Problemen bij tandvlees ontsteking en terugtrekkend tandvlees

Author:
P.M123
Posted:
zo, 03/13/2016 - 23:07
Alvast mijn excuses voor de lange tekst. Ik heb eigenlijk tips of advies nodig en daarom zo een uitgebreide situatie schetsing.

Ik heb dus nu al een tijdje last van mijn tandvlees en het word steeds erger en ik weet niet zo goed wat te doen of te denken hiervan.
Ik ga deze week al een afspraak maken( hopelijk snel..) met een mondhygienist(e) maar ben dus wel aan de bezorgde kant omdat dat nog wel effe kan duren deze procedures kennend..daarom deze post...

Het kwam ergens in januari( ergens halverwege) dat ik een ietswat gevoeliger tandvlees had dan normaal. ( aan de bovenkant, richting snijtand en voortand) maar het deed geen pijn, was niet dik of wat dan ook. Gewoon ietsje gevoeliger.

Toen rond 7febr. Weet ik nog dat ik ( door de haast) veelste hard aan het poetsen was en daardoor dat stukje gevoelig tandvlees open poetste/krabde. Het bloedig best hevig, maar verder geen pijn ofz. Effe paar keer nagespoeld, bleef nog een beetje een bloedsmaak achter maar ik moest toch echt snel de deur uit...Ik dacht dat ik gewoon klunsig bezig was geweest en dat was het.
Ik besloot dat weekend m'n tandvlees wat rust te geven.. 2 daagjes alleen gespoeld ipv poetsen ( ja ik weet het niet zo slim..) en dat was het geen verdere pijn of bloeding of iets..

Toen begon het echter...
Eenweekje ofz hierna merkte ik dat het plekje ietsje roder was en het tandvlees een soort naja bolletje vormde. Tijdens het poetsen bloedde het soms nogwel, en bij aanraking zeker gevoelig en soms een soort prikkende pijn. Ik heb wel vaker gehad dat mn tandvlees zo gevoelig was, zeker toen ik nog kind was, en meestal was dat na 1-3 dagen over. Dus ik had hoop, bleef positief en dacht.. Nou ga niet hier al een heel drama over maken enz. Komt goed. Gewoon normaal gepoets, niets speciaals ofz gedaan verder.

Misschien een weekje later( dus ergens eind februari ofzo?) merk ik dat er bij diezelfde naja" bult" zwarte/grijze stukjes "steen/hard"( ws tandsteen al realiseerde ik me dat toen nog niet..) tussen mijn tanden zat. Dus tussen tand en tandvlees in. Ik dacht eerst gewoon dat het voedsel was, of vuil ofz maar het ging maar niet weg na een poetsbeurt. Ik raakte in paniek en schrok me natuurlijk kapot, wist niet zo goed wat de oorzaak was. Ging eerst met een tandenstoker te werk, geen goed resultaat want mn tandvlees begon te bloeden en pijn doen.. Ik besloot toen dus de komende 3-5 dagen echt als een malle te poetsen.( en hierbij al mn tanden snel, en veelste vaak/lang te poetsen..Stom weet ik)..
Dat heeft uiteraard geen succes gehad. Dus ben natuurlijk wat gaan googlen, mensen die ik ken advies gevraagd etc. En die zeiden tegen mij om zeker te stoppen met dat " paniek-poetsen" en om mijn gebit wat rustiger en langzamer te poetsen en af te wachten op resultaten.

(Naja we zitten nu dus rond de laatste week van februari..begin maart ergens)Ik ben toen maar direct een nieuwe zachte tandenborstel gaan kopen, wat betere tandpasta etc. En begon ook voorzichtiger te poetsen( en ook mn tandvlees en tong te poetsen) kreeg intussen ook de pech dat ik grieperig werd en dus bijna twee weken ook daar last van had( nu nog steeds een beetje daardoor ook lippen die steeds open springen..) maar ik merkte inderdaad wat verandering!
De verandering die toen merkbaar was, was dat dat bolletje wel minder rood werd, wat afzakte en een wat natuurlijke tandvlees kleur kreeg. Het was minder gevoelig, kon het gewoon poetsen zonder bloeden! Hoera!
...Maar dat" harde zwartachtige"( de tandsteen of plak neem ik aan) verspreidde zich naar meer tanden, en ook het donkerrode " ontstoken" tandvlees begon zich op andere plekjes te vertonen. [Effe voor de duidelijkheid, het bolletje is niet echt een puistje of absces ofz hoor, maar gewoon wat dikker en roder tandvlees wat beetje lager hangt tussen twee tanden en op een bolletje lijkt.]
Maar goed ..het verspreide zich dus en mijn voortanden+snijtanden ( aan de onderkant/rij) kregen nu ook beetje een soort roodig tandvlees randje. Al was dit ietsjes anders dan wat ik aan mn bovenste gebit had.

