Tanden los na flossen?

Author:
AutumnRain
Posted:
wo, 12/17/2014 - 17:06
Hallo!
Allereerst hartelijk dank dat u/jij de tijd neemt om dit even te lezen. Ik ben nieuw hier omdat ik me zorgen maak en mijn tandarts nu niet bereikbaar is. Excuses voor het lange bericht, ik heb moeite met kort en bondig dingen uitleggen. :oops:

Ik ben sinds een maand druk bezig met het beter schoonhouden van mijn gebit. Ik poets twee keer per dag aandachtig mijn tanden, en ik stoker en flos om de tussenruimtes goed schoon te houden. Voorheen deed ik niet zoveel aan flossen en stokeren want ik vond het naar, maar ik doe het nu netjes iedere dag op de goede manier. Ik heb les gehad van de preventie-assistente en die was tevreden.

Mijn tandvlees is mooi roze en bloedt bijna nooit meer, mijn tandarts heeft bij de laatste controle in september niets bijzonders gevonden en ik moet alleen nog een keer naar de preventie-assistente om tandsteen weg te laten halen en koffieaanslag te laten verwijderen. Ik heb geen gaatjes. De controle in september was overigens wel de eerste controle in vier jaar, want voorheen durfde ik niet en ik ben nog steeds erg angstig. Zelfs hier posten vind ik een beetje eng.

Maar mijn tanden voelen nu dus los. Ik heb het idee dat ze bewegen wanneer ik eet, en wanneer ik drink en vervolgens tegen mijn voortanden duw met mijn tong, voelt het alsof ze weer op de goede plaats 'klikken'. Ik kan ze niet helemaal bewegen, maar wel een klein beetje. Ik word hier een beetje bang van, want als ik zoek naar informatie lees ik overal over parodontitis en zie ik meteen voor me hoe ik jaren bezig zal zijn met uitvallende tanden.

Nu even de vragen... Ik weet dat ik waarschijnlijk gewoon even naar de tandarts moet, maar ik weet niet wanneer dat gaat lukken, omdat ik momenteel grieperig ben en veel hoest.
Kan het kwaad om even te wachten? Kan dit gevoel te maken hebben met het feit dat ik nu netjes tussen mijn tanden schoonmaak? Stel dat er iets aan de hand is, kunnen mijn tanden zomaar helemaal los gaan staan of er zelfs uitvallen binnen afzienbare tijd? Het zijn misschien domme vragen, maar ik word zo onzeker van alle informatie die ik gevonden, en gezien de feestdagen eraan komen en ik niet denk dat mijn tandarts nog veel tijd zal hebben, dacht ik dat ik hier even om advies zou kunnen vragen.

Bij voorbaat dank! :)
Lieneke

Enkele vragen:
1) Wordt er een tandvleesmeting gedaan bij de tandarts of preventieassistent? Dat voel je aan kleine prikjes aan het tandvlees tussen de tand en het tandvlees.
2) Weet je of je knarts of klemt met de tanden, wellicht in de slaap?
3) Had je voorheen echt mega veel tandsteen? Waardoor de tanden als het ware gespalkt waren aan het tandsteen?
4) Heb je hele lange tanden? Is er tandvlees teruggetrokken?
do, 12/18/2014 - 09:41 Permalink
AutumnRain

Hallo Lieneke, bedankt voor je tijd.

1. Ik weet niet of ze een meting gaan doen. Daar is niets over gezegd, ze hadden het alleen over schoonmaken. De tandarts heeft het niet gedaan, die heeft alleen controle gedaan en bitewing foto's gemaakt. Er is niets gezegd over het tandvlees.

2. Soms denk ik dat ik wel eens klem. Knarsen doe ik niet, maar als ik in bed lig en bijna in slaap val, of net wakker word, is het soms net alsof ik keihard mijn kiezen op elkaar zet. Het is in ieder geval niet ontspannen.

3. Ik heb geen idee hoeveel tandsteen ik heb? Ik moet het nog weg laten halen, de laatste keer was vijf jaar geleden. Ik zie wel veel verkleuringen, maar ik heb geen idee of dat tandsteen is, of van koffie. De tandarts zegt dat sommige van mijn vullingen verkleurd zijn, sommige zitten er al 10 jaar in.

4. Niet heel lang. Bij twee kiezen is het een beetje teruggetrokken en gevoelig. Bij mijn hoektanden is het ook ietsje teruggetrokken, maar daar heb ik geen last van. Mijn voortanden, die steeds vreemd voelen, staan volgens mij heel netjes in het tandvlees.
Toen ik mijn tandarts vroeg naar die kiezen zei ze dat ze niets vreemds zag. Ze voelen wel vervelend bij koud drinken, dan steken de kiezen een paar seconden. Tussen alle tanden zit het tandvlees nog gewoon in zo'n driehoekje.

Ik maak me toch echt wel zorgen maar weet niet zo goed of het nodig is om een afspraak te maken volgende week gezien de feestdagen en de drukte.
do, 12/18/2014 - 16:36 Permalink
Lieneke

De tandarts (en de preventieassistent) horen een tandvleescheck/meting te doen bij de controle. Als dit niet is gebeurt en je hebt wat teruggetrokken tandvlees en de tanden staan wat los, dan zou je inderdaad parodontitis kunnen hebben. Dan zou ik zeggen, bezoek een mondhygiënist en laat er eens echt goed naar kijken. 5 jr geen tandsteen verwijderen is namelijk behoorlijk lang...
Het klemmen/knarsen zou ook wat lossere tanden kunnen opleven.
do, 12/18/2014 - 19:50 Permalink
AutumnRain

Ah oké, duidelijk. Maar als er iets aan de hand was in september had de tandarts dat toch wel gezien? Of kan het zo snel misgaan? Kun je botafbraak niet zien op bitewings? Ik weet ook niet hoe ze kijken of je tandvlees goed is, ik heb alleen een haakje en spiegel gezien en gevoeld. Ik was erg bang dus toen ik klaar was was ik vooral opgelucht dat ik geen WKB nodig had.

