het tandglazuur op, doordat enkele atomaire lagen hydroxyapatiet op het al bestaande tandglazuur worden afgezet. In simpelveld misschien wel, maar in de echte wereld dus niet op deze manier. Op die manier wordt ook de slijtage door kauwen gerepareerd. Kauwen? waar hebben we het nu ineens over. Hak en Tak weet je. nb, slijtage door kauwen heet abrassie, attritie of demasticatie. allemaal compleet anders dan erosie. Zonder die aanvulling zou een glazuurlaag geen tientallen jaren kunnen meegaan. Met aanvulling ook niet altijd, maar dat terzijde.

Kortom, het stond in de krant maar de reporter wist effe niet wat ie schreef en de redacteur snapte het ook niet. En een echte profi vragen is altijd zoooooooooooo lastig voor die gasten. Dat is waar de hele wereld aan naar de knoppen gaat. Mensen die denken het te weten en mensen die dan weer denken dat die mensen het wel zullen weten want ze schreven het toch op. tiens tiens tiens
vr, 04/30/2010 - 22:01 Permalink
alpifresh

Ik neem tenminste niet aan dat ik mijn boodschap slecht overbreng, want ik ben gemeentevoorlichter van beroep.


:D :lol: :P Deze stelling is te belachelijk voor woorden!!! Ha ha ha hahahaha! Gemeentevoorlichters die goed voorlichten??? WAAAAR DAN??? :D :D Heb je enig idee hoeveel klachten over slecht voorlichten door de gemeente er bij de ombudsman liggen?

Dit is net zo'n absurde uitspraak als: "Ik ben tandarts dus kan ik goed boren." Weet je hoeveel mensen er hier terecht klagen over het werk van hun tandarts? En dacht je dat mondhygienistes, die ALLES weten over goed poetsen, zelf nooit meer een gaatje hebben?

Een béétje zelfkritiek en bescheidenheid kan geen kwaad, hoor. Want IEDERE beroepsgroep kent professionals die slecht werk leveren. Dat geldt óók voor gemeentevoorlichters, en zeker voor degenen die zichzelf in het openbaar op de borst durven te slaan!

Jemig. Wat een .....

O ja, 'gemeentevoorlichter' is geen beschermde titel. Iedereen mag zich zo noemen. Het zegt werkelijk helemaal niks. Als ik bij de gemeente de telefoon opneem, kan ik mezelf ook wel 'gemeentevoorlichter' noemen. Hé, laat ik dat voortaan ook eens doen. :D :D :P :lol: Ik hang een bordje op de deur! Haa hahaha hihihihi, wat een giller!

En als professional voorlichter moet je toch weten dat het er niet om gaat hoe goed de boodschap was, maar of hoe goed hij is overgekomen. Als de boodschap niet is begrepen, was deze niet goed genoeg. OOK wanneer dat kwam door slecht lezen: Was de boodschap wel helder genoeg, was het niet te saai, was er wel rekening gehouden met het niveau van de doelgroep?
vr, 04/30/2010 - 22:28 Permalink
mecánico para …

Zeg alpje, deze "ad hominem" of ridiculiseren van een forum bezoeker is iets wat mij wordt verweten. En ik herken goede maar ook minder subtiel verwerkte verbale oorveegjes.........ik zou me wat meer van de bescheiden zijde laten zien, zeker omdat je eigen inbreng nog niet helemaal vlekkeloos verloopt. zeg maar
vr, 04/30/2010 - 22:44 Permalink
mecánico para …

Onderstaand stuk is uit Intermediair, en dat is geen onaanzienlijk blad dacht ik zo.
Degene die dat stukje heeft geschreven heeft het waarschijnlijk niet verder geschopt dan de "spinazieacademie" (kent u die nog?) :D



ik wel! ken uw klassiekers
en voor wie ze niet kent, effe een leuke link vol wetenswaardigheden
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huishoudschool
vr, 04/30/2010 - 22:46 Permalink
TechniekerJeetje

Ik neem tenminste niet aan dat ik mijn boodschap slecht overbreng, want ik ben gemeentevoorlichter van beroep.


:D :lol: :P Deze stelling is te belachelijk voor woorden!!! Ha ha ha hahahaha! Gemeentevoorlichters die goed voorlichten??? WAAAAR DAN??? :D :D Heb je enig idee hoeveel klachten over slecht voorlichten door de gemeente er bij de ombudsman liggen?

Dit is net zo'n absurde uitspraak als: "Ik ben tandarts dus kan ik goed boren." Weet je hoeveel mensen er hier terecht klagen over het werk van hun tandarts? En dacht je dat mondhygienistes, die ALLES weten over goed poetsen, zelf nooit meer een gaatje hebben?

Een béétje zelfkritiek en bescheidenheid kan geen kwaad, hoor. Want IEDERE beroepsgroep kent professionals die slecht werk leveren. Dat geldt óók voor gemeentevoorlichters, en zeker voor degenen die zichzelf in het openbaar op de borst durven te slaan!

Jemig. Wat een .....

O ja, 'gemeentevoorlichter' is geen beschermde titel. Iedereen mag zich zo noemen. Het zegt werkelijk helemaal niks. Als ik bij de gemeente de telefoon opneem, kan ik mezelf ook wel 'gemeentevoorlichter' noemen. Hé, laat ik dat voortaan ook eens doen. :D :D :P :lol: Ik hang een bordje op de deur! Haa hahaha hihihihi, wat een giller!