Dit is dus ergens 1.5 week geleden, eind feb. En wist niet zo goed wat te doen. Aan de ene kant, de ontsteking van het " bolletje" leek per dag te zakken en in ieder geval niet meer te bloeden. Aan de andere kant merk ik ook dat er andere plekjes tandvlees dus donkerder rood werden etc en van die plekjes kregen... Ik had dus een erg mixed feeling hierbij..wist niet zo goed of het nou genas.. Of juist erger werd.

Ben toen maar twee soorten mondwater gaan kopen, eentje voor verwijdering tandplak(listerine) en een mondwater van Meridol(?) speciaal voor terutrekkend tandvlees etc. Is me ook geadviseerd om ongezoet cranberry juice te gaan drinken. En aangezien ik normaal toch alleen maar water en thee drink dronk overdag ( vanwege de verkoudheid) ontweek ik de frisdranken en suikers toch al een paar maanden.
En ook wat qua vitamines en voedsel zat dat wel goed. Heb ook nog van iemand het advies gekregen van veel groene thee drinken en tree? Trea oil toe te voegen aan mn tandpasta( wel aangeschaft maar niet gebruikt nog)? En hoorde dat zoutwater ECHT helpt? Is dat zo? Anyone?

Maar mondspoelen etc, doe ik nu iets langer dan een week etc. Stress is nu zeker omhoog gegaan en Dat" bolletje plek" is weer roder en Donkerder geworden sinds ik mijn mond ben gaan spoelen met mondwater en
Mijn gebit met meerdere middelen ben gaan reinigen. De rode " ontstoken plekjes"( en de tandsteen) lijken zich te verspreiden op mijn bovenste tandenrij..nu 3 verschillende plekjes waar dus het hele " bolletje/ontstekings proces" nu een beetje langzaam ontstaat.

Terwijl... aan de onderkant nu sinds 2-3 dagen(aan de voortanden en snijtanden) het tandvlees zich terugtrekt/wegtrekt, in dit geval kan ik beter zeggen " naar beneden verdwijnt" ( aan de voorkant slechts..)dit doet niet pijn ofz, maar maakt Mijn tanden wel heel gevoelig,( soms heb ik dan wel een soort kloppende gevoelige pijn) er zit ook soort donker rood randje tandvlees om de tand zelf heen.. En het is uiteraard geen zicht/niet de bedoeling dat het tandvlees hellemaal weg gaat. Ik zie per dag dus steeds meer tand "in zicht komen" en steeds Meer tandvlees rand naar beneden trekken( smelten bij wijze van spreken)
Ik heb dan wel advies gevraagd aan wat familieleden die zeggen dat je dat wel een beetje ziet( dat mn tandsvlees dus naar beneden wegtrekt), maar dat het eigenlijk niet echt opvalt tot dat ik het zei ..Maar
Voor mij valt het natuurlijk wel op! Mijn ene tand lijkt opeens "meer tand te hebben" dan zijn buurman-tand. En ben doodsbang dat dit natuurlijk erger en erger word...en straks mijn tand los komt te staan. Het is niet dat mijn hele tandvlees " naar beneden trekt" het lijkt alleen op het voorste laagje " vlees"( en sinds vandaag ook aan de achterkant/binnenkant
Mond een merkbare verandering) voor mijn tand zegmaardat dan naja verdwijnt. Ik gok dat dit komt door het te hard poetsen van eerst en een soort poetstrauma is? Maar echt zeker ben ik niet. Het lijkt op een tandvlees ontsteking( vooral aan mn bovenrij) en het soort wegtrekken van het voorste laagje vlees aan de onderste rij. Zijn dit nou twee geheel verschillende dingen? Is er een verband?Is er iets wat ik kan doen om dit proces te remmen voordat ik eindelijk geholpen word door de mondhygienist?
Ik ga morgen bellen maar...de kans groot is dat ik pas ergens volgende week geholpen kan worden..( is mijn ervaring)
Enig advies hier? Tips van hoe dit te verminderen tot de afspraak etc?
Ik heb het gevoel dat ik met mijn drang tot " goed reinigen" het alleen maar erger maak..
Lieneke

