Pijnlijk en bloedend tandvlees, maar geen wondjes

Author:
Joran
Posted:
vr, 01/29/2010 - 17:40
ik poets mijn tanden zo'n kwartier per keer. dat is te lang, dat weet ik, maar ik wil alles geraakt hebben, en ik ben bang dat ik anders af en toe een randje ofzoiets niet raak (kenmerken van autisme, mischien heeft het daarmee te maken). ik heb (waarschijnlijk door het poetsen?) af en toe, om de zoveel maanden, maar soms zelfs weken, pijn aan mijn tandvlees, maar ook vooral aan de zijkanten van mijn mond, zoals het gedeelte onder de lip en op de wangen bloed tijdens het poetsen.

af en toe lijkt het ook wel of ik heel lichtjes losse tanden heb, maar dat is meestal niet één dezelfde tand maar steeds een andere, en mijn tandvlees hoeft ook niet pijn te doen als ik dit voel. later is dit weer over, en zitten ze weer 'steenvast', heel raar, wat is hier mis?
ik heb nu weer zoiets, maar dan heb ik ook een soort van pijn als ik het probeer te bewegen met mijn tanden (tanden op elkaar en proberen lichtjes heen en weer te gaan), want als ik met mijn vinger probeer te bewegen, lijken ze weer helemaal vast te zitten en geen pijn te doen, het is alleen als ik mijn tanden op elkaar duw, ook zonder het bewegen. dit is trouwens niet de hele dag, maar op sommige momenten.

nu had ik 3 weken geleden weer bloed en pijn in mijn mond, was in een paar dagen weer over, gelukkig, want ik moest die woensdag naar de tandarts. ik heb hem natuurlijk alles verteld, maar hij zei dat alles in orde was en dat ik mijn gebit goed verzorg.

nu heb ik sinds maandag ongeveer weer pijn in mijn mond, en bloed. dit is wel een van de ergste keren, en dit doet wel heel erg pijn, waardoor ik bij het tandenpoetsen zelfs bij sommige stukken met tranen in mijn ogen sta te poetsen. ik ben blij als ik klaar ben met het poetsen en het doet dan nog wel lichtelijk pijn, maar het is niet zo heel erg meer op dat moment.

toen ik gisterochtend voor school, ja, ik ben pas 15 dus ik moet gewoon nog naar school toe, weer pijn had, heb ik mijn moeder gevraagd of ze de dokter wilde bellen om een afspraak te maken, want ik was bang dat er iets was.
ook poets ik nu sinds gisteravond met paradontax met fluoride gel, die bruine fluor wat zout en vies smaakt.

vanochtend had ik wel het gevoel dat dit al wat hielp, maar de pijn had ik nog steeds. ik had ook niet verwacht dat die tandenpasta in een dag zou gaan helpen hoor, maar hoelang duurt dit ongeveer en help het überhaupt wel, ik bedoel, dat zoute spul, is dat wel goed?

vlak na het tandenpoetsen ging ik op weg naar de dokter, maar ze zei dat ze helemaal niets zag in mijn mond. dus geen wondjes, alles zag er helemaal gezond uit(!!!), en dat ik over een week terug moest komen als paradontax niet zou werken.

toch heb ik nog steeds pijn, en ik merkte net ook wel een soort blaartje op, maar ik kan het nu niet meer vinden in mijn mond. volgens mij heb ik alles nu wel verteld, maar wat is hier aan de hand? zit ik nou de rest van mijn leven met pijnlijk tandvlees?

dit zijn wel heel erg veel vragen in een post, maar ik heb gewoon geprobeerd alles te vertellen, en ik zit gewoon met veel vragen, en aangezien ik nog jong ben, wil ik niet dat ik op mijn 20ste al mijn tanden kwijt ben ofzo.

Joran :|
rixt

Hallo Joran,

Je zegt dat je per keer je tanden een kwartier poetst en dat je weet dat dat te lang is maar dat je bang bent toch nog een stukje van je gebit over te slaan.
Inderdaad, een kwartier is veel te lang, daar kan je tandvlees volgens mij echt niet tegen. Als jij met tranen in je ogen je tanden staat te poetsen, dan geeft je tandvlees zelf al aan dat het echt te veel is!
Weet je wat ik denk dat in jou geval een goed idee is? Koop plakverklikker. Dat zijn tabletjes waarmee je niet weggepoetste plak zichtbaar kunt maken. Poets gewoon zorgvuldig 2-3 minuten, maak met een tabletje plakverklikker de eventuele plak die er nog zit zichtbaar en poets die dan voorzichtig weg.

