pijnlijke tandhalzen door nieuwe elektrische tandenborstel

Author:
catja
Posted:
zo, 10/17/2010 - 13:52
Misschien zijn er meer mensen die ervaring hebben met het volgende:

Ik ben al vele jaren onder behandeling van een parodontoloog, dit i.v.m. gauw ontstoken tandvlees.
Eigenlijk gaat alles prima, wordt goed op gecontroleerd en ik maak ook veel werk van het schoonhouden van mijn gebit.
Daardoor zijn er ook zelden of nooit meer gaatjes geconstateerd.

Ik had veel plezier van mijn elektrische tandenborstel van oral B, precies welke weet ik niet meer maar een oudje, want al 10 jaar in mijn bezit.
Deze begaf het kortgeleden en ik kocht vol goede moed een nieuwe dit was weer een 0ralB maar deze maakt naast de normale bewegingen ook pulsaties! Op de doos staat 20.000 pulsaties per minuut.

Nou heb ik bijna gelijk erg veel pijn gekregen in een bepaald gebied van mijn gebit. De tandarts kon niets vinden behalve dat het te maken had met gevoelige tandhalzen!!!
Eindelijk ging het kwartje vallen, ik ben dus maar gestopt met die nieuwe tandenborstel en doe het dus nu met een zachte meridol tandenborstel, bovendien gebruik ik sensydine, en warempel de pijn is weg. Ik denk dat ik nu ook beter een tandenborstel kan aanschaffen die alleen de roterende bewegingen maakt, dus de minder dure!!!

Jammer, dat ik dit niet eerder wist, dus dat die 20 000 puls. me veel pijn gingen bezorgen, dan had ik deze koop niet gedaan natuurlijk.

Wellicht kan ik dan ook bijdragen aan dit fenomeen en zo andere mensen waarschuwen voor die mogelijkheid.

Ook ben ik benieuwd wat jullie reacties hierop zijn.

groet van Catja
Lieneke

Het is bekend dat bij een verkeerde poetsmethode er tandhalsgevoelheid kan optreden. Waarschijnlijk beweegt u de tandenborstel te veel of drukt u te hard. Wat de goede methode is, is al vaak hier beschreven. Gebruik de zoekfunctie maar eens. Overigens is er vaak ook een erosie-component aanwezig bij deze gevoeligheid. Let dus ook op het gebruik van zure voeding en dranken. Ook hiervoor kunt u de zoekfunctie gebruiken.
zo, 10/17/2010 - 15:45 Permalink
catja

Nou, ik deed anders precies hetzelfde als met mijn oude elektrische tandenborstel, maar voor de zekerheid had ik er extra opgelet om niet te hard te drukken en de overige dingen die u benoemt zijn ook bij mij bekend.

M.i. kan het niet anders zijn dan dat door die pulsaties die tandhalzen extra werden 'belast'. Immers, gelijk na het gebruik van mijn nieuwe tandenborstel kreeg ik die pijn! En dit ging weer over nadat ik met die nieuwe elektrische tandenborstel ben gestopt. Dus het blijft iets wat aandacht nodig heeft, lijkt mij.

groet
Catja
zo, 10/17/2010 - 20:29 Permalink
Lieneke

Heeft het al, en het is niet wetenschappelijk bewezen...Stukje uit mijn congresverslag van een congres van een week terug:
Als er sprake is van erosie, leidt poetsen regelmatig tot een onaangename pijnsensatie. Het advies om dan met een zachte tandenborstel te poetsen, is helaas foutief. Het leidt zelfs tot meer verlies van de smeerlaag! Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat er meer haren op een zachte tandenborstel te vinden zijn, waar meer tandpasta in blijft zitten. Want poetsen zonder tandpasta levert geen verlies van harde weefsels op, maar kan wel tot verlies van zachte weefsels leiden. Al met al zijn de voordelen van poetsen met tandpasta groter dan de nadelen en is 4 keer goedkoper dan spoelen.

Maar goed, u heeft een andere mening en dat mag. Iedereen is anders en reageert verschilllend op verschillende dingen.
ma, 10/18/2010 - 07:53 Permalink
catja

Tja, dat mag allemaal wel waar wezen, maar ik pleit er voor om ook dit te onderzoeken door de wetenschap.!

De wetenschap loopt soms/vaak een beetje achter bij de feiten.
Hoe kan het namelijk zo zijn, dat ik dezelfde manier van poetsen heb, maar dus wel pijn krijg van de tandhalzen bij die 20.000 pulserende nieuwe tandenborstel?