Dat zwartige is waarschijnlijk tandsteen wat onder je tandvlees(zwelling) heeft gezeten. Door te poesten is de zwelling afgenomen en wellicht is je tandvlees inderdaad gaan terugtrekken. Daardoor is dat tandsteen ineens zichtbaar. Het bloeden, de verdikking, de terugtrekking, het rode etc duidt allemaal op ontsteking en wellicht poetstrauma. Om een goed evenwicht te vinden tussen te hard poetsen en niet hygiënisch genoeg zal je inderdaad de mondhygiënist moeten bezoeken. De mate van ontsteking wordt gemeten en aan de hand daarvan een behandelplan gemaakt. Duidelijk is dat het tandsteen weg zal moeten. Waarschijnlijk zit er nog wel meer onder je tandvlees, daar waar je het niet kunt zien. Doorgaans staan mondhygiënisten een tijdje vol. Het is nu de Week van de Mondhygiënist en misschien kan je dan in je buurt even gratis aan komen wippen. Meer info daarover: weekvandemondhygienist.nl
ma, 03/14/2016 - 09:48 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Ah bedankt lieneke, ja ik heb een afspraak met een mondhygieniste gemaakt. Jammer genoeg is dat pas volgende week vrijdag....urgh
Maargoed, die heeft via de telefoon ook een bepaalde mondspray en tandenpasta aangeraden. En nu hopen dat het niet erger word voordat ik haar kan bezoeken... Daar maak ik me vooral zorgen om.
Opzich is de afgelopen twee dagen de onsteking( het rode, de bult etc) zich niet gaan verspreiden of verergen. En de spray lijkt het een beetje te kalmeren i guess.
Maar mijn tanvlees aan de onderste(voor tanden) kant van mn gebit dat trekt wel nogsteeds weg.....langzaam maar alsnog duidelijk
Dus daar maak ik me vooral zorgen om.. Probeer daar ook niet teveel te poetsen of sterke mondwater ofz te gebruiken..
En dan gewoon afwachten.

Maarja.. Bedankt voor de reactie!
di, 03/15/2016 - 10:50 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Maak me toch nog wel zorgen, nog een weekje wachten en dan weet ik uiteraard zeker hoe alles zal gaan enz. Maar ik heb het gevoel dat het steeds erger gaat.( ondanks dat ik beter poets en nu wel goed zorg voor mn gebit, en naar telefonisch advies van de mondhygieniste nu andere spoel middel en pasta gebruik)...

De ontsteking lijkt zich op andere plekjes te verspreiden, mn voor(onder) rij tanden heeft nog steeds last van " tandvlees terugtrekking" al gaat dit gelukkig minder snel dan eerst.( eerst was het verschil van de ene dag op de andere echt gigantisch alsof er een geheel nieuwe tand stond! Zo snel trok het weg zegmaar) nu is het ietswat langzamer en merk je het pas als je goed kijkt. Al blijft het toch beetje bij beetje terugtrekken.

Daarnaast heb ik sinds gister dat bij diezelfde rij ondertanden. Naja tussen mn tanden, het tandvlees (heeel klein nog) paarsig word.( en een beetje dikker word dan normaal) en het tandvlees vormt ook een wat dikkere rand om mn tand(hals?) heen.
Naja, al met al. Ondanks dat ik niet echt pijn heb, heb ik het gevoel alsof het er niet beter van word....
En voelt wachten tot vrijdag,zonder te weten in watvoor situatie mn gebit zich nu echt verkeerd,( lichte ontsteking? Ginv. Or parodontitis? Erg of minder erg,Te genezen of al op weg naar het erge en tandverlies etc.) als een hel..
En weet ook niet zo goed hoe dit wachten vol te houden...

Mvg,
P.M123
za, 03/19/2016 - 12:25 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Dat is het dus, ( het foto maken heb ik ook al geprobeerd) maar daar zie je eigenlijk niet echt iets, zelfs niet met flits. Sommige plekjes tandvlees lijken wat donkerder dan andere maar op de foto is echt niets te zien. Pas wanneer ik dus echt goed voor de spiegel sta, en een beetje met een lampje ga schijnen dan zie je dus dat het naja " geiriteerde" op meerdere plekjes Zit( onderste voortanden, en boven op twee verschillende plekjes) het is ook meer dat het vervelend aanvoelt dan dat het er erg uitziet.
Maar wat is dan zo een acute ontsteking( ANUG/ANUP) en hoe verschilt dat dan met "gewone" tandvlees ontstekingen?


Moet wel zeggen dat afgelopen weekend etc( sinds mijn laatste post) ik verder niet meer last heb gekregen ofz.Heb alleen op sommige plekjes dat het gevoelig is voor kouder drinken( water bijv.) maar dat is logisch aangezien het tandvlees in de onderste rij een beetje is terug getrokken en soms dat het een beetje een licht kloppend gevoel heeft bij mijn onderste tanden(tandvlees).

Moet hierbij ook zeggen dat ik niet rook, niet snoep, geen frisdranken drink( al een tijdje nietmeer) en weinig stress heb( laatste tijd wat meer door de studie maar niet in verschrikkelijke mate ofz. Meeste stress die ik nu heb komt meer hierdoor)
ma, 03/21/2016 - 14:42 Permalink
P.M123

Als antwoord op door P.M123

En nog een vraagje( sorry, eigenlijk twee vraagjes)
Het tandvlees kan dus onmogelijk herstellen zolang er dus tandsteen zit? Of begrijp ik dat verkeerd?