Dat je tanden zouden bewegen, dat is heel normaal hoor: ook kerngezonde tanden kun je een ietsiepietsie bewegen.

Je vertelt dat je kenmerken van autisme hebt. Het is fijn dat je dat op jouw leeftijd al weet want dan kun je snappen waarom jij met sommige dingen anders omgaat dat de meeste mensen.
Ik herken dat wel van andere mensen met een vorm van autisme (ASS): dat heel onderzoekend met je lichaam omgaan en je zorgen maken dat er veel mis mee zou kunnen zijn. En dingen extreem gaan toepassen. Ik kan wel zeggen: maak je geen zorgen, vertrouw erop dat alles goedkomt als je de normale voedings-, poets- en stokerinstructies volgt en regelmatig naar een tandarts gaat en eventueel ook naar een mondhygienist(e) waaraan je waarnemingen van eventuele bijzonderheden kunt overlaten, maar ik kan me voorstellen dat dat bij jou niet werkt. (Of toch wel? :) ).
Je komt vast nog wel eens iemand tegen die je wél een goede tip kan geven over hoe je als persoon met ASS op een ontspannen manier met het functioneren van je lichaam kunt omgaan.
za, 01/30/2010 - 02:23 Permalink
Lieneke

nou dan moet ik dat maar eens doen. ik ben eerlijk gezecht nog nooit bij een mondhygiënist geweest, maar dat ga ik maar eens doen dan.


Heel veel mensen zijn nog nooit bij een mondhygienist geweest. Dat is namelijk ook niet altijd nodig. Maar in jouw situatie kan het verstandig zijn. Geef daar ook even aan dat je autisme hebt. Altijd handig om te weten. Als je op een andere manier moet gaan poetsen, wil je tandvlees beter worden, dan is dat vast een hele omschakeling voor je. Dat is voor iedereen heel moeilijk. Soms laat ik mensen zelfs elke zes weken terugkomen als stok achter de deur. Puur om hun mondhygiene te veranderen. Werkt heel goed!

De tip van Rixt van die plaktabletten is een hele goede tip. De plakverklikkers zijn meestal bij de apotheek verkrijgbaar. En anders kan je ze op internet bestellen.
za, 01/30/2010 - 10:31 Permalink
Joran

het ging weer goed, nadat ik was gestopt met parodontax en was begonnen met zendium.
toen ik vandaag weer wilde beginnen met oral b 1 - 2 -3 (tegen gaatjes, whitening en verfrissing), ging het weer fout, het deed weer een beetje pijn.
ik poetste hier tot vorige week eigenlijk altijd mee, maar is dit wel goed? heb ik nou mijn hele mond verpest met die tandpasta? omdat ik net lees dat je dit maximaal 2 keer per week mag gebruiken (en kijk hoelang ik over tandenpoetsen doe).
ik ga in ieder geval weer gewoon door met zendium. maar toch ben ik bang dat die tandpasta niet zo goed is als de oral b, is dat zo?

ook was ik nog vergeten te vertellen dat bij een voortand van mij al heel lang geleden het tandvlees iets naar boven is verschoven, dit lijkt wel steeds erger te worden. de tand wordt ook steeds gevoeliger.
ma, 02/01/2010 - 20:47 Permalink
Joran

oke dan.
ik ben zo net weer naar de dokter geweest omdat het niet over ging, en ik moest terug komen van haar als de problemen bleven.
er was nu een andere en die heeft, veel beter, gekeken in mijn mond. het is licht ontstoken. ik heb nu mondwater bij de apotheek opgehaald en dat zou voor een deel moeten helpen. verder stook ik nu ook met houten tandenstokers en poets ik mijn tong voor zoveel mogelijk een schone mond.

dan had ik nog wel een vraag wat een beetje met deze vraag te maken heeft en ik twijfelde of ik een nieuw onderwerp aan zou maken:
als ik poets komt er echt rood bloed uit mijn mond met spugen en op mijn tandenborstel. ik vind dit niet zo lekker maar wat ik wel wil weten is dat bloed slecht voor je tanden is of dat het niet zoveel kwaad kan als het op je tanden komt, en dat je er als je over de tanden heen bent geweest maar beter af kunt blijven, of er nou bloed op zit of niet, of dat je er beter nog een keer over heen kan gaan om het weg te poetsen (pijnlijk, en soms helpt het niet).
do, 02/11/2010 - 17:28 Permalink
Lieneke

