Plakverklikkers restjes tussen de tanden

Author:
PluisMuis
Posted:
zo, 01/23/2011 - 21:06
Hallo,

Als ik een plakverklikker gebruik,
is het nog altijd roze/blauw tussen me kiezen, en het gaat niet weg als ik er tussen flos/rage en eromheen poets.
Is het normaal dat speeksel met die kleurstof er tussen kan blijven zitten?

Alvast bedankt.
Stokertje

Plakverklikker kan ook op ruwe oppervlakken (zoals op de tong) makkelijker blijven zitten, wellicht is het oppervlak tussen je kiezen wat ruw. Daarnaast blijft het daar ook makkelijker hangen. Maak je geen zorgen. Plakverklikker is met name bedoeld om te zien waar nog een echte laag tandplak blijft zitten en dat je je daar bewust van wordt voor de toekomst. De kleurstof trekt langzaam uit de weefsels, en dat is inmiddels gebeurd :)
zo, 01/23/2011 - 22:19 Permalink
Stokertje

Bedankt voor het antwoord :wink:.

Maar met een plakverklikker zie ik praktisch nooit een verkleurd stuk zitten, terwijl als ik naar de mondhygeniste ga , en die kleurt het in er nog heel veel zit?


Tja het is maar net hoe je zo'n plakscore interpreteert. Hoe zit het met de tandvleesontsteking, heb je daar veel last van? Als je de techniek goed onder controle hebt (stoken en poetsen bijvoorbeeld) dan ligt het alleen aan je discipline.

Je kunt de mondhygiënist vragen of het gaat om dikke lagen plak van een paar dagen, of dat het om een dunne laag plak gaat, die gedurende de dag is ontstaan. Dat verduidelijkt voor jou de zaak denk ik wel wat, en wellicht ook voor je mondhygiënist.
zo, 01/23/2011 - 23:45 Permalink
Stokertje

Houdt je electrische borstel goed stil, 5 seconden per vlak van een tand of kies, en daarna pas naar de volgende, 1 voor 1. Dat is het effectiefst. Klein stukje over het randje van je tandvlees, zodat het daar ook goed schoon wordt. Vooral niet te hard drukken, gewoon ertegenaan houden. Heel goed dat je zo druk bent floss e.d. Het feit dat je verstandskiezen doorkomen houdt geen verband met aanwezige ontsteking. Gewoon lekker bezig blijven, en stel vragen aan je mondhygienist, daar is hij/zij voor :) succes
zo, 01/23/2011 - 23:53 Permalink
PluisMuis

Ik ben nu al lang bezig met poetsen ( ongeveer 4-6 min voor m'n hele gebit ).
En als ik dan bij elke tand 5 seconde wacht ben ik er 2 keer zo lang mee bezig ?
Ik ga wel rond (en tussen) m'n tanden heen met de borstel kop, maar geen 5 seconden, omdat dat dan te lang word.

Tandplak gaat toch meteen weg als de borstel erover heen draait ?
zo, 01/23/2011 - 23:58 Permalink
Spiegeltje

En als ik dan bij elke tand 5 seconde wacht ben ik er 2 keer zo lang mee bezig ?

Een volwassen mens heeft 32 tanden/kiezen dus 32x6 seconde (voor én achter) =192 seconden, dus ruim 3 minuten! Nog 2 minuten erbij voor tussen de tanden reinigen en de kauwvlakken, en je zit op circa 5-6 minuten. Dan nog even de tong reinigen. Dat is niet heel veel meer dan de 4-6 minuten die u er nu al mee bezig bent.

In richtlijnen staat vaak 2 minuten poetsen. Dat is echter een minimum. Voor echt goed poetsen heb je m.i. iets meer tijd nodig.
ma, 01/24/2011 - 01:17 Permalink
wilria

hoi hoi

ik lees die richtlijnen ook wel eens, maar moet zeggen dat ik er helemaal niks van snap, want mij is het nog nooit gelukt om in 2 minuten mijn hele gebit te poetsen. ben bijna altijd wel 5 minuten bezig. heb bij controle gelukkig nooit ontsteking of tandsteen. op 1 achterste kies na, die heeft af en toe een beetje tandsteen omdat ik daar zo moelijk bij kan en dan misselijk wordt. daarom ga ik wel elk half jaar naar de mondhygienste, dan weet ik zeker dat die kies ook weer goed schoon is
ma, 01/24/2011 - 13:08 Permalink
Stokertje