En mn tweede vraag;
Nou toen ik dus vorige week een afspraak maakte bij de mondhygieniste, heb ik dus uiteraard gezegd dat ik last van mijn tandvlees had en dat het waarschijnlijk een ontsteking was. En ik vroeg direct of er iets was wat ik kon doen, innemen, gebruiken etc. Om naja de ontsteking te beperken of remmen totdat ik dus ( aanstaande) vrijdag een afspraak had. Een beetje een " hoe kan ik de onsteking beperken tot wanneer ik bij u langa kom"- idee.( aangezien ik niet zelf instaat ben om tandsteen te verwijderen..)
Nouja, haar advies was. Koop wat middelen van perio-aid(?), de mondspoelwater en een soort ja.. Spuitbusje/spray.( ik heb ook een soort tandpasta gel aangeschaft) en dat is dus wat ik afgelopen week heb zitten te gebruiken.
Maar wat ik merk.. De spray...of het effect heeft? Weet ik niet eerlijk gezegd. Lijkt me stug dat het kan genezen aangezien ik nog duidelijk tandsteen heb.. Ook wat achter/onder mijn tandvlees lijkt het. Het heeft verder geen naare effecten ofz deze spray. Maar het lijkt ook (nog) niet echt te helpen of ik gebruik het verkeerd.
De Gel-tandpasta gebruik ik maar gewoon, maar.. Ik begin mijn twijfels te hebben of dat wel zo een goeie tandpasta is voor tijdens een ontsteking+ wanneer je juist je gebit probeert schoon te houden. Het irriteert niet ofz, maar het lijkt mijn tanden niet echt "schoon" te poetsen. Heeft u/iemand misschien een goed advies voor een te gebruiken tandpasta? Ik heb thuis ooknog een oral-b tube "speciaal voor tandvlees problemen en al dat gebeure" maar ik heb slechte revieuws gelezen over oral-b en dit product.
Dan.. Het erge, de Mondspoelwater..
Nou dan ben ik iemand die (gelukkig) hoe dan ook nooit vaker dan 1x per dag zo een mondspoelmiddel gebruikt..maar omdat ik dus geadviseerd werd op het gebruik van deze perio-aid middelen, dacht ik vooruit, mezelf effe dwingen tot spoelen. Nu en dan na poetsen effe spoelen, daarna 30-40 minuten niet eten of drinken zoals op het papiertje staat en dat zou een goede start moeten zijn voor herstel.
Ik heb misschien (sinds aanschaf,vorige week) dit product 3-4x gebruikt.
En wat ik vandaag na gebruik merkte( en hiervoor al voelde na het spoelen alleen toen had ik nog niet door wat het veroorzaakte..) is;
Mijn tong en mond beginnen een beetje te branden en soms verdoofd aan te voelen. Dat is geneens zo erg.Maar daarnaast voelde binnen misschien 5-10 minuten van inname mijn mond opeens super droog worden..Mijn lippen lijken opeens brandend/kloppend aan te voelen, en beetje open te zijn.. En dit had ik hiervoor écht niet.

Hetgene wat echter direct merkbaar was na spoelen en waar ik dit weekend ook het meeste last van had is.. Het gevoel dat er iets in mijn keel "vastzat". ( en soms ook een beetje alsof gewoon in mijn mond "iets vast zat")
Hierdoor dacht ik van het weekend dat dit dan ook daadwerkelijk het geval was,al kon ik maar niet vinden wat..
Maar vandaag heb ik gemerkt dat ik dit gevoel bijna direct na het mondspoelen kreeg. Het was ook niet alsof ik net iets had gegeten ofz. Het was dus niet alsof er écht iets vastzat, en het was ook niet mijn verbeelding. Het gevoel is.. Heeel lastig te beschrijven. Beetje branderig gevoel in mijn keel/uiteinde mond. En tegelijkertijd voelt het ook jeukend.. Nee uhm meer brokkend of vervelend aan ofz? Ja.. Alsof er een stukje popcorn ofzo vast zit in je keel, en tegelijkertijd dus een branderig gevoel waar ik dan de hele tijd last van heb.Mijn keelamandel(en?) leek dan opeens rood en ietsje dikker( dat is nu al wel gezakt) terwijl dat voor het spoelen niet het geval was...
Ik heb vandaag mijn mond gespoeld om 19:00( ongeveer) en het is nu 3-4 uur later en ik heb er nogsteeds last van.. Ondanks dat water drinken wel wat heeft geholpen.( Het branderige is weg. ) Maar het gevoel alsof er iets vast zat zit er nog steeds..minder.. Maar nogsteeds! Ik ga er maar vanuit dat ik hier morgen geen last meer van heb.. En ik zal zeker tot vrijdag (bij het gesprek) geen gebruik meer maken van dit middel.. Het doodt misschien wel bacterien.. Maar ik heb meer last van de side-effects dan van de ontsteking zelf zeg!

