tanden poetsen

Author:
anouk.
Posted:
do, 11/22/2007 - 17:24
hee.

ik maak mijn profielwerkstuk voor het vak scheikunde over tandpasta. ik moet onder andere uitzoeken waarom altijd gezegd wordt dat je 2 keer per dag 2 minuten je tanden moet poetsen. heeft dit te maken met de werking van de tandpasta, en zo ja, welke stof van de tandpasta heeft dan zoveel tijd nodig?
Spiegeltje

Door inname van voedsel en dranken ontstaat een dunne film op je tanden (plaque) dat deels bestaat uit bacterien. Pas na zo'n 24 uur gaat de plaque een schadelijke invloed uitoefenen door vorming van zuren die inwerken op het glazuur Hierdoor kunnen op den duur gaatjes ontstaan. Om dit te voorkomen volstaat dus één keer per dag grondig poetsen. Hoe langer je bezig bent hoe meer plaque je verwijdert. Daarnaast is natuurlijk de techniek belangrijk. Aangeraden wordt minimaal twee maal 2 minuten te poetsen. Daarmee verwijder je nooit alle plaque, zelf geen 90%. Maar in een gemiddelde situatie is dit - met een goede techniek - echter wel voldoende en het advies moet ook praktisch zijn zodat de meeste mensen het op kunnen volgen. Zelf poets ik inmiddels 2x 4 minuten, dan verwijder je meer plaque (volgens het principe van de verminderde meeropbrengst).

Wat betreft de werking van fluoride: van belang is de contacttijd van de tandpasta met het glazuur. Hoe langer hoe effectiever de bescherming. Je kunt dat ook bereiken door niet of heel beperkt te spoelen en misschien is dat nog wel belangrijker dan de poetstijd (GOKJE).

Iets anders is dat ook nog interdentale reiniging dient plaats te vinden en dat moet één keer per dag en dat duurt wel iets langer dan 2 minuten! De meeste mensen doen dit helemaal niet en hebben daarom (licht) ontstoken tandvlees, ook al poetsen ze 4x per dag.

N.B. Voor je profielwerkstuk is het natuurlijk het beste om je op onderliggende onderzoeksgegevens te baseren, liefst overzichtsartikelen. Via Google is hier vast wel wat over te vinden, met name als je ook de Angelsaksiche literatuur niet schuwt.
do, 11/22/2007 - 18:47 Permalink