Ik ga elk jaar 3 a 4 keer op controle bij de mondhygieniste, daaruit blijkt keer op keer dat mijn gebit zo goed als plakvrij is. M.a.w. die simpele goedkopere elektrische tandenborstels zijn prima in staat de tandplak te verwijderen.

Bovendien denk ik dat mijn topic beter geplaatst kan worden bij: advies bij aanschaf van elektrische tandenborstels. Het lijkt me verstandig om mensen hierop te wijzen, kan me niet voorstellen dat dit MIJ alleen overkomt.

groet van Catja
ma, 10/18/2010 - 11:17 Permalink
mecánico para …


Eindelijk ging het kwartje vallen, ik ben dus maar gestopt met die nieuwe tandenborstel en doe het dus nu met een zachte meridol tandenborstel, bovendien gebruik ik sensydine, en warempel de pijn is weg.!



Wat voor tandpasta gebruikte je voorheen?
En wat zou je onderzocht willen hebben mbt tandhalsgevoeligheid? Want er zitten nogal wat variabelen in je verhaal. Je hebt namelijk niet meer gevoeligheid in je hele, maar in een deel van je gebit, de borstel is nieuw en misschien ook harder? De tandpasta is mogelijk niet identiek?
Tandhalsgevoeligheid kan soms ook periodiek optreden als bijv. het leidingwater kouder wordt in de winter, of er meer koud uit de koelkast wordt gedonken, soms is een verkoudheid al voldoende om als potentiele oorzaak te dienen.........en als je dan toevallig van borstel wisselt zou je kunnen denken dat het daar aan lag. En wie weet is het ook wel zo, maar doordat niet je hele gebit gevoeliger werd is dat niet zo 123 aannemelijk te maken.
ma, 10/18/2010 - 11:47 Permalink
catja

Hiervoor gebruikte ik meridol tandpasta, maar doordat ik dus last had van tandhalspijn adviseerde mijn tandarts sensydine, maar eigenlijk was meridol ook prima volgens haar. En dat was ook zo want alleen door de sensydine te gebruiken kwam ik niet van de pijn af.
Na een tijdje bedacht ik me dat ik de pijn pas had gekregen nadat ik die nieuwe elektrische tandenborstel was gaan gebruiken(dus die met 20.000 pulsaties per minuuut)!

De borstel was trouwens dezelfde die ik op mijn oude tandenborstel(elektr.) had zitten, dat was het dus ook niet.

Dat ik vooral op een bepaalde plek pijn kreeg, kan misschien te maken hebben met simpelweg dat de ene kies wat gevoeliger is dan de andere?

Ik hoef eigenlijk niets uitgezocht te hebben want het spreekt voor mij duidelijke taal: door een nieuwe elektr. tandenborstel heb je kans dat, indien er al sprake is van enige gevoeligheid in het gebit, dit pijnlijke tandhalzen kan veroorzaken.
Ik vroeg me af of het bij jullie ook bekend was, maar indien niet, is het niet ondenkbeeldig dat er toch meer mensen mee te maken hebben of krijgen.
Het is bedoeld als extra informatie die m.i. geen kwaad kan want mensen net zoals ik hebben de neiging het allerduurste te kopen met het idee in het achterhoofd: dit zal mijn gebit nog beter verzorgen.

Maar dat is dus niet zo en je spaart zo een hoop geld uit.(en PIJN)

Misschien toch plaatsen onder "ervaringen elektrische tandenborstels" of i.d.? :wink:

groetjes weer
Catja
ma, 10/18/2010 - 13:30 Permalink
Lieneke

Pijn bij koude op 1 bepaalde plek kan ook duiden op een wortelpuntonsteking...

Ik zou eerder mensen willen waarschuwen om eerst om een instructie te vragen alvorens ze ermee gaan poetsen. Want ik blijf erbij dat niet excessief gebruik van een electrische tandenborstel an sich niet kan leiden tot gevoelige tandhalzen. Ik had graag willen zien hoe u ermee poetst...maar dat lijkt me wel heel lastig zo door de kabel heen!

Overigens hoeven patienten van mij echt niet die allerduurste electrische tandenborstel te kopen. Die van rond de 80 euro functioneert prima.