4-5 minuten is prima, vooral electrisch poetsen duurt (bij goed gebruik) automatisch wat langer. De twee minuten is een minimum, maar wellicht wat achterhaalt. Toch zijn er nog voldoende (ongemotiveerde) poetsers die even de borstel over de tanden aaien en binnen 30 seconden weer buiten de badkamer staan. Voor deze mensen geldt de 2 minuten als streven. Het is een beginstap. Wanneer iemand zich bewuster wordt van zijn of haar gebit, en dus met meer concentratie gaat poetsen (bijvoorbeeld door de spiegel in de badkamer te gebruiken), gaat de tijd automatisch sneller en ben je dus 4 minuten bezig.
Dus eigenlijk hetzelfde als wat spiegeltje zegt (lees het nu pas :P)

Spiegeltje geeft 6 seconden aan per gebitselement. Eigenlijk moet je 2-3 seconden rekenen per vlak, dus 6-9 per gebitselement (binnenkant, buitenkant, kauwvlak).

Over de donkere vlakken (bij een wortelkanaalbehandeling) kan ik weinig zeggen. Wellicht een beginnend gaatje geweest, wat na goed poetsen hard is geworden en geen behandeling behoeft. Vraag eventueel je tandarts ernaar.
ma, 01/24/2011 - 16:23 Permalink
Stokertje

Het wachten na het eten is gebaseerd op het feit dat zuren uit voeding kunnen inwerken op het tandglazuur (erosie) en het zachter maken. Het glazuur kan weer herstellen, maar hier is tijd voor nodig. Een uur is de richtlijn hiervoor, maar kan soms langer duren. Wanneer je poetst kan het laagje niet meer herstellen, omdat het dan weg is. Dit versterkt en versneld het erosieproces.

Als we dit toepassen op je vraag: zuurgraad van (zwarte) koffie is 5, en glazuur lost op bij een zuurgraad tussen de 4,5 en 5,5. Hoe lager de zuurgraad, hoe zuurder (logaritmisch, dus 4,5 is 10x zo zuur als 5,5).

Kortom, koffie is 'zuur' (natuurlijk niet zo zuur als cola, met een graad van ongeveer 2,5), maakt glazuur dus ietsje zachter, en is het verstandig te wachten na een kop koffie. Zit een stukje scheikunde in de verklaring, maar heb het zo simpel mogelijk gehouden. Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel.
ma, 01/24/2011 - 20:00 Permalink
PluisMuis

Ik heb jaren meteen na het eten en drinken gepoetst, en omdat ik er pas niet zo lang achter ben gekomen dat je een uur moet wachten, zijn m'n tanden gelig geworden en doorschimmende stukjes op m'n tanden en kiezen.

Het is me ook nog nooit verteld door de tandarts of mondhyegnist.

Ik drink nu ik het weet ook meer water en minder frisdrank.
ma, 01/24/2011 - 20:52 Permalink
Stokertje

Wat een vragen allemaal pluismuis. Whiteningtandpasta heeft iets meer 'schuurmiddel' dan reguliere tandpasta, en poetst dus makkelijker lichte verkleuring van je tanden en dus ook 'sneller' glazuur weg. Het maakt dus wel ietsje uit, maar geen idee of dit klinisch bewezen is. Iemand anders een idee?

Daarnaast: nieuwere whitening tandpasta's zijn volgens mij op basis van een 'ander schuurmiddel' wat (mogelijk) minder schadelijk is voor tandglazuur. Maar ook hier ben ik eerlijk gezegd niet erg van op de hoogte.
ma, 01/24/2011 - 21:12 Permalink
Stokertje

Dus zoek ik even in een wetenschappelijke database en vind het volgende:

(...)In addition, the enhanced whitening effect did not give a clinically relevant level of wear to enamel or a significant increase in dentine wear compared to marketed non-whitening toothpaste formulations, as shown by using an in situ type model with ex vivo brushing.
Uit: Joiner A. Review of the extrinsic stain removal and enamel/dentine abrasion by a calcium carbonate and perlite containing whitening toothpaste. Int Dent J. 2006 Aug;56(4):175-80.

Oftewel, geen klinisch verschil in glazuurverlies tussen wel- en niet-whitening tandpasta.

Voor vandaag even de laatste vraag die ik beantwoord, if you don't mind :)
ma, 01/24/2011 - 21:18 Permalink