Subgingivaal tandsteen verwijderen pijnlijk?

Author:
deltabas
Posted:
do, 03/19/2009 - 13:17
goede dag mensen,

Ik kom net terug van de tandarts, nooit iets gehad, geen gaatje niks!
Ineens begint hij over tandsteen en sub tandsteen, geen idee wat het laatste was, maar door even t google heb ik het gevonden en wat ik daar aantrof word ik persoonlijk niet zo vrolijk van!
Weet iemand hoe ze dit verwijderen en of dit pijnlijk is?
het zit namelijk op een wel hele nare plek zo op de fotos te zien op internet en ben best bang voor de tandarts.....
Graag zou ik reacties willen van mensne die ook zoiets gehad hebben of er veel vanaf weten

met vriendelijke groet
bas
Lieneke

Ik verwijder dagelijks bij een aantal patienten subgingivaal tandsteen.

Subgingivaal betekend onder het tandvlees; op het worteloppervlak dus. Hier kun je bijkomen met curettes (handinstrumenten, soort van schrapertjes) en met een tandsteenapparaat (daar zit een klein, smal staafje aan dat heel snel trilt; het trilt het vuil er vanaf).

Onder het tandvlees..klinkt misschien eng maar hier zit een natuurlijke ruimte. Zelf kan je hier zo'n 2 mm bijkomen met een tandenborstel en met floss/tandenstokers/ragers. Als je echter hier niet goed schoonmaakt en/of je laat hier tandsteen zitten, dan wordt deze ruimte steeds dieper en gaat het ontsteken. Dan kun je hier dus niet meer zelf bij; het kaakbot waar de wortel zich in bevindt is dan aan het verdwijnen. Ook kan het zijn dat het tandvlees mee verdwijnt. Dat is zonde, want het groeit nooit meer terug. Als er veel 'aanhechtingsverlies' is, dan zullen uiteindelijk (lees: na heel veel jaren) tanden en kiezen los gaan staan.

Naast dat het niet gezond is voor het gebit, zijn er een paar linken met andere ziektes. De bacterien die de ontsteking hebben veroorzaakt (beter bekent onder de naam 'plak'), komen daarbij in de bloedbaan waarbij je kans loopt op onder andere hart- en vaatziektes.

Over de pijnlijkheid: Dat is voor iedereen anders. Sommigen merken dat ze liever onder verdoving behandeld worden en anderen vinden het appeltje eitje; geen centje pijn. Dat ligt een beetje aan het stadium waarin de ontsteking zit en aan jouw eigen pijngrens, hoe je met pijn omgaat etc etc Misschien heeft de tandarts al een beetje aan het tandvlees gezeten? Je kunt de pijn daarmee vergelijken.
do, 03/19/2009 - 14:13 Permalink
Lieneke

Achteraf valt het altijd mee...

Een ervaren behandelaar kan aardig een kokhalsneiging omzeilen. Ik merk dat hoe vaker iemand bij je is geweest, hoe minder last ze van het kokhalzen hebben. Probeer in ieder geval goed door de neus adem te halen. Je hoeft je ook zeker niet te schamen voor het kokken, want er zijn echt ontzettend veel mensen die hier last van hebben.
Een tip nog: een beetje zout op het puntje van de tong. Klinkt raar, werkt wel. Ook je benen om en om de lucht inbrengen werkt als een goede afleiding.
do, 03/19/2009 - 17:47 Permalink
RuudB

Dit klinkt hetzelfde als het reinigen van 'pockets'. 1x ondergaan, anderhalfjaar geleden, kan het me nog herinneren. Afspraak gemaakt: ene dag de ene helft van het gebit (op een woensdag), tijdens behandeling vraagt tandarts: "En, wanneer de andere helft?" Mijn antwoord: "Vrijdag, overmorgen". Antwoord tandarts: "Zo ..., dapper ...". Ik begreep het die avond al een beetje, de volgende dag helemaal 'waarom'. Afspraak van vrijdag maar 2 weken verzet ... Ik zou het dus niet aanraden zonder verdoving en als die is uitgewerkt ... Hou maar een doosje paracetamol in de buurt. Voor mij was het "eens en nooit weer". Dan maar 'jammer'. Per behandeling 3 dagen niet kunnen werken van de napijn, dus wie die andere opbeurende verhaaltjes afsteekt ... En ik ben echt niet klein zerig en heb echt geen lage pijngrens, boren voor een vulling gebeurt bij mij bijvoorbeeld altijd zonder verdoving, probeer altijd alles zo veel mogelijk zonder verdoving te doen, maar bij dit zou ik het niemand aanraden, verdoven dus ...!
do, 03/19/2009 - 23:29 Permalink
Lieneke

Sja er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. De napijn is over het algemeen een licht beurse gewaarwording die 2 dagen aanhoudt. De eerste keer is altijd minder prettig dan de volgende keer. Zeker als je het zelf goed bijhoudt.

Bovendien moet je even onderscheid maken tussen pockets en gewoon subtandsteen....
vr, 03/20/2009 - 07:50 Permalink
Lieneke

Pockets: Verdiepte (!) ruimte tussen het tand en tandvlees. Deze ruimte wordt vanaf 4 mm een pocket genoemd (mits het geen speudopocket is; hierbij is geen kaakbot verlies).
Sulcus: Natuurlijke ruimte tussen tand en tandvlees van 1,2 of 3 mm diep.
Tandsteen: Verkalkte plak en speeksel. Supragingivaal: op het tandoppervlak wat zichtbaar is. Subgingivaal: onder het tandvlees verborgen in een sulcus of in een (speudo)pocket.
vr, 03/20/2009 - 12:02 Permalink
deltabas

wederom bedankt voor de uitleg....
ik hoorde het gister toen hij het tegen zijn assistente zei
hier zit ook sub tandsteen, zijn 2 fotootjes gemaakt, daarna vlug gekeken
verhaal over sub tanssteen en gewoon tandsteen
en toen zei hij, kom volgende week maar voor een uitgebreide schoonmaak
denk dus niet dat het heel diep zit of vergis ik me daarin
vr, 03/20/2009 - 13:06 Permalink
RuudB

Nou deltabas, zo te lezen heb je mazzel, zit het bij jouw nog niet zo diep en zal het dus wel meevallen. Bij mij waren het echte 'pockets' (met kaakbeen verlies dus). Dus na de schoonmaak goed blijven poetsen -ook met interdentale borsteltjes- en dan blijft je in de toekomst een hoop pijn en ellende bespaard. Veel succes bij je behandeling.
vr, 03/20/2009 - 15:33 Permalink