Tandpasta probleem of iets anders

Author:
patrickq
Posted:
za, 06/02/2018 - 00:31
Hallo, ik heb een vraag. Ik heb al maandenlang regelmatig last van pijn en een branderig gevoel in mijn mond.
De pijn en het branderige gevoel zit aan beide wangzijden/wangen/kiezen/zijkanten van de mond. De tongzijde van de mond voelt normaal, geen tongpijn. Mijn tandvlees ziet er normaal uit. Geen teruggetrokken tandvlees, geen gingivitis.
Ik ben vorige week bij de tandarts geweest en hij zei dat alles er goed/normaal uit zag. Hij heeft 2 foto`s gemaakt en alles was prima. Ik was natuurlijk blij om dat te horen. Maar ik zoek een oplossing voor mijn klachten. Ook bij de huisarts geweest en die zei ook dat mijn mond er normaal uit zag.
De pijn verminderd als ik een paar dagen poets met alleen water. Ik heb dus het idee dat het met tandpasta te maken heeft. Ik heb de afgelopen tijd de volgende tandpasta`s geprobeerd: Sensodyne MultiCare, Parodontax Rood, Zendium Classic, Colgate Total. Met alle 4 tandpasta`s krijg ik klachten. Ik gebruik ook wel eens Elmex tandspoeling groen. Ook klachten.
Extra info: Ik heb al 10 jaar een afwijkend poets patroon. Ik poets gemiddeld maar 1 x per dag mijn tanden (al jarenlang met Sensodyne en daarvoor Parodontax Rood), maar ik poets wel erg lang, 10 minuten ofzo per poetsbeurt. Ik poets nooit te hard. Ik probeer altijd voorzichtig aan te doen en gebruik alleen zachte tandenborstels. Dat is de afgelopen 10 jaar altijd goed gedaan. Nooit gaatjes en geen klachten. Maar ik heb de afgelopen maanden dus wel klachten. Zou het hiermee te maken kunnen hebben? Ik probeer de laatste weken korter (3 minuten) en vaker te poetsen. Maar mijn klachten verminderen tot nu toe nog niet. Ik rook niet en drink weinig alcohol.
Heeft iemand advies?
patrickq

Als antwoord op door vV

zijn er andere klachten in het hoofd/nekgebied?


Nee, eigenlijk niet.
Nog wat info: Dat branderige gevoel heb ik eigenlijk al in veel lichtere vorm sinds 2014.
Ik heb in mijn leven (tot aan 2014) altijd na het tandenpoetsen mijn mond met water gespoeld. Ik dacht dat dat normaal was. In 2014 las ik op veel verschillende websites dat het beter is om je mond niet na te spoelen met water, omdat er dan meer fluoride op je tanden blijft zitten. Dus sinds 2014 ben ik daarmee gestopt en ik spoel nu al 4 jaar niet na met water. En sindsdien is het branderige gevoel een beetje begonnen. Maar de eerste 4 jaar (van 2014 tot 2018) had ik er weinig last van. De symptomen waren nog erg licht. Maar de klachten zijn dus sinds een paar maanden een stuk groter geworden. Ik ben nu sinds een paar weken weer begonnen met naspoelen met water, maar de klachten zijn nog niet verminderd. Ik gebruik een erwt aan tandpasta.
za, 06/02/2018 - 12:17 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door patrickq

Treedt het branderige gevoel direct na het poetsen op? Het zou ook een overgevoeligheidsreactie kunnen zijn van een voedingsmiddel, zoals nootjes. Misschien eens naar een diëtist gaan die hierin gespecialiseerd is om het uit te zoeken. Misschien is het ook een gebrek aan bepaalde vitamines.
Heb je medicatie? Ben je verder gezond? Ben je in de overgang (geweest)?
ma, 06/04/2018 - 09:35 Permalink
patrickq

Als antwoord op door Lieneke

Treedt het branderige gevoel direct na het poetsen op? Het zou ook een overgevoeligheidsreactie kunnen zijn van een voedingsmiddel, zoals nootjes. Misschien eens naar een diëtist gaan die hierin gespecialiseerd is om het uit te zoeken. Misschien is het ook een gebrek aan bepaalde vitamines.
Heb je medicatie? Ben je verder gezond? Ben je in de overgang (geweest)?


