plak nuttig?

Author:
Tandenborstelman
Posted:
za, 01/04/2014 - 21:44
Hallo, veel dingen in de natuur en in het lichaam zijn nuttig en hebben een of andere functie. Ook dingen die we niet leuk vinden (denk aan insecten), blijken toch vaak een nuttige functie te hebben.

Nu vraag ik me af... heeft tandplak eigenlijk ook nog een of andere nuttige functie? Is het nog ergens goed voor? Heeft het een doel?
zel'dovich

Tandplak is vooral nuttig voor de bacteriën die er in leven. Het is hun biotoop, dus ja, het zit er niet voor niets. Jij en ik zijn er alleen niet blij mee. Niet alles in de natuur is ook goed voor de mens.
za, 01/04/2014 - 21:52 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel voor je reactie. Ik vind het opvallend dat er tandplak wordt aangemaakt en dat het lichaam daar zelf geen "weerwoord" op heeft. Je zou verwachten dat het lichaam iets zou verzinnen om die tandplak te verwijderen. De meeste dingen kan ons lichaam zelf oplossen, maar voor zoiets als tandplak wat ontstaat door voedsel in te nemen (brandstof voor het lichaam) is geen oplossing. Best wel bijzonder eigenlijk. Dus vandaar dat ik me afvroeg of tandplak nog een of andere nuttige bijdrage levert aan het lichaam.
za, 01/04/2014 - 23:57 Permalink
Lieneke

Het lichaam doet ook zeker wel wat. Denk aan de speeksel, de tong (zelfreinigend vermogen) en de afweerreactie in het tandvlees. Maar toch is het relatief niet goed weerbaar tegen invloeden van 'buitenaf'. Omdat er nu eenmaal voedsel en lucht naar binnen zal moeten. In je oren zitten haren en oorsmeer, in je neus haren en snot etc, maar in de mond zijn haren niet zo handig ;)
Plak gaat ook pas schade geven als het ouder is als 24 en als je (eet)gedrag gaat vertonen waar het niet tegen kan. We zijn niet gemaakt om bierflesjes te openen of om de hele dag door te eten. En zeker niet gemaakt om zoveel suiker te consumeren, maar ja, de industrie wel...die ziet je heel graag verslaafd aan suiker. En we zijn ook niet gemaakt om zo lang te leven. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar daar zijn we gewoon niet voor gebouwd. Vroeger werden we hoogstens 40. Dus dat kaakbot en die tanden hebben gewoon niet het eeuwige leven, maar we willen wel graag lang leven. Dus dan moet je daar ook iets voor doen...sterker nog, als je goed voor je tanden en tandvlees zorgt, dan leef je ook langer. Goed kauwen stimuleert je brein en loop je dus minder risico op dementie met een goed kauwvermogen. Hart- en vaatziektes kan je mede in de tang houden door er een goede mondhygiëne op na te houden. Er zijn onderzoeken gaande naar relaties met rheuma, (darm)kanker, longinfecties, vroeg- en doodgeboorte ( door mondaandoeningen van de moder) etc etc etc...
De eerste afzetting op de tand heeft dus wel een beschermend nut, maar die mag er dus niet lang zitten.
zo, 01/05/2014 - 10:21 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel voor je reactie Lieneke!

"De eerste afzetting op de tand heeft dus wel een beschermend nut"

Dit begrijp ik nog niet helemaal. Wat bedoel je hiermee?

Je zegt dat mensen vroeger hooguit 40 werden. Dat klopt inderdaad. Maar ik vraag me dan gelijk af. Kun je dan tegenwoordig toch heel je leven een gezond gebit blijven houden? Ik hoop dat ik nooit een implantaat of een kunstgebit hoef, dus daarom poets ik goed. Zijn er mensen die op hun 80e / 90e nog steeds gewoon hun eigen tanden hebben?
zo, 01/05/2014 - 16:21 Permalink
Chris888

Je zegt dat mensen vroeger hooguit 40 werden. Dat klopt inderdaad.

