Polijsten van tanden

Author:
Leontine
Posted:
vr, 05/23/2008 - 18:15
hallo,
Ik ben van de week naar een nieuwe tandarts in London gegaan (ik woon daar). Deze tandarts constateerde dat ik mijn tanden overmatig en te hard heb gepoetst. Het gevolg is dat mijn glazuur op m'n hoektanden is afgesleten. Ik vond mijn hoektanden altijd al iets gelig maar dacht dat het door het roken kwam. Daarom poetste ik mijn tanden ook grondig met Beverly Hills Whitening. Ik gebruik de tandpasta al jaren en vind het een erg prettige tandpasta.

Vervolgens stuurde de tandarts me door naar de mondhygienist. Die zei ook hetzelfde inz mijn glazuur. Het was zelfs zo erg dat het voor mijn leeftijd (28) al behoorlijk was afgesleten. Wat deed nu die mondhygiest?! Ze polijste mijn tanden. Daar begrijp ik nu niets van. Sinds ze mijn tanden gepolijst heeft, voelen bepaalde tanden erg gevoelig en op sommige plaatsen zelfs ruig aan. Ik wenste dat ik nooit naar de mondhygienst geweest was want ik heb het idee dat mijn glazuur nog verder is afgesleten. De tandarts op zich is hoog aangeschreven... Ze hebben al een paar keer 'the dentist of the year award' gewonnen.

Kan iemand mij svp advies geven of het een foute actie was van de mondhygieniste om mijn tanden te polijsten terwijl ik al tanderosie hebt op mijn hoektanden?

Hartelijk dank,
Leontine
Spiegeltje

De tanderosie wordt veroorzaakt door een combinatie van zure voeding en (vlak daarna) poetsen. Glazuur is normaal gesproken keihard, dat poets je niet zomaar weg, ook niet als je hard poetst (tandvlees wél). Onder invloed van zuren wordt het glazuur echter zacht en poets je elke keer toch een (zeer dun) laagje weg. Het lichaam kan dit niet snel genoeg weer opbouwen. Na een lange tijd (veel poetsbeurten) wordt dit zichtbaar als tanderosie.

Het laagje glazuur dat door één met beleid uitgevoerde polijstbeurt verdwijnt is daarbij te verwaarlozen.

Hoektanden zijn bij de meeste mensen trouwens van nature iets geler dan de andere tanden!
vr, 05/23/2008 - 20:06 Permalink
vV

Hoektanden zijn bij de meeste mensen trouwens van nature iets geler dan de andere tanden!
en dat is de kern van de zaak in combinatie met overmatig poetsen met een wellicht iets schurende tandpasta. Dus dat er daarna nog een keer door een mh gepolijst word, eenmalig, boeit niet zo. Die kleur doe je dus niets aan, is bij iedereen zo.. bij de een wat meer dan bij de ander.
za, 05/24/2008 - 14:33 Permalink
Leontine

Hartelijk dank allemaal voor de reacties. Is het still mogelijk om mijn tanden witter te laten maken bij de tandarts - ik weet niet of het slecht is om dat te doen als je tanderosie hebt.

Nogmaals bedankt.
Leontine
di, 05/27/2008 - 10:59 Permalink
Spiegeltje

Het is niet zo dat bleken met carbamide peroxidegel (een veel gebruikt bleekmiddel) de tanden gevoeliger maakt voor tanderosie. Het gevolg van tanderosie is dat de glazuurlaag dunner is.

Als sprake van een zodanige erosie dat het glazuur (plaatselijk) helemaal weg is en je op het tandbeen zit, zou het bij een verder nog vitaal element wel eens erg gevoelig/niet goed kunnen zijn ....maar dat is meer een hypothese dan dat ik het zeker weet.
di, 05/27/2008 - 21:13 Permalink