Is dit gewoon? Of was het eigenlijk gewoon helemaal niet de bedoeling dat ik zulk een mondspoel middel ging gebruiken zonder dat er uberhaupt gekeken werd naar de situatie van mn gebit...
En is er dan een andere (betere?) mondspoel middel die wat.. Ahum milder is qua side effects. Ik heb ook gewoon listerine thuis, en uhm meridol?( voor tandvlees genezing staat er op de doos)

Het is wel effe vervelend hoor zeg :/
di, 03/22/2016 - 00:02 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door P.M123

Zo te lezen ben je nog een vrij jong persoon en kan zo'n ontsteking rap gaan. Een acute ontsteking doet meer pijn dan een chronische en moet anders aangepakt worden. Je zal er niet zomaar ineens vanaf zijn. Als je mondhygiënist te vol zit om je heel vlot achter elkaar te helpen, laat je dan verwijzen naar een parodontoloog.
Perio-Aid heeft inderdaad bijwerkingen maar is vaak wel goed om te gebruiken bij een dergelijke ontsteking. Waterstofperoxide wordt vaak ook gebruikt om mee te spoelen.
wo, 03/23/2016 - 09:17 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Ah juist, ik ben 22 dus dat is nog redelijk jong ja ahah.
Maar dan ga ik ervanuit dat ik geen acute tandvlees ontsteking heb? Aangezien er niet echt sprake is van pijn, behalve gevoelig of kloppend tandvlees nu en dan en dat alleen op bepaalde plekjes. En aangezien ik hier al zeker sinds februari mee zit?( en waarschijnlijk eerder vermoed ik) terwijl zeker de eerste maand er amper "snelle veranderingen" waren behalve een roodig bultje dus.

Nouja goed, vrijdag is de afspraak, dus dan zal ik het wel horen uiteraard. Nog zelf een beetje bezorgd over het tandsteen verwijderen(onder het tandvlees vooral), de pijn en vooral of dit dan echt zal helpen bij de genezing van mijn tandvlees.. En hoelang zo een genezing dan duurt..
ik ben ook wat bezorgd te horen in welk stadium mijn ontsteking zit. Zelf schat ik in dat dit nog gingivitis is.( al
Dan in een wat vergevorderde waarschijnlij ) maargoed afwachten dus :S
Voel nog wel dat de ontsteking zich op andere plekjes verspreid en daar dus mijn tandvlees langzaam roder/paarsig word. Maar heb dan ook tandsteen op die plekken dus.... Te verwachten neem ik aan.
Verder geen bloedingen meer bij het tandenpoetsen. En het terugtrekken van mijn tandvlees bij mijn voortanden(onderkaak) lijkt ook te zijn geremd/gestopt. Het is in ieder geval niet meer zo erg snel aan het verdwijnen zoals eerst gelukkig.

Bedankt voor de reactie en het advies! Ik zal wanneer ik meer weet van de situatie wel een berichtje posten
wo, 03/23/2016 - 12:12 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Dat begrijp ik. Ik ga er ook meer vanuit( dat van ginv. Ipv paradont.) door fotos van online van andere mensen met zulke klachten. En uiteraard de beschrijvingen/beelden met mijn gebit te vergelijken. Maar ik zal morgen wel horen hoe het zit gelukkig!


En nee, zoals ik al zei in mijn vorige post;
Ik rook niet, ook nooit gedaan.( dus ook geen drugs of iets dergelijks) Ik eet gezond en met veel variatie. ( fruit, vis, vlees etc, nooit snoep of zoetigheden gelust.. Dus dat helpt ookwel) Drink vooral water en thee dus ook geen frisdranken of alchohol ofz. (Misschien eens in de maand een glaasje tijdens een maaltijd)

En nee..geen sprake van onveilge seks of iets in die richting! Dat ik jong ben wil niet zeggen dat ik roekeloos ben of allemaal onveilige dingen doe..ahah
Heb verder ook voldoende rust, niet echt een vast slaapschema aangezien dat lastig is met een studie waarbij roosters etc ook steeds veranderen.
Uhmm en geen emotionele trauma of "druk/stress" of depressies ofz.
En normale stress, tsja in een gezonde mate uiteraard. Wie heeft nou geen stress, en helemaal als je studeert enz. Dan is er altijd wel wát stress! Maar niet het extreme ofz. Ik lig zeker nier wakker vanwege stress, en neem ook voldoende momenten rust en stress-ontlading.

Dus uhm ben ik nog wat vergeten in het lijstje van dingen die ontstekingen bevorderen?

