tanderosie door tekort aan speeksel: poetsen, spoelen, flossen?

Author:
Hildevdh
Posted:
di, 07/25/2017 - 20:09
Ik heb via de zoekfunctie al veel kunnen vinden ivm tanderosie etc...
maar niet echt op de combinatie van mijn problemen... vandaar dat ik mijn vragen hier toch graag even stel.

Situatieschets : ik heb heel ernstige tanderosie, glazuur zou quasi volledig verdwenen zijn en dus zou ik volledig op het "tandbeen" zitten... mijn tanden zijn dan ook vergeeld, heel broos en brokkelen af...
de tandarts heeft tot nu toe steeds de afgebrokkelde tanden met composiet terug opgebouwd... (ook gelige kleur dus :( ). Ik maak heel weinig speeksel aan, als ik praat heb ik na één zin al een kurkdroge mond, ik heb dus altijd een flesje water bij me, en drink een drietal liter water per dag (geen koolzuurhoudend natuurlijk). Dit komt deels door medicatie die ik niet kan/mag stopzetten.
Verder heb ik chronische oesofagitis die ondanks medicatie niet helemaal onder controle is, dus regelmatig reflux.... wat dus ook helemaal niet goed is voor mijn tanden.

Bij alles wat ik doe en zeg tegen mijn tandarts antwoordt ze steeds "ja dat is goed", maar uiteindelijk weet ik niet meer of het echt goed is, omdat ik zo veel tegenstrijdige zaken lees..

Nu heb ik sinds twee weken al zes composietfacings in mijn bovengebit, en volgen er nog twee of drie in september. Tevens heb ik al lang een porseleinen brug en composietkronen.

Ik verzorg mijn tanden goed, ga om zes maanden naar de tandarts en jammer genoeg heb ik elke keer wel ergens een gaatje...

Ik poets mijn tanden met een electrische tandenborstel van Philips, ik geef toe dat ik "hard" en lang poets... ik probeer erop te letten om zacht te poetsen en mijn tandenborstel gewoon tegen mijn tanden te houden zonder druk, maar steeds begin ik terug harder te bewegen... Mijn tandenborstel gaat automatisch uit als ik twee minuten gepoetst heb, maar dan ben ik nog lang niet klaar met poetsen! Meestal heb ik minstens +/- 4 minuten nodig voor mijn bovengebit (nu poets ik mijn nieuwe facings wel heel hard en lang zodat ze mooi "wit" zouden blijven....) en nog een tweetal minuten voor mijn ondergebit. Ik gebruik sensodyne protect and repair. Ik poets een half uurtje na mijn ontbijt en een uurtje voor het slapen gaan.

1. Na het poetsen spoel ik mijn mond heel goed met water. Maar ik las ergens dat je je tanden best niet spoelt na het poetsen? Maar ik denk dat ik misselijk word met die tandpasta in mijn mond... (ik gebruik heel veel tandpasta). Dus vraag 1 : wel of niet naspoelen met water na het poetsen?

2. Gezien mijn ernstige tanderosie spoel ik twee maal per dag vlak na het tandenpoetsen met elmex anti-caries mondwater. Maar ik las hier ook vaak dat mondwater eigenlijk geen zin heeft, en soms zelfs schadelijk kan zijn? En ook de tanden kan verkleuren? Ik spoel mijn tanden na het poetsen omdat ik dacht dat dit heel goed is voor mijn tanden. (ook gezien mijn problemen). Maar ik krijg het gevoel dat dit misschien meer kwaad doet dan goed? Dus had ik heel graag een advies gehad ivm tanderosie en het "nut" van mondwater? En eventueel welk mondwater het best is aub?

3. Ik flos bijna altijd nadat ik wat gegeten heb,... met oralB superfloss (deze gebruik ik al jaren omdat ik een brug heb). Ik moet zeggen dat ik me soms snijd in mijn tandvlees als het moeilijk is om tussen mijn tanden te geraken (met het fijnste deel van de flosdraad)... en dan heb ik natuurlijk een ontsteking. Ik gebruik ook de gewone oral b flosdraad essential tussendoor... Maar ik voel me niet zo gelukkig bij het flossen... en soms zitten er nog voedselresten tussen mijn tanden. Dus ik ga nu starten met stokeren (heb fijne tandenstokers besteld) en ragen (heb heel fijne ragers besteld)
Nu lees ik vaak dat het volstaat om je tanden goed te poetsen en niet te flossen, ragen, stokeren? Hoe staan jullie hier tegenover aub? In ieder geval word ik gek als ik voel dat er ergens iets tussen mijn tanden blijft steken... ik heb dan ook steeds flosdraad bij me ;) . Zou het ook voldoende kunnen zijn om enkel te stokeren bv als ik voel dat er iets tussen mijn tanden zit? Of het toch automatisch na elke maaltijd doe aub?


Hartelijk dank alvast voor het antwoorden,
groetjes
Hilde