In de prehistorie werden mensen ook 70 of ouder. Wel lag de gemiddelde leeftijd ergens tussen de 30 en de 40. Kindersterfte was enorm, iets van de helft (infectieziekten) en ook bevallingen waren niet zonder risico. Maar had je dat allemaal overleefd...
zo, 01/05/2014 - 16:45 Permalink
vV

Chris ik denk dat je gemiddelde leeftijd en levensverwachting door elkaar haalt. Dat laatste is de gemiddelde leeftijd bij overlijden. Het zal best dat destijds een enkeling 70 werd, net zoals een enkeling nu dik biven de 100 wordt, maar de levensverwachting rond 1900 was echt bij de 40 jaar. Sterker nog rond midden van de vorige eeuw gold dat cijfer nog voor China.
Nu zijn er meerder dingen die dat bepaalden, zoals ook oorlogen, maar desalniettemin.
zo, 01/05/2014 - 16:55 Permalink
Chris888

Klopt, ik bedoelde niet gemiddelde leeftijd maar de gemiddelde leeftijd bij sterven (maar dat was meer onzorgvuldig formuleren dan echt door elkaar halen :wink: )
Leuk weetje uit een dictaat populatiedynamica: rond 1865 was de gemiddelde levensverwachting in NL 38, maar desalniettemin was 73 jaar de meest voorkomende sterfleeftijd.
zo, 01/05/2014 - 19:16 Permalink
Tandenborstelman

Weet iemand nog het antwoord op mijn vragen? :)
Dankjewel voor je reactie Lieneke!

"De eerste afzetting op de tand heeft dus wel een beschermend nut"

Dit begrijp ik nog niet helemaal. Wat bedoel je hiermee?

Je zegt dat mensen vroeger hooguit 40 werden. Dat klopt inderdaad. Maar ik vraag me dan gelijk af. Kun je dan tegenwoordig toch heel je leven een gezond gebit blijven houden? Ik hoop dat ik nooit een implantaat of een kunstgebit hoef, dus daarom poets ik goed. Zijn er mensen die op hun 80e / 90e nog steeds gewoon hun eigen tanden hebben?
zo, 01/05/2014 - 19:41 Permalink
Chris888

:-) ik denk dat in het eerste slijmerige laagje niet alleen verkeerde bacteriën zitten maar ook goeie, die vervolgens de groei van schadelijke bacteriën en schimmels een beetje in de weg zitten, letterlijk of door stoffen die ze produceren (vorm van weerstand). Bovendien zorgt het laagje waarschijnlijk voor wat bescherming als je iets zuurs nuttigt. Maar mede afhankelijk van je voeding kunnen allerlei andere bacteriën de overhand krijgen die zuur produceren = meer kans op gaatjes. En plaque kan mineraliseren tot tandsteen = meer kans op tandvleesontsteking.

Denk ik.

En ja hoor, ik ken mensen van boven de 90 die slechts een paar kiezen missen.
zo, 01/05/2014 - 19:49 Permalink
Tandenborstelman

Trouwens nog een leuke vraag...

Stel je hebt je tanden gepoetst en geflost of geragerd, en daarna eet je 10 uur lang helemaal niks meer. Kan zich dan toch plak ontwikkelen?
ma, 01/06/2014 - 21:20 Permalink
Lieneke

Kan jij overleven zonder voedsel? Zeg, misschien is het leuk om zelf een studie binnen de tandheelkunde te gaan volgen. Wij doen dit vrijwillig, wij werken hiernaast nog meer dan fulltime...dus ik ga nu gewoon werken want ik heb niet het idee dat er nu echt nood aan de man is, als je snapt wat ik bedoel.
di, 01/07/2014 - 07:04 Permalink
vV

Trouwens nog een leuke vraag...

Stel je hebt je tanden gepoetst en geflost of geragerd, en daarna eet je 10 uur lang helemaal niks meer. Kan zich dan toch plak ontwikkelen?