En als professional voorlichter moet je toch weten dat het er niet om gaat hoe goed de boodschap was, maar of hoe goed hij is overgekomen. Als de boodschap niet is begrepen, was deze niet goed genoeg. OOK wanneer dat kwam door slecht lezen: Was de boodschap wel helder genoeg, was het niet te saai, was er wel rekening gehouden met het niveau van de doelgroep?


Euhm Alpifresh......

Op voorhand even mijn excuses, maar wat een belachelijke debiele reactie!!!!! Mijn normale manier van reageren op zoiets kan ik jammer genoeg niet op een forum gooien, maar denk dat de strekking wel duidelijk is.

Voor iemand die nog niet zo lang hier meeloopt en volgens mij overal op reageerd om maar zo snel mogelijk aan de 1000 posts te komen heb je jezelf wel even lekker belachelijk gemaakt nu.... Netjes....
Trouwens, de op voorhand genoemde excuses neem ik terug.... :smt019
za, 05/01/2010 - 08:45 Permalink
Spiegeltje

Om te voorkomen dat dit topic verder alleen nog gaat over de poster Aprifresh in plaats van het eigenlijke onderwerp, graag stoppen met berichten hierover. Ik kan me de reactie wel voorstellen maar het bekritiseren van de houding van forumleden is iets wat we liever niet op het forum zien (zie ook de forumregels). Dus graag vanaf nu weer on topic. Dat Aprifresh en TS zich nog niet hebben kunnen verdedigen, voor zover ze dat zouden willen, neem ik voor lief.

Grieven over houding en gedrag op het forum van deze of gene graag rechtstreeks naar de moderatoren.
za, 05/01/2010 - 09:15 Permalink
Lieneke

Zo...hoop gebeurt na een middag en avondje bbq'en met vrienden...Sluit me geheel aan bij Spiegeltje; graag weer ontopic.

Wat mij bevreemd is dat de TS vindt dat er wel geinformeerd zou moeten worden over spinazi, terwijl er geen sprake is van erosie. Tenminste...dat neem ik dan aan. Maar wel van tandvlees bloeding waar geen informatie over verstrekt is. Dat verdient dan toch de prioriteit? Wanneer ik bij elke behandeling zou moeten waarschuwen over wat u wel en niet zou moeten eten, dan zou ik voorafgaand een hele voedinganalyse moeten doen bij wijze van spreke. Kost u klauwen met geld en is erg overdreven. Een voedingsanalyse en/of advies krijgt u enkel wanneer uw gebit erosie vertoont of als er sprake is van (vele) actieve leasies (beginnende gaatjes dus).
za, 05/01/2010 - 09:57 Permalink
Gesina

Het lijkt mij niet onbelangrijk dat de tandheelkundige "kan" vermelden voorzichtig te zijn met o.a. zuur na een intensieve verwijdering van het tandsteen, waardoor de tandhalzen wellicht bloot zijn komen te liggen.

Met "kan" bedoel dat men zoiets in het lespakket mee heeft gekregen. Sinaasappelsap bijvoorbeeld, schijnt ook niet best te zijn voor het glazuur, maar cola evenmin en dan ws. weer om een andere reden. Door enkele wetenswaardigheden over voelsel en drank dat na een bepaalde behandeling beter gemeden kan worden, hoeft de tandheelkundige toch niet meteen ook een voeldseldeskundige te zijn.

Ik had overigens ook verwezen naar het scheikundeforum van de TU Delft m.b.t. spinazie, sinaasappelsap en cola en tanderosie. Aardige discussie waar de deskundigen hier misschien nog wat op weten aan te merken. Zie toch vooral http://scholierenlab.tudelft.nl/nl/forum/topic/scheikunde/po-scheikunde… . (Ach, hoe jammer nou: die linkt niet door naar de juiste pagina, vandaar dus.)

Nogmaals, ik heb in elk geval altijd last van ruwe tanden als ik spinazie heb gegeten en dat duurt dan de hele avond. Het is dus niet iets wat ik in eerste instantie op het internet heb gelezen. Normaal gesproken til ik hier niet zwaar aan, denk ik er niet eens over na. Ik neem gelijk melk er achteraan. Maar de tip van de spinazieacademie is natuurlijk prima. Allen moet ik zeggen dat ik die daar niet heb meegekregen, tenminste niet voor zover ik me dat herinner, wel die van de melk, maar dat is meer voor de botten in het algemeen.

Voor diegene die zo zo'n pret heeft als het om gemeentevoorlichters gaat: ik ben ook nog eens zo'n 10 jaar vrijwillig voorlichter op meerdere gezondheidsforums en daar schijnen ze me wel meteen te begrijpen, dus ik zal best meevallen als gemeentevoorlichter. :smt002 Jammer dat jij zulke slechte ervaringen hebt. Ik ben trouwens ook nog aan het studeren voor psycholoog, en dan speciaal vanwege types als jij: zo interessant! :lol:

Verder heb ik hier alles wel gezegd wat er te zeggen viel. Dus wie op wie er nog lol aan wil beleven, door mij wordt niet meer gereageerd. Ik hoop echter dat er met mijn informatie wat wordt gedaan t.b.v. mensen die het nodig hebben.

Mooi weekeinde,
Gesina
za, 05/01/2010 - 14:18 Permalink