Het topic staat prima zo.
ma, 10/18/2010 - 17:11 Permalink
catja

Wie heeft het hier over pijn bij koude? Ik niet. Bovendien heeft mijn tandarts een foto gemaakt! En ik kan toch met enige overtuiging zeggen dat mijn tandarts dit wel kan beoordelen!!
Het hele verhaal van u is behoorlijk uit de lucht gegrepen, wie bent u, soms iemand die geld ontvangt bij fabrikanten die dure elektrische tandenborstels maakt?!
Sowieso begint het er aardig op te lijken dat u geen zin heeft in mensen die misschien wel wat meer kunnen vertellen over bijv. dure elektrische tandenborstels! Bovendien kunnen mensen een goede elektrische tandenborstel al kopen voor 25 euro hoor!!!!! *u heeft het over 80 euro*

Ik ben bang dat u niet bevoegd bent om echte, lees juiste, informatie te verschaffen op het internet via uw website! :smt018.

Wilt u dit niet meer doen a.u.b.?

Catja
ma, 10/18/2010 - 19:44 Permalink
mecánico para …

Wie heeft het hier over pijn bij koude? Ik niet. Bovendien heeft mijn tandarts een foto gemaakt! En ik kan toch met enige overtuiging zeggen dat mijn tandarts dit wel kan beoordelen!!
Het hele verhaal van u is behoorlijk uit de lucht gegrepen, wie bent u, soms iemand die geld ontvangt bij fabrikanten die dure elektrische tandenborstels maakt?!
Sowieso begint het er aardig op te lijken dat u geen zin heeft in mensen die misschien wel wat meer kunnen vertellen over bijv. dure elektrische tandenborstels! Bovendien kunnen mensen een goede elektrische tandenborstel al kopen voor 25 euro hoor!!!!! *u heeft het over 80 euro*

Ik ben bang dat u niet bevoegd bent om echte, lees juiste, informatie te verschaffen op het internet via uw website! :smt018.

Wilt u dit niet meer doen a.u.b.?

Catja




doe eens niet zo raar. U krijgt antwoord op basis van je verhaal. En ik ken ook heel veel mensen met een elektrische borstel en juist mensen met teruggetrokken tandvlees: blootliggende wortels, adviseer ik vaak wel elektrisch te poetsen. Dat u dat ook deed bevestigt in feite de stelling dat er niets mis is met elektrisch poetsen. Maar er is ook niets mis met die pulserende borstel, anders had u door uw hele mond die gevoeligheid gehad.
U heeft nu de wens daar een "grote" melding van te maken, maar daar is dit niet de site voor. Als mensen iets zoeken en hier kunnen vinden prima, maar dit is geen consumentenforum. Overigens is uw ervaring gebaseerd op alleen uw gevoel. Om dan meteen die hele borstel af te branden gaat me net wat ver.
Daarnaast, ik was degene die aangaf waar pijnklachten vandaan kunnen komen, dus Lieneke is daar misschien mee op het verkeerde been gezet.

Over de borstel van 25 euro zeg ik: als er Braun op staat, gewoon doen. Niets mis met een model van 2 jaar terug. Zijn prima te gebruiken, die van 80 euro of meer ...........ach, die zijn over 2 jaar ook afgeprijsd, dus als je wilt koop je die dan voor 30 euro.

Maar even terzijde, ik gelofo niet dat iemand hier informatie achter wil houden en fabrikanten ben ik neit echt benauwd voor. Alleen om op basis van 1 persoon meteen de noodklok te luiden, da's een beetje strange....... dus dat gaat denk ik niet gebeuren Catja.

nb: een draadje verder heeft een tandarts een hele verstandskies die een ander zijn wortel opvrat gemist.......dus dat er niet altijd goed wordt gekeken en waargenomen kan natuurlijk weer wel.
ma, 10/18/2010 - 19:57 Permalink
catja

sorry fietsenmaker, je vroeg alleen welke tandpasta ik eerder gebruikte, en ik noemde dus die naam, gek he?

Jongens, ik stop hier mee, nogmaals: jullie zijn echt niet geschikt voor informatie geven aan mensen met tandproblemen hoor :smt009

probeer meer open te staan op suggesties van eerlijke vragers en zoekers naar wat kan helpen bij hun probleem.

Catja
di, 10/19/2010 - 20:05 Permalink
Lieneke

Wat jammer dat u daar zo over denkt. Uw heeft wetenschappelijke onderbouwde antwoorden gekregen. Dat is wat u kunt verwachten van tandheelkundige professionals. Niet het antwoord dat u wilde, maar wel het antwoord dat we u en anderen verschuldigd zijn. Wij worden ook niet door iemand gesponsord. Wellicht bent u diegene die wat meer zou moeten openstaan voor onze antwoorden.