Gezien de soort vraagstelling sluit ik mij bij Lieneke aan: ga gewoon studeren hierop. Boeken zijn makkelijk te vinden.
Enerzijds is het leuk dat er belangstelling is hoe het werkt, maar dit forum is niet bedoeld als studiebegeleiding. Info genoeg te vinden op internet, en zelfs op marktplaats staat studiemateriaal te koop.
Wat je wilt gaat (weer) buiten de doelstelling van dit forum.
di, 01/07/2014 - 09:19 Permalink
Tandenborstelman

Dankjewel Chris!

Lieneke en vV, jammer dat jullie gelijk zo "aanvallend" reageren. Ik stel gewoon uit belangstelling een vraag. Je hoeft niet te antwoorden als je dat niet wilt. Kijk naaar Chris, die geeft toch ook gewoon netjes antwoord? Ik vraag me af of jullie het concept "forum" wel begrijpen. Een forum is een plek op internet waar mensen vragen aan elkaar kunnen stellen over een bepaald onderwerp. Weet je het antwoord, dan kun/mag je dit antwoord geven maar dat hoeft niet. Je bent nergens toe verplicht. Ik vind het echt jammer dat jullie op deze manier reageren, maar dat jullie dan ook nog gaan zeggen dat ik dit soort vragen niet mag stellen op een openbaar forum en dat ik maar een boek moet gaan kopen, vind ik op z'n zachts gezegd "bijzonder" te noemen. Jullie hoeven hier overigens niet op te reageren, want ik heb geen behoefte aan een kat-en-muis spelletje. Als ik in de toekomst nog een vraag stel, reageer dan maar gewoon niet en dan heb je ook geen last van me. Er zijn altijd wel mensen als Chris die het concept van een forum wel begrijpen en vriendelijk genoeg zijn om op een normale manier te antwoorden.
di, 01/07/2014 - 16:34 Permalink
vV

wie is er nu aanvallend... Wij leggen uit cq adviseren waar je beter terecht kan met de aard vragen die je hebt. Lijkt mij ook de bedoeling van een forum...Ik denk dat je zaken nu een beetje aan het omdraaien bent ..
Overigens stel je regelmatig vragen gericht aan 1 persoon. Als die dan niet antwoord, is dat dan toch goed wat jou betreft?
di, 01/07/2014 - 17:21 Permalink
Tandenborstelman

vV, zoals ik al zei heb ik geen zin in een kat-en-muis spelletje.

Ik doe niet aanvallend en excuses als je dit zo hebt opgevat. Wat ik bedoel te zeggen is dat een forum bedoeld is als een plek waar mensen vragen aan elkaar kunnen stellen. Ik stel gewoon een normale vraag omdat ik benieuwd ben of er toch plak kan ontstaan nadat je je tanden hebt gepoets en als je vervolgens een tijd niks eet. Van Lieneke krijg ik dan een reactie dat ze mijn vraag de tijd van het beantwoorden niet waard vindt, en van jou krijg ik een doorverwijzing naar studieboeken. Als je een vraag niet de moeite waard vindt, reageer dan gewoon niet. En met alle respect, ik ben niet van plan om een studie hierover te volgen. Ik wil gewoon iets weten. Dat is alles.

Misschien nog even interessant om de definitie van een forum erbij te halen, want wat is een forum nu eigenlijk?

fo·rum (het; o; meervoud: forums, fora)
1 groep deskundigen die met het publiek discussiëren over een bep. kwestie: forumdiscussie
2 website waar over een bep. zaak kan worden gediscussieerd

Zie punt 2. Een website waar over een bepaalde zaak kan worden gediscussierd. Dat is dan ook precies wat ik doe.