Het enige slechte voor mn gebit wat echt jaren een slechte habit/gewoonte isgeweest voor me, is nagelsbijten.
Dat deed ik echt dagelijks sinds ik kind was. En dat ja uiteraard niet goed voor het tandvlees en/of gebit.
Maar daar ben ik nu al 2/3 maandjes mee gestopt gelukkig. Al zou uiteraard best kunnen dat de ontsteking deels daardoor ontstaan is? ( aangezien ik niet zeker weet sinds wanneer ik de ontsteking heb)
Maargoed, ook daar ben ik mee gestopt dus
do, 03/24/2016 - 14:13 Permalink
P.M123

Als antwoord op door P.M123

Juist. Ben net dus bij de mondhygieniste geweest. Mijn tweede afspraak zal 15 april zijn. Het ging wel goed!

Hoe het verliep:
Ten eerste; wat ik een beetje apart vond was dat ik binnenkwam en er niet echt werd gevraagd naar de tandvlees ontsteking, de duur ervan, of dat er werd gekeken naar hoe diep de pockets ofzo waren. Niets van wat ik dus in eerste instantie verwacht had...ik weet niet of dat gewoon/normaal is maar goed.
Er werd slechts gevraagd of ik bepaalde klachten en of problemen had( ja de ontsteking dus) waarnaar ze door vroeg naar pijnen, of ik lichamelijk gezond was en/of medicijnen slikte. Hierna een kort gesprekje over mijn gebit zelf etc en dat was het.

Hierna werd er meteen maar gekeken in mn mond en constanteerde de vriendelijke dame direct dat ik erg VEEL tandsteen had over mijn gehele gebit en dat dit dus in twee sessies verwijderd moest worden. Iets wat ik uiteraard wel
verwacht had. ( ook tandsteen onder het tandvlees, op beide kaken al leek het op de bovenste kaak erger)

Ze was erg vriendelijk, er was zelfs ( voor zover ik terug kon antwoorden tijdens de behandeling ahah) een gesprekje aan de gang. En ze vroeg nu en dan of het ging etc. En legde ertussen door ook erg vriendelijk uit waarom ze bepaalde dingen deed. Niet dat de uitleg nodig was, maar het was toch wel een leuke sfeer( voor zover er een leuke sfeer is in zo een situatie)

En tsja, het was dus slechts mijn onderste kaak dat behandeld werd. Het duurde ongeveer 15-25 minuten, en ik heb geen verdoving gebruikt. Ze has slechts een verdoving in zalf vorm en we besloten maar te kijken hoe het ging. Maar ik vond niet dat de pijnen erg genoeg waren over het algemeen, behalve bij het ontstoken stukje. Waarna ze aan het eind van de behandeling toch maar wat van de verdoving op deze plekken smeerde in het geval dat het pijnlijk zou worden!

Uhm ja, deed het pijn? Soms een beetje,al was het ergste meer het water dat dan in je mond werd gespoten en tegelijkertijd werd weggezogen waardoor je soms effe op korte momenten het gevoel had dat je stikte. :S
Ik moest echt mn best doen om op zulke momenten door mijn neus te ademen ahah.
Voor de rest het was op sommige momenten geneens zo erg, het " wegkrabben" van tandsteen was vooral vervelend!( oh dat geluid urgh) Op misschien 1 of 2 plekjes was het echt pijnlijk.( kort maar stekende pijn) Het leek ook alsof ze soms "vast" zat met haar krabbertje tussen mn tanden en dat was vooral pijnlijk.
Maar ja..dit waren de plekken waar dan ook het tandvlees ontstoken was en het deed alleen pijn wanneer ze wat harder aan het tsja.. "Krabben en drillen" was.
Zelfs dan was het meer een " prikkende"( korte) pijn, dan een pijn waarbij ik het uit zou gillen of iets dergelijks.
Het was meer de " au".. "Gaat het?" " oh ja hoor het gaat"-pijn. Ahaha
Al met al, deed het nu en dan wel wat pijn uiteraard, en was het zeker niet prettig, maar ik had op geen van de momenten het idee dat dit een helse ervaring was ofz.
Maar zeker wel ongemakkelijk..

Ik heb nu een beetje het gevoel alsof het niet echt klopt in mijn mond... Alsof dit niet mijn gebit is....het is erg gevoelig en ik heb dan ook een licht Kloppende pijn in mijn tandvlees(rand) alsof ze met haar aparatuur nog in mijn mond zit...
Maar hiervoor had ze al gewaarschuwd, is ook niet eens zo erg maar wel effe raar. Duurt dit " raar" gevoel vaak lang voordat het weg is? Of niet. Hoe lang duurt dit dan? Volgens de vriendelijke dame slechts wat dagen? Wat is u ervaring.
Merk ook dat op sommige plekjes het tandvlees ( van de behandelde kaak) wat terug getrokken is( meer dan voor de behandeling). Misschien een stomme vraag maar is dat gewoon? Herstelt dat?
Heb ook het gevoel dat ze een stukje tand heeft afgebroken( tussen twee tanden in zegmaar).. Maar dat zou zeker ook gewoon mijn verbeelding kunnen zijn..

