tanderosie

Author:
elfje76
Posted:
vr, 06/01/2007 - 09:52
Hey,

ik ben best geschrokken doordat de tandarts me eens liet zien hoe fel op sommige plaatsen het glazuur gewoon verdwenen is. Ik ben 31 en heb al twee nieuwe kronen moeten hebben en zou mijn tanden graag zo goed mogelijk verzorgen om verdere schade te beperken, want de bedoeling is mijn gebit perfect te krijgen en mijn tanden dan te laten bleachen met de laser(da schijnt geen kwaad te kunnen?). Ik dronk vroeger enorm veel cola light en ik weet nu ondertss al dat die ph daarvan te laag is. Een andere oorzaak vd schade zou zijn mijn electrische tandenborstel: te lang te hard poetsen(ik gebruik van die speciale koppen om te witten en zet hem altijd op hardste stand, ik dacht altijd dat ze dan het best gereinigd zouden zijn, maar blijkbaar zijn tanden gevoeliger dan ik dacht. Ik zit nu met de schade en hoop dat die blootliggende stukken zonder glazuur kunnen gedicht worden op één of andere, deftige manier?
Ik heb ook al nagedacht om een mondspoeling te gebruiken, een ph-neutrale dan, maar één: biedt dit extra bescherming? en twee: is het niet zo dat ALLE mondspoelingen op termijn verkleuring van de tanden geven?
Want dat is nog zo een groot complex van mij: vroeger had ik mooie witte tanden, maar na elf jaar roken natuurlijk niet meer.... :o :o :o Ik weet dat schurende (witmakende) tandpasta's slecht zijn en tanderosie kunnen versnellen, maar geldt dit ook voor de whitening formule van Sensodyne?

Groetjes
Spiegeltje

De erosie is waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van drinken van zure dranken en veel en hard poetsen. Juist mensen die een tanden goed bijhouden hebben er - ironisch genoeg - last van.

Whitening tandpasta's hebben weinig effect. De meeste, niet alle, hebben speciale toevoegingen die een witmakend effect zouden moeten hebben maar het resultaat is dubieus. Meestal is het niet zo dat ze een grover slijpmiddel bevatten hoewel die er ook zijn. Voor Sensodyne geldt dit niet, die kunt u daarom rustig gebruiken.

De mondspoeling biedt geen extra bescherming. Het belangrijkste is dat u het gebruik van zure dranken, vruchtensappen en fruit beperkt tot enkele keren per dag en 1 uur wacht met poetsen na eten of drinken hiervan om te voorkomen dat je het aangetaste glazuur meteen wegpoetst.

Verder kunt u het beste de poetstechnieken gebruiken die voor iedereen gelden. Zie: http://www.poetstechnieken.nl

Uit uw bericht haal ik dat u steeds bezig bent met de tanden witter te krijgen. Met gewoon poetsen en huis-tuin-en keuken middeltjes lukt dit niet. Gele kleur kan door aanslag van roken komen maar tanden worden ook gewoon geler met de jaren, vooral als de glazuur laag dunner is geworden zoals bij u. Een afspraak met de mondhygieniste kan misschien wel helpen om eventuele aanslag op verantwoorde wijze weg te halen. Zo wit als vroeger worden ze niet meer ("fact of life").

Hoe de schade als gevolg van de tanderosie het beste kan worden aangepakt weet ik niet.
vr, 06/01/2007 - 10:54 Permalink