Excuses dat ik zoveel vragen heb of zeur! Ik ben erg onzeker nu. Ik ga morgen bellen voor een afspraak. En ik weet dat vijf jaar veel te lang is, schaam me ook ontzettend, maar ik was echt heel erg bang door een nare ervaring van mijn vorige tandarts. Dit was nog een hele grote stap.

Bedankt voor de antwoorden. :)
do, 12/18/2014 - 20:57 Permalink
FennaJansen

He hoi,
Misschien kan ik je een klein beetje geruststellen, maar ik denk niet dat je tanden er opeens uit kunnen vallen hoor. Botafbraak duurt heel lang (is mij op dit forum verteld :) ) en als je morgen even belt met de assistente dan kan ze vast meer uitleg geven.
Maar voor vannacht rustig slapen!

Ik heb overigens ook wel eens wat lossige tanden, ik zit in mijn beugeltraject en het is dus wel logischer, maar het voelt een beetje raar, dus ik kan me voorstellen dat je ervan schrikt.
do, 12/18/2014 - 22:08 Permalink
AutumnRain

He Fenna, dankjewel voor je berichtje. Soms maak je je erg zorgen en dan is het fijn dat je ergens terechtkan. :D Succes met je beugeltraject!

Oké dankjewel Lieneke, het is allemaal heel helder.

Het is me niet gelukt mijn tandarts te pakken te krijgen, ik denk dat het echt heel druk is. En vrijdagmiddag zijn ze altijd gesloten, behalve voor spoedgevallen, dus ik probeer het maandag weer.
Nu moet ik wel zeggen dat toevallig, toen ik vandaag wakker werd, mijn kiezen zo strak op elkaar stonden dat ik nu last heb van mijn ondertanden (boventanden voelen nu normaal). Blijkbaar klem ik dus in mijn slaap mijn tanden op elkaar? Dat verklaart ook de onverklaarbare klachten die ik soms heb met mijn kaken, die doen wel eens pijn. En ik las dat dat te wijten kan zijn aan stress, en ik heb een moeilijk jaar gehad... 1+1=2?
Nooit gedacht dat je last kon krijgen met je kaken en gebit vanwege stress.

Ik maak natuurlijk wel een afspraak met de mondhygiëniste zo gauw ze weer bereikbaar zijn!
Ik vind het ook prettig dat ik hier even advies kon vragen, stel het erg op prijs.
vr, 12/19/2014 - 17:48 Permalink
FennaJansen

Om dan ook maar even op het klemmen te reageren:
Ik klem sinds een tijdje van tijd tot tijd ook behoorlijk en dan word ik wakker met stijve kaken en soms doet een kies ook even pijn. Het is lastig om te merken of het beugel-pijn of klempijn is, maar dat kan dus best van het klemmen komen.
Voor mij hielp het al om me ervan bewust te worden, want overdag loop ik soms ook te klemmen. En soms helpt valeriaan voor het slapengaan. Dan slaap ik blijkbaar toch ontspannener. En ja, stress ...
Verder weet ik het ook nog niet, maar dat kun je inderdaad vast op het forum vinden :)
vr, 12/19/2014 - 20:53 Permalink
AutumnRain

Fenna, ik heb je tips opgevolgd en het lijkt wel wat te helpen! De laatste dagen ontspan ik bewuster (al) mijn spieren en dat is prettig. :D

vV, ik zal het zeker aankaarten. Ik heb de zoekfunctie gebruikt en herken wel bepaalde dingen in wat ik lees hier op het forum. Bedankt voor de tip.

Ik heb de tandarts gebeld en kan morgenmiddag nog terecht. Ik hoopte stiekem dat ze zouden zeggen dat een week of twee wachten geen kwaad kan, maar dat durfde de assistente niet aan, omdat een hoektand nu nog steeds los voelt en een soort van klikgeluiden maakt. Ik vind het heel spannend en eng, en maak me echt zorgen, maar ze was heel vriendelijk dus het komt vast goed.
ma, 12/22/2014 - 16:10 Permalink
AutumnRain

Even een update. Ik ben net terug van de tandarts en ze kan niets bijzonders vinden. Er zijn geen verdiepte pockets, het tandvlees ziet er goed uit en mijn tanden kunnen er niet zomaar uitvallen. Ik heb geen parodontitis. Ze heeft met een klein haakje met streepjes erop in mijn tandvlees geduwd? Een sonde?

De hoektand zit wel iets losser dan mijn andere tanden, maar hij zit nog steeds 'normaal' los, dus op een manier zodat het hoort. Blijkbaar horen je tanden ietsje te kunnen bewegen, en die tand beweegt weer een pietsie meer dan de andere tanden, maar niet abnormaal. De tandarts zegt dat ik me vooral geen zorgen moet maken met de feestdagen. En weer op controle moet komen in maart geloof ik, de halfjaarlijkse controle is dat dan weer. Oh, en in januari tandsteen laten verwijderen, maar niet heel veel.

Blijkbaar, als je teveel op je tanden let, gaan dingen groter voelen of anders voelen die je, als je er niet steeds mee bezig bent, niet zou voelen. Ik moet me dus minder druk maken. :oops: Excuses als ik jullie tijd heb verspild ook al is er niets aan de hand.
di, 12/23/2014 - 16:28 Permalink