Graag wil ik dan ook nog even refereren naar de titel van dit (sub)forum, namelijk:

"Problemen met tandvlees en/of vragen over mondhygiëne"

Ik kan me vergissen, maar volgens mij heb ik dus op de juiste plek een vraag gesteld over mondhygiëne en heb ik daarmee niks verkeerds gedaan. Maar goed, nogmaals. Als je geen zin hebt om op mijn vragen te reageren, doe dit dan gewoon niet.
di, 01/07/2014 - 17:42 Permalink
vV

weet je, jez egt geen zin te hebben in een kat en muis spelletje, wat je laat zien is echter toch echt dat.
De indianen zeggen dan: die spreekt met dubbele tong.

een verwijzing naar studiemateriaal voor een dergelijke vraag is echt een heel logisch advies. Dat je daar geen genoegen mee neemt blijkbaar is dan toch echt jouw probleem, niet het mijne.
Dat je het nodig vindt dan vervolgens uiteen te gaan zetten wat een forum is en wat daar allemaal kan en moet komt nu op mij erg belerend over, juist hetgeen waar jij zelf moeite mee lijkt/blijkt te hebben als dat de andere richting uit gaat. Daarnaast heb jij je met alle wijsheid over fora nota bene zelf schuldig gemaakt aan zaken die je op een forum dus echt niet doet, gezien je inmiddels door moderatie verwijderde grove taalgebruik elders op dit forum.
Antwoord op een vraag of er na 10 uur niet eten ook plak gevormd wordt is en denk ik redelijk makkelijk via andere kanalen te vinden, en vinden wij als degenen die hier op vrijwillige basis vragen beantwoorden geen zinvolle vraag om ons erg mee bezig te houden, om dat het geen erg realistische is.
Dit forum is bedoeld voor andere zaken en echte problemen. Voor algemene info over tandheelkundige en vakinhoudelijke zaken is redelijk makkelijk verkrijgbaar studie materiaal toch echt de aangewezen weg. Daarnaast staat er heel veel info en links elders op deze site.
Dat jij daar geen zin in hebt of wellicht te lui bent en liever de makkelijkste weg kiest ipv zelf te onderzoeken en gebruik te maken van google of zo is prima, maar daar richt je dan toch gewoon zelf een forum voor op?
""Alle vragen die Tandenborstelman kan bedenken en nog meer"" lijkt mij een pakkende naam ervoor.
di, 01/07/2014 - 18:12 Permalink
vV

De eer aan je zelf houden, na grof taalgebruik richting Lieneke waarvoor ik nooit een excuus gezien heb? Dat noem je de eer aan jezelf houden?
Als dat inhoudt dat je je op andere fora gaat vermaken heb je mijn zegen de eer aan je zelf te houden.
di, 01/07/2014 - 20:26 Permalink
Tandenborstelman

Oh Lieneke krijgt bij deze mijn excuses hoor, geen probleem. Was ook een heel flauwe opmerking van mijn kant. Helemaal mee eens. Neemt niet weg dat jouw attitude richting mij nou niet bepaald vriendelijk te noemen is, maar als je daar gelukkig van wordt moet je dat vooral blijven doen. Ik vind het echter zonde van je energie en dat zul je zelf inmiddels ook wel vinden denk ik zo.
di, 01/07/2014 - 20:44 Permalink
vV

Ahhh, langzaam aan komt de psychologie die al lang aanwezig was wat beter naar boven..

een excuus is m.i. Alleen iets waard wanneer dat ongevraagd komt, en ditect wanneer men ergens terecht op aangesproken wordt. Het tijdstip dat dat nog geloofwaardig was is denk ik ruimschoots gepasseerd. En wat je schreef als " flauw " afdoen is echt heel simplistisch.
Maar goed, e.e.a. is mij volkomen duidelijk nu.
Er komt ongetwijfeld nog een reactie terug....
di, 01/07/2014 - 20:52 Permalink
vV

Is dat echt zo moeilijk te begrijpen?
Heel simpel, dat je je gewoon conformeert aan de bedoeling van dit forum zonder zo door te drammen met je eigen mening over wat er allemaal wel niet kan of moet kunnen op een forum.
En eindelijk gaat begrijpen dat dit forum beperkingen heeft, en dat bepaalde zaken buiten het doel ervan vallen. En gaat luisteren naar adviezen, en antwoorden niet negeert.
di, 01/07/2014 - 21:49 Permalink
Tandenborstelman

Maar vV, ik stel gewoon een doodnormale vraag op nota bene een tandartsen forum. Mijn vraag heeft betrekking op mondhygiëne waarvoor dit subforum ook is bedoeld. En aan mijn vraag is helemaal niks raars of doms. Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden. Wat voor jullie vanzelfsprekend is, is dat voor een leek niet. En vervolgens krijg ik antwoorden die continu zijn doorspekt van ironie, en ben je mij continu aan het beoordelen terwijl je mij niet eens kent. Even wat uitspraken van jou:

"ga gewoon studeren hierop. Boeken zijn makkelijk te vinden."

