preventief consult mond hygiënist

Author:
Hilde2
Posted:
wo, 02/28/2007 - 10:42
Hallo mensen,

Ik kom net terug van de tandarts. Ik zou eigenlijk, naast het vullen van 2 gaatjes, ook een beetje tandsteen laten verwijderen. Nou zit er in die tandarts praktijk ook een mondhygiëniste. Omdat ik van verschillende mensen hoor dat het goed is 1 of 2 keer per jaar, naast het tandarts bezoek ook maar een mond hygiënist te gaan, heb ik vandaag maar eens een afspraak gemaakt. Ik kan er in april naar toe. Zij zal dan mijn tandsteen verwijderen. Ik heb verder een goed gebit, geen tandvlees problemen, enz.

Ik wil mijn gebit zo goed mogelijk verzorgen, vandaar ook deze gemaakte afspraak.
Ik ben nog een leek op dit gebied, maar zou iemand mij kunnen vertellen wat een mond hygiënist over het algemeen doet bij patienten?

Groetjes Hilde
Spiegeltje

Ik ga tegenwoordig om het half jaar naar de mondhygieniste. Zij kijkt ook of er zichtbare beginnende gaatjes en andere afwijkingen zijn (echter zonder daarvoor foto's te maken, is dus geen volledig alternatief voor de tandartscontrole). Daarnaast ga ik dus om het jaar naar de tandarts voor controle. Zonder MH zou dat twee x per jaar zijn. Ben overigens wel een ex-parodontitis patient en dan blijf je so wie so levenslang onder controle bij een MH. Ik ben zeer tevreden over de MH en het helpt mij ook het poetsen goed bij te houden. De tandarts heeft het daar nooit over i.t.t. de MH!

Bij het eerste bezoek zal zal de MH wellicht 'steeksproefgewijs' ( :D ) de staat van tandvlees controleren en een eigen oordeel, los van dat van jou of de tandarts, daarover vormen. Ook kan het zijn dat zij voorlichting geeft over de poetstechniek (inclusief reinigen tussen de tanden) als ze vermoedt dat de techniek niet helemaal goed is (vaak het geval, blijkend uit aanwezigheid van tandsteen op plaatsen waar dat is te voorkomen).

Alles alles prima is zal de mondhygieniste toch nog aanwezig tandsteen verwijderen door schrapen of met een ultrasoon apparaat en eventueel aanslag verwijderen. Polijsten, dat soort dingen.

Maar iedere MH heeft zo zijn eigen werkwijze denk ik UIteraard kun je ook zelf aangeven wat jij belangrijk vindt.
wo, 02/28/2007 - 14:16 Permalink
Hilde2

Thanx spiegeltje daar heb ik wat aan :)

Jij gaat dus minder vaak naar de tandarts? Hmmm, daar had ik nog niet aan gedacht. Voordeel is dat mijn tandarts en mondhygiëniste collega's zijn binnen hetzelfde bedrijf
wo, 02/28/2007 - 14:38 Permalink
Spiegeltje

Hilde,

Mijn jaarlijkse - i.p.v. halfjaarlijkse - controle bij de tandarts is in overleg met de tandarts afgesproken. Die kent ook de MH goed (ook zelfde grote groepspraktijk). Maar het kan natuurlijk zo zijn dat de tandarts het bij jou toch beter vindt om elk half jaar op controle te komen, ook al ga je regelmatig naar de MH. Dat hangt ook van je gebit af en gevoeligheid voor gaatjes en dergelijke. Er is niks op tegen om dit met je tandarts te bespreken.

Zonder overleg wegblijven van de halfjaarlijkse controle is niet verstandig en ook niet juist richting de tandarts.
wo, 02/28/2007 - 14:50 Permalink
Hilde2

Nee dat doe ik ook niet hoor :)
Overleggen doe ik sowieso. Ik ga in april dus voor het eerst naar de MH, gewoon om eens te zien of ik er iets aan heb. Daarna zien we wel verder :smt002
wo, 02/28/2007 - 14:52 Permalink