Mvg
Lieneke die vandaag 3 mensen heeft gehad met gevoelige tandhalzen die hun electrische of handtandenborstel traumatisch gebruikten.
di, 10/19/2010 - 20:18 Permalink
mecánico para …

sorry fietsenmaker, je vroeg alleen welke tandpasta ik eerder gebruikte, en ik noemde dus die naam, gek he?

Jongens, ik stop hier mee, nogmaals: jullie zijn echt niet geschikt voor informatie geven aan mensen met tandproblemen hoor :smt009

probeer meer open te staan op suggesties van eerlijke vragers en zoekers naar wat kan helpen bij hun probleem.

Catja



Tuurlijk Catja, we gingen niet mee in je verhaal. sorry, maar ik ben opgeleid om na te denken en oorzaken te gevolgen te ontdekken. Ben niet uit op n=1 onderzoekjes , en dat is voor de mensen die dat niet kennen: het direct koppelen van iets aan iets anders omdat dat bij jezelf gebeurd is. Kortom, ik weet niet wat je bedoeling was anders dan dit gevoel van jezelf te melden. En dat is bij deze toch gebeurd? Waar zit 'm de kneep? Je wilt een site waar je mensen gaat waarschuwen......zet die dan lekker zelf op. Maar ik krijg het idee dat je wilt meeliften op een rijdende trein en ook nog effe de machinist wil spelen.

dachutnie

Mecanico, die vandaag een immediaat prothese plaatste en een 6 delige etsbug plaatste bij een oligodontiepatient. (en verder nog wat andere zaken tot een goed einde bracht). En met gevoelige tandhalzen heb ik alleen mezelf gezien, maar daar heb ik meteen sensodyne proglasur tegenaan gekiept..... le voila
di, 10/19/2010 - 20:58 Permalink
mecánico para …


Eindelijk ging het kwartje vallen, ik ben dus maar gestopt met die nieuwe tandenborstel en doe het dus nu met een zachte meridol tandenborstel, bovendien gebruik ik sensydine, en warempel de pijn is weg.!



Wat voor tandpasta gebruikte je voorheen?
En wat zou je onderzocht willen hebben mbt tandhalsgevoeligheid? Want er zitten nogal wat variabelen in je verhaal. Je hebt namelijk niet meer gevoeligheid in je hele, maar in een deel van je gebit, de borstel is nieuw en misschien ook harder? De tandpasta is mogelijk niet identiek?
Tandhalsgevoeligheid kan soms ook periodiek optreden als bijv. het leidingwater kouder wordt in de winter, of er meer koud uit de koelkast wordt gedonken, soms is een verkoudheid al voldoende om als potentiele oorzaak te dienen.........en als je dan toevallig van borstel wisselt zou je kunnen denken dat het daar aan lag. En wie weet is het ook wel zo, maar doordat niet je hele gebit gevoeliger werd is dat niet zo 123 aannemelijk te maken.


Wat voor tandpasta gebruikte je voorheen?
en de rest heb je voor het gemak maar niet gelezen/begrepen? mmmm, Catja toch
di, 10/19/2010 - 21:03 Permalink
vV

sorry fietsenmaker, je vroeg alleen welke tandpasta ik eerder gebruikte, en ik noemde dus die naam, gek he?

Jongens, ik stop hier mee, nogmaals: jullie zijn echt niet geschikt voor informatie geven aan mensen met tandproblemen hoor :smt009

probeer meer open te staan op suggesties van eerlijke vragers en zoekers naar wat kan helpen bij hun probleem.

Catja

en wie bent u helemaal om te bepalen dat wij niet geschikt zijn?????
Sorry hoor, ik trek de conclusie dat u gepikeerd bent omdat wij uw wijsheden niet wensen te volgen. En dan zijn wij ineens niet geschikt.... tja...
do, 10/21/2010 - 12:39 Permalink
wilria

fatsoenlijik?????????? sorry hoor, maar als ik de bovenstaande berichtjes lees, weet de topic starter helemaal niet wat fatsoen is.
net geregistreerd op deze groep en dan al zo reageren vind ik echt helemaal niets met fatsoen te maken hebben. eerlijk gezegd vind ik het behoorlijk asociaal als je zo een toon aanslaat omdat je niet het antwoord krijgt wat je graag wilt horen
za, 10/23/2010 - 14:36 Permalink