"De indianen zeggen dan: die spreekt met dubbele tong."

"Dat jij daar geen zin in hebt of wellicht te lui bent en liever de makkelijkste weg kiest..."

"En wat je schreef als " flauw " afdoen is echt heel simplistisch."

"Is dat echt zo moeilijk te begrijpen?"

"dat je je gewoon conformeert aan de bedoeling van dit forum zonder zo door te drammen met je eigen mening"

Ik wil niet zeggen dat ik alles goed doe in het leven of hier op het forum, maar blijkbaar kunnen we beiden dan nog wat leren. Ik vind jouw manier van communiceren nou ook niet al te respectvol. Hoe dan ook, we komen hier toch niet meer uit en dit topic gaat ook helemaal niet meer waar het over zou moeten gaan. Dus ik zou zeggen, gooi er maar een slotje op.
di, 01/07/2014 - 22:01 Permalink
vV

Duidelijk niet op dezelfde golflengte te krijgen. Meer een kwestie van niet willen begrijpen dan niet kunnen begrijpen vrees ik.
Dit is ook geen discussie meer idd.
En quotes uit verband rukken is zooooo 2010..
De manier waarop je dat doet komt nogal manipulerend over.
Je vergeet er even bij te melden dat er veel pogingen aan vooraf gegaan zijn jou iets duidelijk te maken, en weldegelijk goede adviezen gegeven zijn.
Soms is vertellen waar iemand iets kan vinden ook een goed antwoord. Alleen jij vind het geen goed antwoord. Zegt dat dat iets over degeen die het antwoord geeft of over degeen die het geen antwoord vindt?
Mijn vader heeft met een verwijzing naar waar het antwoord op de vraag te vinden was zelfs een examen gehaald bij zijn studie. Professoren vonden dat in ieder geval toen dus ook al toereikend als antwoord.
En nogmaals, de vraag waar dit topic mee begon gaat buiten de intentie van dit forum....en het is niet aan jou als bezoeker/ belangstellende te bepalen dat dat anders is of moet zijn. Hooguit dat het jammer is dat dat niet zo is, naar jouw mening.
di, 01/07/2014 - 22:06 Permalink
Tandenborstelman

Duidelijk niet op dezelfde golflengte te krijgen. Meer een kwestie van niet willen begrijpen dan niet kunnen begrijpen vrees ik.

En wederom ben je aan het oordelen... zucht :cry:

A.u.b. nu niet meer reageren vV.

Wil iemand dit topic aub op slot gooien? Alvast bedankt!
di, 01/07/2014 - 22:12 Permalink
vV

Duidelijk niet op dezelfde golflengte te krijgen. Meer een kwestie van niet willen begrijpen dan niet kunnen begrijpen vrees ik.

En wederom ben je aan het oordelen... zucht :cry:

A.u.b. nu niet meer reageren vV.

Wil iemand dit topic aub op slot gooien? Alvast bedankt!


Of ik wel of niet reageer bepaal ik zelf wel, net zoals jij graag zaken zelf bepaalt.

En wie oordeelt over wie trouwens, lees eens terug...
di, 01/07/2014 - 22:24 Permalink
Pascale

Als antwoord op door Lieneke

Ik vind de vraag of tandplak nuttig is heel interessant? Ook omdat ik steeds veel tandplak blijf houden ondanks heel regelmatig uitgebreid poetsen en tandenstoken.
Weet iemand of er nog nieuwe informatie is op dit gebied en waar ik die zou kunnen vinden?
vr, 12/09/2016 - 03:11 Permalink