Naja het viel dus wel mee ik ben wel tevreden..maar de behandeling van de bovenste kaak zal dus erger verlopen schat ik in.... Aangezien de ontsteking daar begon en het tandsteen daar erger is. Dus dat zal nog wat worden...
Kan niet wachten tot ik klaar ben met de behandelingen en totdat ik hier van af ben.

En nu maar wennen aan dit gevoelig/pijnlijke tandvlees( in mijn omderste kaak)
Nouja gevoeligheid daar had ik al last van, het is nu alleen ietsje meer een pijnlijke gevoeligheid.
Is daar nog iets op te doen? Of een bepaalde advies voor?
Ze heeft verder ook niets gezegd over paradontitis of naja "oh dit is erg". Ofzo
Haar reactie was meer ja.." Dit is behooorlijk veel tandsteen. Daarom is je tandvlees rand ook zo roodig"

En dat was het. Moet ik me daar verder op druk maken? Of niet?
vr, 03/25/2016 - 15:40 Permalink
Lieneke

Vreemd dat er niet gemeten is...weet je dat zeker?
Heb je nog advies gekregen over hoe je het schoon kunt houden?
Het gevoel is per individu heel verschillend. Meestal is het na 2 dagen wel over maar sommigen spreken van 2 weken.
Tandvlees wat weg is, groeit niet meer terug aan...
Je zou met kamilliethee kunnen spoelen om de pijn te verzachten.
vr, 03/25/2016 - 17:25 Permalink
P.M123

Als antwoord op door Lieneke

Nee raar eh!
Nouja als ze het gemeten heeft dan heeft ze er in iedergeval niks over gezegd. Ze heeft wel wat zitten porren in mijn tandvlees en kijken maar dit was erg kort en het leek er niet op alsof dit met speciaal meet aparatuur was ofz..
Maar ze is hoe dan ook (zowat)afgebleven van mijn bovenste rij tanden( waar dus de ontsteking het ergst is/was en waar ik dus dat" bultje" heb)
Dus misschien komt dat de volgende keer bij het tandsteen verwijderen in de bovenste rij.

Ja, ik heb zeker wel wat advies gekregen. Ze gaf in iedergeval wat tips over hoe je tandenborstel goed vast te houden enz. Heeft ook een mildere mondspoelmiddel aangeraden en gezegd dat als ik een erge reactie van de huidige mondspoel water krijg ik er dan ZEKER niet meer mee door moest gaan. Ze heeft een bepaalde tandenborstel merk aangeraden, ragertjes, mondspoelwater dus ook, en nog iets( naam effe kwijt maar heb het op papier) wat me zou helpen bij reinigen.

Verder gezegd dat ik 2x per dag moest poetsen, 2x per dag spoelen( als dat dus gaat) en langzaam moet gaan beginnen om met een raggertje te gaan werken( ook 2x per dag). Ik heb dat nog noooit gedaan, dus ze gaf al aan dat het pijn kon doen, deed het effe voor bij mijn gebit en het deed inderdaad flink pijn.. en ze schreef ook voor me op welke kleur/soort ragertjes het beste waren aangezien mijn tandvlees nog wat gevoelig is. En ze zei dat ik ook zeker niet als een maniac moest gaan poetsen of raggen Ofz. Dat was het advies een beetje, hoort er normaal meer bij dit advies dan?

Dat van het tandvlees dat het niet meer terug komt had ik begrepen inderdaad, vroeg het alleen af omdat op sommige plekjes( bijv aan de binnenrand van mn tanden) het ook echt een soort naja " randje/gleuf?" heeft gevormd in de vorm van haar apparatuur. Naja dat klinkt vaag, wat ik bedoel is dat door het verwijderen van tandsteen, en haar beweging enz. Het lijkt alsof op sommige plekjes mijn tandvlees nog een soort open randje heeft/ beetje lager zit. Vroeg me af of dat dan wel naja terug zakt/goed komt. Maar dat zal afwachten worden. Tis ook niet zo heel erg opvallend, maar iedereen merkt uiteraard wel de kleinste dingen op in zijn eigen gebit.

Kamile thee is een goeie tip! Bedankt!
Moet eerlijk bekennen dat het momenteel( zelfs na drinken van redelijk koud water en een warme maaltijd) er niks erg pijn doet, maar ben dan ook extra voorzichtig wezen eten.
Het voelt nogwel wat raar, leeg, en prikkelend aan soms met nog wel de smaak van bloed nu en dan en eens in de zoveeeel tijd een korte kloppende gevoeligheid op bepaalde plekjes aan mijn onderste kaak. Maar dat is het.. De pijn die ik kort na de behandeling had is eigenlijk nu al weg en zeker veel minder.
Ik zal het straks wel merken met tandenpoetsen en de komende dagen...Hopelijk blijft het zo en komt er niet een plotselinge pijn bij ofz.
.
Bij de voorste rij tanden van de onderste kaak is dus een beetje/stukje van het tandvlees weg. Was al zo, maar nu het tandsteen ook weg is is dat uiteraard veel beter zichtbaar. Je ziet niet echt mijn tandhals/bot ofz hoor. Alleen een klein stukje meer tand en ik irriteer me aan hoe het eruitziet. Maar daar moet ik maar mee leven, wel zijn die tanden dus wel wat gevoeliger. Is er een bepaalde tandpasta wat u mij kunt aanraden voor de gevoeligheid en voor het stoppen/remmen van deze gevoeligheid of "versterken" van de tand. Of iets dergelijks? ( vergeten te vragen daar)