Pfff...huisartsen...Ik moet het nog zien hoor. Hier heeft de huisarts al een paar keer mensen naar de kaakchirurg gestuurd met een huis-tuin-en-keuken-ontsteking. En iemand met een simpele drukafte naar het ziekenhuis en die werd vervolgens door 5 specialisten bekeken die allemaal dachten dat hij weet-ik-wat had. Terwijl als je daarbij een stukje van de prothese slijpt het probleem opgelost zou zijn...
do, 02/11/2010 - 18:43 Permalink
Joran

volgens de huisarts zijn het wat lichte ontstekingen aan het tanvlees en de binnenkant van mijn wangen, maar nou heb ik volgens veel mensen en ook artsen 'een hoge pijngrens' (in de tijd dat ik in het ziekenhuis lag bijna niet geklaagd terwijl andere patiënten die hetzelfde hadden het ziekenhuis bij elkaar schreeuwde, soms had ik zelfs meer pijn dan hun) en toch heb ik superveel pijn bij het poetsen.

ik heb dus veel pijn bij het poetsen, maar overdag, zoals nu, eigenlijk weinig tot niet. van de huisarts heb ik chloorhexidine gekregen maar dit lijkt het veel en veel erger te maken (mischien dat dat moet?) en sommige plekken zijn nu eigenlijk sinds vanochtend niet meer te poetsen. ik weet niet hoe ik dat vanavond ga doen en ik zit hier echt al de hele dag aan te denken, wat ik trouwens de laatste tijd bijna alle dagen doe; 'hoe ga ik mijn tanden vanavond poetsen, wat kan ik doen voor zo weinig mogelijk pijn' enzo.

toen ik dit topic opende had ik eigenlijk niet zoveel te klagen als nu, NU is het pas echt erg.

de chloorhexidine gebruik ik eigenlijk liever niet langer, omdat het het erger maakt, maar ook omdat ik toevallig weet dat dit verkleuring van de tanden kan veroorzaken. ik weet dus niet wat ik nu moet doen, want in die verkleuring en pijn heb ik dus ook geen zin.

vanochtend, nadat ik gisteravond voor het eerst de spoeling heb gebruikt, ging het helemaal niet goed, ik kon sommige plekken gewoon niet raken, totdat ik het zovaak had geprobeerd dat de wang en het tandvlees ging verdoven van de pijn. mijn vader had toen zonder dat ik het wist de huisarts nog gebeld over een antibiotica, ik weet de naam niet meer maar het zou het kunnen oplossen volgens mijn vader, maar de huisarts (wéér een andere trouwens dan die ik bij de vorige afspraken had) zegt dat ik beter een paracetamol kan slikken, een halfuur tot uur van tevoren, en dat het de pijn dan minder wordt, nog niet getest.

ik ben er de hele dag over na aan het denken en echt plezier heb ik nou ook niet echt meer, ik heb al twee weekenden niets gedaan, en dat komt niet vaak voor. ik ben gewoon niet blij zo heel blij meer, en dat komt door mijn mond.


ik voel me nou best wel heel erg zeuren, maar dit forum helpt me best wel goed.

ik kan niet wachten tot die afspraak bij de mondhygiënist, hopen dat die mij nog tips kan geven enzo.
vr, 02/12/2010 - 17:54 Permalink
Joran

dat wordt wel moeilijk, want mijn mobiel is stuk en ik weet niet of we nog een andere camera in huis hebben,
en het probleem is dat er niet echt iets te zien is, de dokter vond het ook moeilijk om te vinden, ik weet dus ook niet waar ik precies moet zoeken.
ik snap verder wel dat het moeilijk is zo, maar bij mijn voortanden heb ik gewoon niets, het zit achterin, en ik heb er heel lang naar gekeken en de dokter ook, maar écht iets te zien is er niet.