Hallo bedankt voor uw antwoord.
Ik gebruik geen medicatie en heb verder geen gezondheidsklachten. Mijn speekselproductie is volgens mij prima in orde.
Ik heb wel vaak last van stress en regelmatig een slaaptekort en ik merk dat dat de klachten groter maakt. Ik slik de laatste tijd regelmatig vitamine bruis tabletten (Vitamine C tabletten en Supradyn multivitamine), omdat ik op internet lees dat vitamine C en vitamine B12 belangrijk zijn voor de mond. Is dat verstandig?
Persoonlijk denk ik dat het over langere termijn gebruiken van sterk schuimende tandpasta`s (met SLS bijvoorbeeld) mijn mond op bepaalde plaatsen geirriteerd en droog heeft gemaakt. Ik heb vaak dat ik 6 uur na het tandenpoetsen op bepaalde locaties aan de wangzijde nog steeds een schuimachtige gevoel in mijn mond voel. En dat zijn ook de delen in mijn mond waar de klachten zitten.
Ik heb ook last van een stinkende adem de laatste maanden. Ook na het poetsen blijft mijn adem stinken, dus ik vermoed dat de stank van de wangen/mondslijmvlies? komt. Delen van de mond die een normaal mens niet poetst. Ik merk ook dat bepaalde delen van mijn mond iets minder soepel zijn, minder beweeglijk.
Ik heb de afgelopen weken Zendium en Parodontax tandpasta gekocht omdat daar geen SLS in zit.
Wat denkt u over mijn situatie/beschrijving? Is het gebruiken van een mondspoelmiddel verstandig en welk merk?
do, 06/07/2018 - 18:10 Permalink
Lieneke

Maar je hebt ook Zendium gebruikt en daar zit geen SLS in......en toen had je het toch ook?
Misschien zou je eens beter aan de gang kunnen gaan met je stress...en niet alleen vitamines slikken maar echt gezond eten.
do, 06/07/2018 - 19:38 Permalink
patrickq

Als antwoord op door Lieneke

Maar je hebt ook Zendium gebruikt en daar zit geen SLS in......en toen had je het toch ook?
Misschien zou je eens beter aan de gang kunnen gaan met je stress...en niet alleen vitamines slikken maar echt gezond eten.


Nog maar een paar keer geprobeerd. Ik heb de afgelopen weken allerlei tandpasta`s door elkaar gebruikt. Op dinsdag Colgate, op woensdag Zendium, op donderdag Prodent etc. Om een goed beeld van een tandpasta te krijgen zou ik denk ik een paar weken achter elkaar dezelfde tandpasta moeten gebruiken.

Ik las dit stukje over sls op een website:
"Wat veel mensen niet weten is dat SLS juist irritaties veroorzaakt aan de slijmvliezen. Het creëert piepkleine wondjes. Een nadeel hiervan is dat het bacteriën aantrekt. Dit leidt tot slechte adem vanwege de afbraak van vrijgekomen bloed en dode weefsels. Tegelijkertijd is SLS hoofdverdachte nummer 1 als het gaat om het veroorzaken van aften en mondbranden. Liever niet gebruiken dus."
https://www.slechteademtesten.nl/beste-tandpasta-tegen-slechte-adem/

Ik denk persoonlijk dat zoiets als dit misschien mijn klachten zou kunnen veroorzaken.

Ik heb geen tong klachten. Ik poets de tong regelmatig met een gewone tandenborstel. Minder stress en een goed voedingspatroon is natuurlijk beter. Ik probeer daaraan te werken. Ik ga info over BlueM zoeken op internet. Thanks.
vr, 06/08/2018 - 00:57 Permalink