Probleem met tandarts

Author:
taxikemperman
Posted:
wo, 09/24/2008 - 15:04
Wij zijn nu een aantal jaren bij een Cosmetische Tandarts.
In het verleden heeft zij al een paar keer posten opgevoerd op de rekening die volgens de verzekeraar niet klopten en die zij dus aan ons moest terug betalen.
Zij heeft dit ook gedaan, dus dat verhaal zal kloppen.

Nu zit zij te zeuren dat er perse een meting van ons gebit gedaan moet worden.
Zij heeft opgegeven in een brief (07-07-2007):
T12 Paro onderzoek met parodentiumstatus € 143,50
T21 Initiële paro beh. tandarts 1 el. € 26,70
Totaal € 170,20

Echter op de site van onze verzekeraar staat dat er na deze behandeling nog veel meer nodig is:
U doorloopt de volgende stadia van de protocolbehandeling:
Dus stap 1 is het gedeelte van onderzoek, de stappen 2 tot en met 4 vormen het gedeelte van de behandeling en de stappen 5 en 6 het gedeelte van nazorg en begeleiding. Wanneer de situatie bij u in het begin niet zeer ernstig was is stap 4 mogelijk niet nodig. In de Vergoedingenlijst van de aanvullende tandartsverzekeringen is vastgelegd dat eerder doorlopen stappen van het protocol niet worden vergoed. Tevens is vastgelegd dat er maximaal 2 consulten nazorg worden vergoed.

Verder blijkt uit het vergoedingenoverzicht dat alle behandelingen voor 50% worden vergoedt.
Het wordt dus nogal een prijzig plaatje wat wij zelf moeten betalen.
Vandaar dat wij daar een beetje afwijzend tegenover staan. Uiteindelijk als ik alles bij elkaar op ga tellen, dan kom ik al snel op een bedrag van 500 euro wat wij zelf mogen betalen (mits er natuurlijk geen verdere behandelingen nodig zijn).

Nu krijgen wij deze brief van de tandarts:
Tijdens de laatste twee halfjaarlijkse controles heb ik u erop geattendeerd dat het niet goed gaat met de gezondheid van uw gebit.
Ik heb tevens aangegeven wat voor behandelingen er nodig zijn.

U gaf aan dat u de behandelingen niet wilt laten uitvoeren, omdat ze niet vergoed worden door de tandartsverzekering. Uiteraard is het uw recht om te kiezen welke behandelingen u wel / niet laat uitvoeren.

Ik kan echter onder deze omstandigheden niet garant staan voor de gezondheid van uw gebit.
Ik kan ook niet meteen ter beschikking zijn, wanneer u een acute pijnklacht heeft en meteen geholpen wilt / moet worden.
Ik concludeer om bovengenoemde redenen dat ik niet meer u tandarts kan zijn.

Het lijkt mij verstandig dat u gaat uitkijken naar een tandarts die zich kan vinden in de manier waarop u behandeld wilt worden.

Mijn vragen:
Is zo'n onderzoek bij iedereen noodzakelijk?
Klopt mijn berekening dat bij de kosten van een eenvoudige behandeling al snel 500 tot 750 euro kost?
Is het normaal dat als je dit onderzoek niet wilt, dat je dan eruit geschopt wordt?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie
Spiegeltje

.
Mijn vragen:
a. Is zo'n onderzoek bij iedereen noodzakelijk?
b. Klopt mijn berekening dat bij de kosten van een eenvoudige behandeling al snel 500 tot 750 euro kost?
c. Is het normaal dat als je dit onderzoek niet wilt, dat je dan eruit geschopt wordt?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie


ad a.
Zeker niet. Alleen als sprake is van (een ernstig vermoeden van) parodontitis (= tandvleesontsteking met botafbraak). Dit kan blijken uit een zogeheten DPSI-score. Deze moet de tandarts altijd eerst hebben gemaakt. Die kun je opvragen. DPSI is onderdeel van de periodieke controle (maar hoeft niet elke keer te worden gedaan).
Zie ter info: http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…
Bij een DPSI-score van 3+ of 4 hoort, als besloten wordt tot verder onderzoek, de code T12 bij 3- T11 (pocketstatus).

ad b.
Ja.

ad c.
De tandarts kan de behandelovereenkomst met u alleen op grond van zwaarwegende redenen opzeggen. Daar lijkt me niet direct sprake van. De tandarts kan - als u onderzoek weigert - daarvan wel aantekening maken in het patientendossier zodat u daar later geen verwijt van kunt maken. In bepaalde gevallen zou onttrekken aan behandelingen of onderzoek wel reden kunnen zijn om de behandelovereenkomst op te zeggen.

Als ik u was zou ik de DPSI-score opvragen en hier op het forum posten. Mocht u inderdaad parodontitis hebben, dan is het uiteraard van belang dat deze wordt behandeld volgens het paroprotocol. Dit hoort netjes met u besproken te worden en hoort niet door de tandarts te worden "opgelegd." Misschien kunt u beter een andere tandarts zoeken.

Overigens zijn de vergoedingen van de verzekering geen maatstaf voor wat al dan niet terechte behandelingen of declaraties zijn.
wo, 09/24/2008 - 16:02 Permalink
taxikemperman

Tja, Elk jaar komen wij toch zoveel mogelijk trouw voor de controle en schoonmaken van het gebit.
Bij mijn vrouw zou nog steeds 1 á 2 kronen geplaatst worden op de voortanden. Dit hebben we een paar jaar geleden al goedgekeurd, maar de afspraak voor het plaatsen is destijds door de tandarts zelf geannuleerd (volgens haar omdat ze de verkeerde kleur had binnen gekregen) en nooit meer over gesproken.

Er zit dus nog wel geld in de pot.
wo, 09/24/2008 - 16:03 Permalink
taxikemperman

Zelfs dat niet. Volgens de tandarts moesten er kronen geplaatst worden op de voortanden.
Eerst ging het niet door omdat ze de juiste kleur niet had binnen gekregen.

Later vond ze het verstandiger om nog even te wachten omdat volgens haar mijn vrouw knarsetand in de slaap en dan zou binnen een paar maanden de kronen er al weer af zijn.
do, 09/25/2008 - 01:57 Permalink
vV

Die titel cosmetisch tandarts ....lijkt mij dus vooral ingegeven door haar eigen wens er zelf cosmetisch goed uit te zien.. en tja kapper en pedicure moeten ook betaald worden..

Verder heeft zij tandtechnisch niet zoveel in haar mars als ik dit allemaal zo lees..

oftewel, mijn advies: wegwezen daar...en niet omdat zij u eruit wilt gooien , wat juridisch gezien niet eens kan, ook al volgt u haar adviezen niet betekent niet dat zij maar kan beslissen bij acute klachten niet direct klaar te staan, dat moet zij simpelweg wel natuurlijk, voor iedere ingeschreven patient. Maar wegwezen omdat ik ernstige twijfels heb over haar capaciteiten als tandarts gezien de l8lverhaaltjes en incomplete begrotingen, afgebroken behandelplannen etc..
do, 09/25/2008 - 11:22 Permalink