ik ga zo aan het tandenpoets moment beginnen, net twee keer paracetamol ingenomen, zou moeten helpen volgens 'de huisarts', maar je kan ook wel zeggen 'een van de huisartsen', want het is steeds een ander omdat ze nooit aanwezig zijn, goed geregeld daar hoor :smt009
vr, 02/12/2010 - 20:19 Permalink
Joran

ik had daar straks nog wel veel pijn maar het bloeden is al stukken minder, terwijl als het een ontsteking is het andersom juist beter zou zijn of heb ik het fout?

en over
Misschien heb je een erosieve vorm van lichen planus?


bron: Wikipedia
De erosieve vorm is een premaligne aandoening en kan dus een kanker voorafgaan, maar dit is gelukkig vaak niet het geval.


lijkt me wel dat als dat het geval zou zijn dat het uit het onderzoek komt waar ik vanochtend bloed voor heb geprikt? nouja, dat moet ik hier ook eigenlijk niet vragen, jullie zijn geen artsen.
za, 02/13/2010 - 00:35 Permalink
Joran

ja, die vraag heeft wel kenmerken van mijn probleem.
ik poets inderdaad wel best lang over de zere plekken heen om het goed schoon te houden, dit zou dus korter moeten volgens dat onderwerp. dat kan ik opzich wel proberen.

ik heb net voor de eerste keer met bocasan gespoeld, en ik heb het gevoel dat het wel werkt.
krijg ik hier dan geen verkleuring van of andere nare (permanente?) bijwerkingen?

verder zijn er sinds vanochtend eigenlijk geen gevoelige plekken meer op mijn tandvlees maar echt alleen nog op de wang,
ik heb een half uur voor de spiegel staan kijken maar ik kon zelf weer niets vinden, mischien toch maar tot woensdag wachten en kijken of de mondhygiënist me kan vertellen waar het precies zit, want ik voel het op heel veel plekken en ik voel mijn tong ook echt alsof er diepe gaten in zitten, soms wel 3 centimeter lang ofzo, maar op die plekken zie ik geen verschil met wat ik altijd al zag, en ook niet met de andere wang waar het dan op die plek wel goed voelt.
za, 02/13/2010 - 15:39 Permalink
Joran

ik had gister eindelijk de afspraak bij de mondhygiënist, en ze zei dat het niet ontstoken was, en het tandvlees goed en strak om de tanden zat. het kwam echt door het te lange poetsen. toen ik haar zei dat ik niet wist hoe ik het anders goed en sneller kan doen, heeft ze me het helemaal uitgelegd, en ik ben er gisteravond meteen mee begonnen en doe het nu in 4 of 5 minuten. ook poets ik nu elektrisch. ik maakte dus eigenlijk mijn eigen mond kapot, maar ik had niet écht door wat ik aan het doen was. ik heb nu bij een aantal tanden poets trauma's en het is niet anders, maar ik had het natuurlijk nooit zover moeten laten komen...
do, 02/25/2010 - 12:51 Permalink
kvl

Joran,

Ik begrijp je angst, maar zo veel poetsen als jij doet helpt niet, maakt het alleen maar erger. En Zendium haalt de pijn misschien wel een beetje weg, maar jou inschattende ga je dan nóg meer poetsen. Zodat het tandvlees nog verder geirriteerd raakt. Zendium verdooft de pijn, maar neemt de oorzaak niet weg. Het is als met een hamer op je vinger slaan en dan een asperine nemen om minder pijn te voelen. Je begrijpt natuurlijk ook best dat dat niet werkt. De pijn neemt af, maar je vinger gaat kapot.
Vertrouw er maar op dat je lichaam je niet in de steek laat als je het met liefde behandelt. Drie keer per dag 3 minuutjes poetsen en geen zoetigheid eten: probeer het eens. Niet zoveel poetsen: je tandvlees wil gewoon meer rust hebben...
En om de plaque tegen te je mond gaan spoelen met olie: schijnt te werken. Kijk maar eens op http://www.oilpulling.com
do, 02/25/2010 - 14:05 Permalink
Lieneke

Joran, luister alsjeblieft niet naar het bovenstaande. Hou je aan de adviezen van je mondhygienist. Kvl bedoelt het misschien heel goed, maar ik hoop dat je zelf zo wijs genoeg bent om hier niet naief op te reageren. Er zijn mensen die je enkel middeltjes willen aansmeren omdat ze hier zelf een commercieel belang bij hebben. Niet omdat het per definitie werkt. Met autisme is het misschien lastig om hier onderscheid in te kunnen maken?
do, 02/25/2010 - 15:19 Permalink