Pijnlijke plekken

Author:
Mellonix
Posted:
wo, 10/21/2020 - 14:56
Ik heb sinds een paar dagen last van mijn mond en ontdekte een aantal plekken er in. De plek bovenin lijkt nog wel enigszins op een aft? Maar de plek onderin meer op een wit vlak? Zou iemand mij kunnen helpen en me vertellen wat dit is? Ook heb ik al lange tijd last van rood tandvlees bij de randen van de tanden en dit krijg ik maar niet weg.
Attach
Lela Dental Team

Beste Mellonix,

U geeft aan een paar dagen last te hebben; belangrijk hierbij is hoelang dit al is en wat voor pijn u voelt. Voelt u het bij het tandvlees, bij één tand of bij meerdere? Boven/onder? Bij koud/warm voedsel, bij kauwen?

Het bolletje boven bij de hoektand lijkt op de foto als een fistel: dit is een pusuitgang, wat betekent dat er iets met deze tand of de omgeving aan de hand is. Het zou een wortelkanaal probleem kúnnen zijn. Laat dit checken door de tandarts! Wij kunnen dit helaas zonder aanvullende diagnostiek niet beoordelen.

De rode en gevoelige tandvleesranden duiden op een ontsteking van het tandvlees. Op de foto is een wit laagje langs de tandvleesrand zichtbaar, dit zijn bacteriën die de irritatie veroorzaken. Een instructie mondhygiëne bij de mondhygiënist/preventie-assistent en een reiniging van de plaque/evt. tandsteen is nodig om de ontsteking te verhelpen. De mondzorgkundige zal in detail de juiste techniek van het poetsen en reiniging tussen de tanden (met ragers/stokers) kunnen uitleggen.
wo, 10/21/2020 - 16:33 Permalink
Mellonix

Als antwoord op door Lela Dental Team

Hallo, de pijn zit vooral op de plekken waar ik ook de bultjes enzo heb. Wat betreft de bovenkant, ik heb toen een wortelkanaalbehandeling gehad aan de voortand en de tand ernaast. dit zit dus boven 1 tand verder maar zou dit er mee uit te staan kunnen hebben?
Wat denkt u van de plek onder in de mond dan? (het kleine witte vlekje onder de tand op het tandvlees?
wo, 10/21/2020 - 16:44 Permalink
Lieneke

Het kan een aft zijn, maar het lijkt meer op een fistel. Dat is een uitgang van een ontsteking. In elk geval is je tandvlees ontstoken en zit er duidelijk tandsteen en tandplak op je tanden. Ik zou een bezoek aan de tandarts en aan de mondhygienist van harte willen aanbevelen. Laat je goed voorlichten over hoe je je mond zelf het beste kunt bijhouden en onderga een gebitsreiniging. Die fistel pak je daarmee niet aan. Mocht het toch een afte zijn dan kan dit ook door plak komen.
di, 10/27/2020 - 11:45 Permalink