Nouja goed, misschien was de situatie van mijn ontsteking etc. Veel minder erg dan ik in eerste instantie had verwacht. En was het vooral het TE veel aan tandsteen wat voor de klachten en alles zorgden. Het was zeker veel meer tandsteen dan ik dacht te hebben...

Aha, geeft ook niet. Ik zal nu proberen de komende twee-drie weken mijn gebit goed schoon te houden en dan maar afwachten of in ieder geval de onderste rij tandvlees er wat gezonder uit gaat zien. En dan hopen dat dit ook zo zal aflopen met de bovenste rij.
Ik zal haar in ieder geval volgende keer wat vragen stellen over dat bultje/ de plek van onsteking etc. En of ze de ontsteking als erg inschat.

Het enige wat ze daar vandaag wat over zei is dat het zwartige wat ik zag tandsteen was en dat op die plekken zeker wat tandsteen onder mijn tandvlees zat. En dat het daarom ook zo rodig/paarsig en ontstoken leek. Verder niets. Maar goed, het belangrijkste is dat mijn tandvlees gaat genezen, en dat kan toch noooit als er zooveeel tandsteen zit. Dus dat eerst!
:)
vr, 03/25/2016 - 18:56 Permalink
P.M123

Als antwoord op door P.M123

Na het poetsen toch nog wel wat gevoeligheid, deed een beetje pijn en bloedde ook een heeel klein beetje.

Wat ik vooral merkte ( door het schijnen met wat licht!) was dat mijn tandvlees randen ( bij het behandelde deel) roder waren dan bijvoorbeeld gisteren of eergisteren. Ik weet niet of dat normaal is of niet, maargoed. Komende dagen afwachten dus. Aangezien het wel veelste vroeg is om na 1 behandeling en na nog geneens een dag te hopen op herstel ofz ^^"
vr, 03/25/2016 - 20:08 Permalink
P.M123

Als antwoord op door P.M123

Nou, het is nu iets over een week sinds ik bij de mondhygieniste ben geweest voor het schoonmaken van mn onderste kaak. En de bovenste kaak( waar vooral veel tandsteen zit en de ontsteking ook begon en het ergst is) zal 15 april schoongemaakt worden.

Ik dacht nu maar toch een bericht te plaatsen om te laten zien hoe de situatie nu is.

Voor degene die dit lezen en angstig zijn over de "napijn" over zo een rijniging.
Er was wel zeker een pijnlijk gevoel, alsof ze met haar apparatuur nog in je gebit zat te porren.. MAAR, ter gerusttelling, dat pijnlijke gevoel duurde bij mij slechts 1-2 dagen, daarna had het voor de rest van de week wel momenten van gevoeligheid maar daar bleef het eerlijk gezegd toch bij.


De ontsteking is er nu nog steeds( wat me ook logisch lijk)al had ik gehoopt dat de donker rode randjes tandvlees aan mn onderkaak zoden verdwijnen.. Maar hellaas..misschien gaat zoeits niet zo snel als ik gehoopt had.

Ik poets 2 a 3x per dag, ik spoel met mondwater 2x per dag, ik drink veel water tijdens en na de maaltijden om etensresten zo goed mogelijk weg te spoelen.
En rag soms( al ben ik daar heel slecht in en voelt dat te pijnlijk voorme) en gebruik nu en dan de speciale perio-aid spray.

Maar goed de ontsteking zit er nog, tandvlees innde onderkaak ziet er wel iwts gezonder en schoner uit dat wel aha
Maar de bovenkant heeft nogsteeds de donkerrode kleur en randjes en ziet er nog erg ontstokn uit. :/
Maar dat is het, nu en dan een gevoeligheid of soort kloppend gevoel in mijn tanden
Maar ik heb verder geen erge last van gehad ook niet meer in mn keel na het mondspoelen!
Nu nog 2 weekjes affwachten dus

Maar voor degene die naar een mondhygieniste moeten en bang zijn voor de na-pijn, die is er, maaaar die is wel te overleven! Gewoon veel water en thee drinken. Niet te warm of koud. En je focusen op iets anders :)
ma, 04/04/2016 - 10:28 Permalink