pijnlijk en teruggetrokken tandvlees

Author:
toothje
Posted:
za, 09/27/2008 - 13:19
Ik heb een vraag voornamelijk voor deskundigen hier over mijn tandvlees.
Voordat ik met een beugel begon had ik al iets terugtrekkend tandvlees, maar de laatste maand is dit ineens veel erger geworden.
Van bijna alle tanden en kiezen ligt nu een heel stuk verder bloot en op dit moment heb ik erg veel pijn aan het tandvlees aan de achterkant van mijn tanden en kiezen in de bovenkaak, het voelt alsof er allemaal schaafwondjes opzitten en het tintelt de hele tijd.

nu zegt mijn tandarts dat dit alles puur door te hard poetsen komt, maar ik twijfel daar erg aan. Zelf wil ik er een paradontoloog naar laten kijken maar dat kan pas over een paar weken, terwijl mijn tandvlees nu al meer dan een week zeurderig pijn doet en ik het idee heb dat het alleen maar verder wegtrekt.

Eerst heb ik geprobeerd drie keer op een dag te poetsen, nu ben ik weer bang dat dat het juist beschadigd dus nu poets ik maar zo min mogelijk, maar het blijft pijn doen en ik maak me er erg veel zorgen over. ik ben nog best jong en ben bang dat ik straks aan een kunstgebit moet ofzo. ik heb namelijk ook gehoord dat teruggetrokken tandvlees niet meer terug komt terwijl het nu al best wel erg is, ik schrik echt als ik er naar kijk!

Kan het een ontsteking zijn, en moet ik een afspraak met de weekendarts maken? Of kan dit inderdaad puur en alleen door het poetsen komen? dit lijkt mij namelijk vrij sterk als het hele gebit betreft. Ook vraag ik mij af of ik mijn beugel er niet uit moet laten halen.. misschien komt het daar wel door. Heeft iemand ideeen of tips?
Newtan

Vraagje: hoe lang gaat een tandenborstel mee bij jou? als die binnen een week krom staat, dan kán dat door de beugel komen, maar ook door te hard poetsen. Neem eens een tandenborstel mee naar de tandarts en laat eens zien hoe je poetst. Als je diens oordeel niet vertrouwt (hij neemt er dan te weinig tijd voor) dan mag je natuurlijk ook zelf bij een mondhygiëniste langsgaan, zonder verwijskaart. Ik vermoed dat je tandarts gelijk heeft, maar met een beeldscherm zie ik verrekte weinig van je spiegelbeeld :smt003 :smt001 Dus ik kan het zelf niet beoordelen. En die mondhygiëniste wel.
za, 09/27/2008 - 23:01 Permalink
toothje

Bedankt voor je reactie.
mijn tandenborstel staat niet na een week al alle kanten op, meestal wel na een paar weken al. Ik denk dat het probleem vooral is dat ik een tijdje elektrisch ben gaan poetsen, volgens mij was dat geen goed idee.
Maar dan nog vraag ik me af of het alleen daarvan komt. In ieder geval heb ik over een tijdje een afspraak dus dan moet ik maar gewoon even afwachten. Hoe erg kan zo'n probleem alleen door het poetsen eigenlijk worden? en is spoelen met mondwater zonder alcohol goed of juist slecht? ik hoorde dat met alcohol niet zo goed is...

Verder moet je met een beugel na elke maaltijd poetsen, maar is dat wel zo slim als je al tandvlees weggepoetst hebt?
di, 09/30/2008 - 19:55 Permalink
toothje

Nou, ik heb er naar laten kijken en het is niet ontstoken, maar het rare is dat bij 1 kies wel de wortel bloot ligt, je voelt daar ook echt de overgang naar de wortel en het tandvlees zit daar veel te laag. ik kan wel laten transplanteren maar dat kan pas als de beugelbehandeling af is. Ik denk erover om eerder met de beugel te stoppen, ben veel te bang dat ik die kies anders straks verlies als het verder gaat.
Voor de beugel had ik nooit problemen met die kies, en niet alleen deze (waar het laatste blokje van de beugel op zit) maar ook die aan de andere kant doet aan de achterkant zeer. Ik denk dat het met de beugel te maken heeft. Mijn vraag is dus: is stoppen dan niet verstandig?
En tot welk stadium kan er nog tandvlees getransplanteerd worden?
ma, 10/06/2008 - 15:04 Permalink