Pijn tussen 2 kiezen

Author:
Bellaax
Posted:
do, 02/21/2019 - 13:49
Ik heb sinds zaterdag pijn bij het eten (alleen bij de druk van het kauwen, niet warm/koud), in mijn linker onderkaak. 1 specifieke kies leek de oorzaak te zijn, zie ook als ik goed in de spiegel ernaar kijk wat verkleurde 'puntjes' erin en als ik met zo'n floshaakje eroverheen ga voel ik ook dat het niet glad is, alsof er mini gaatjes in zitten. Maandag een afspraak gemaakt bij de tandarts, kon morgen pas terecht. Het ding is, ik ben goed gaan voelen en porren en heb ontdekt dat de pijn vooral in het tandvlees zit, tussen die kies en de kies ernaast. Sterker nog, ik voel eigenlijk niet echt pijn aan die kies als ik eraan zit met warm/koud of zelf als ik er hard op druk. De pijn komt echt van het tandvlees tussen in die 2 kiezen vandaan. Ik heb verder ook geen constante of zeurende pijn, het is gewoon echt als ik er druk op zet zoals met eten en tanden poetsen/flossen. Het tandvlees bloed niet tijdens poetsen maar wel met flossen.

Ik heb nogal wat traumas van de tandarts opgelopen als kind dus heb echt angst voor de tandarts, dus misschien is dit mijn domme hoop dat ik geen gaatje heb wat weer geboord moet worden maar sterke tandvleesontsteking? Ik weet dat ik het pas morgen echt te weten ga komen, maar misschien weet iemand hier of dit waarschijnlijk wel het 1 of het ander is? Ben een beetje huiverig want bij mijn vorige bezoek bleek ook dat ik blijkbaar een enorm gaatje had in 1 van mijn kiezen, maar heb daar nooit wat van gevoeld, geen pijn en zelfs geen gevoeligheid (ja, pas na het boren en opvullen). De tandarts zei toen na de behandeling nog dat ze tot de zenuw bezig geweest is. Dus als ik hier al pijn aan heb, hoe erg moet dit dan wel niet zijn?
Chris888

Dat kan, dat tandvleesontsteking de enige oorzaak van de pijn is. Kan ook zijn dat er toch een (klein) gaatje zit wat maakt dat vuil sneller blijft hangen en er daardoor tandvleesontsteking is ontstaan.

Pijn van een gaatje begint vaak met pijn bij zoet of kou.

Succes morgen, hopelijk valt het mee. En vragen wat je kan doen om dit soort pijn te voorkomen. Stokeren wellicht.
do, 02/21/2019 - 20:14 Permalink
Bellaax

Als antwoord op door Chris888

Bedankt voor je antwoord.

Ik heb nog even een kou test gedaan met een wattenstaafje, en had geen pijn ofzo. Enkel aan 1 andere kies die vorig jaar gevuld is, maar die is na het vullen altijd wel gevoelig gebleven. Heb nu wel 1 ander plekje gevonden waar ik zo mijn twijfels over heb, ook al voel ik daar ook niets aan.

Eens kijken of de toegevoegde foto's goed gaan lukken (sorry voor de slechte kwaliteit, telefoons zijn niet zo best om hiervan foto's te maken).

Ik had nog een vraagje, mag je voor de afspraak ook paracetamol en/of ibuprofen nemen? Mijn voortanden onderin waren vorige keer wel heel gevoelig en pijnlijk tijdens het tandsteen verwijderen (door de tandarts zelf, al was het bij de mondhygiëne vele malen minder. Als het veel is ga ik denk ik vragen om het bij de MH te laten doen).
Attach
vr, 02/22/2019 - 14:24 Permalink
Bellaax

Als antwoord op door Lieneke

Uitslag: bij het gevoelige tandvlees (1e foto) wel een gaatje, plekje op 2e foto was volgens haar gewoon tandsteen. Verder ook nog 1 mini gaatje bij mijn voortand, en wat tandsteen zoals verwacht. Heb maandag een afspraak voor reiniging bij de mondhygiëniste, dezelfde die mij vorige keer ook behandeld heeft. Erg fijn mens, ondanks dat ik toen veel tandsteen had was het gelukkig niet pijnlijk (fijne verassing, want toen de tandarts een paar dagen ervoor bij mijn controle alvast wat weghaalde, deed het toch flink pijn... weet niet wat ze toen anders deed, maar wat was ik opgelucht!). En dan op woensdag een afspraak om die gaatjes te fixen.

Ik zag ook bij de Lidl zo'n monddouche voor 25 euro, was domweg nog vergeten om dat te bespreken maar denk dat ik die maar ga aanschaffen, mede voor het tandsteen maar ook omdat mijn tandvlees niet zo best is.
vr, 02/22/2019 - 18:56 Permalink
Bellaax

Als antwoord op door Bellaax

Vannochtend bij de mondhygiëniste geweest, was helaas toch niet dezelfde persoon die mij vorige keer behandeld heeft. Was wel een hele andere ervaring hoor, de vorige deed vooral met meerdere machines zoals een zout apparaat terwijl deze vooral handmatig met schrapertjes het tandsteen deed verwijderen.

Ai, ai, ai, dat deed best wel pijn! Mijn mond voelt nu ook helemaal beurs en pijnlijk aan, heb overal kiespijn wanneer ik mijn kaken zachtjes op elkaar zet. Is dit normaal? Hoop dat het snel wegtrekt en dat het gewoon beurs is door de 'aanval', want dit is niet echt grappig... Was ook zeker niet zo bij mijn vorige afspraak.

Oh, en dat plekje waarvan de tandarts zei dat het gewoon tandsteen is, zit er nu nog. Ga daar woensdag toch nog maar eens over vragen, want ziet er toch echt uit als een gaatje volgens mij.
ma, 02/25/2019 - 15:19 Permalink