Pijn in mijn kaak / gezicht, maar ze kunnen niks vinden ....

Author:
Linda1975
Posted:
vr, 11/30/2007 - 15:28
Via via werd ik getipt op dit forum, dus ik hoop dat ik hier met mijn vragen wat wijzer wordt.

Ik heb altijd al snel last gehad van tand(vlees)problematiek (snel gaatjes, ondanks goed elektrisch poetsen 2 x per dag, 2 keer per dag flossen, mondwater gebruiken etc.). Ik ga 2 keer per jaar naar de tandarts overigens, voor controle.

Deze zomer klaagde ik over wat beginnende pijn in mijn rechteronderkaak.
Ik ben bij mijn tandarts langs gegaan en zij heeft gelijk een rontgenfoto gemaakt (vond ze toch wel weer eens nodig, was nu 3 jaar geleden). Op de foto zag ze dat 2 reeds bestaande vullingen in mijn 2e en 3e kies rechtsonder aan het 'lekken' waren. Deze zaten er nu zo'n 10 jaar in, dus ze besloot ze te vervangen. Ook zat er rechtsboven een heel klein gaatje in m'n achterste kies. Een week later werd dit gedaan en na een week napijn hoopte ik dat de pijn over zou gaan. Niet dus. Koude vloeistoffen kon ik niet tegen het tandvlees van die hele rij kiezen hebben, dat was erg pijnlijk. Ook merkte ik op den duur dat warme thee wat irriteerde. Ik ben weer teruggeweest, maar men zag niks. Wel was van mijn 1e kies rechtsonder het tandvlees goed ontstoken en daardoor de tandhals wat gaan zakken. Het voelde als lichte zenuwpijn. Ze besloot eerst een laklaagje er tegenaan te doen. Na 3 dagen heb ik weer opgebeld en ik kon de volgende dag terecht, want ik slikte inmiddels af en toe een pijnstiller voor de pijn. Ze heeft toen wat geboord en een witte vulling tegen dat lage tandvlees gezet. Ook dat zorgde voor wat napijn, maar na enkele dagen ging het 2 weken lang hartstikke goed en ik was dolgelukkig (eindelijk van die pijn af!).

Helaas, sinds een dikke maand is het weer terug. De pijn straalt inmiddels door en openbaart zich óf in mijn rechter jukbeen, óf rond het tandvlees op de hele onderste rij rechts óf (met name!!) bij het rechter 'scharnier' van mijn kaken.
Ik heb inmiddels weer gebeld, maar ze weten dus niet wat ze met mij aanmoeten.
Er schoten verschillende vragen me te binnen, die ik ook aan hen voorstelde:
- is er een zenuw- en/of wortelontsteking? (nee, foto's zien er heel goed uit)
- is er iets met die 1e kies rechtsonder aan de hand? (nee, dat is een hele gave kies)
- verstandskiezen? (nee, die staan prima recht, aldus de foto)

Er was volgens hen nog één mogelijkheid, de zenuw onderin mijn kaak doden en een kroon zetten, maar dat zou volgens hen niet ten goede aan mijn gebit komen. Aangezien er niks ontstoken is en de kies ook gaaf is, willen ze dat niet doen.

Eigenlijk loop ik dus al vanaf augustus met pijn rond.
Nog enkele dingen die er misschien mee te maken zouden kunnen hebben:

- men vroeg of ik knarsetandde (naar mijn weten niet, ook 's nachts niet, hoor mijn man er niet over)
- ik ben schidlklierkankerpatient (hopelijk bijna schoon) en heb aan 2 nabehandelingen een flinke speekselklierontsteking overgehouden destijds, die lang aanhield. Ook slik ik medicijnen. Zou de tandproblematiek daarmee te maken kunnen hebben?

Ik weet even niet meer wat ik moet doen. Ik moet over 2 weken voor algemene controle naar mijn internist en dan ga ik het probleem ook voorleggen. Maar misschien dat jullie een tip hebben?
(mensen in mijn omgeving hebben al geopperd dat ik eens naar een paradontoloog kon gaan, of een kaakchirurg die betere foto's kan maken).

Ben beetje ten einde raad eigenlijk... :smt009
vV

1. er kan een zenuwontsteking zijn zonder dat dit op de foto zichtbaar is (en dat zal de tandarts echt wel weten)
2. dat u meent zelf niet te knarsen, en uw man niets hoort betekent niet dat het niet gebeurt. De pijn en het verloop ervan wijst weldegelijk op overbelasting op een of andere manier, mn de pijn bij het kaakgewricht.

Dus verzoek eens tot verwijzing naar een gnatholoog of centrum bijzondere tandheelkunde, wat een heel logische stap is als uw eigen tandarts het niet meer weet. Doe ik ook als ik het niet meer weet of het wel weet maar toch niet verder kom..
vr, 11/30/2007 - 15:35 Permalink
jeroenslemmer

Uit eigen ervaring...

jouw pijn in de kaak, kaakgewricht en jukbeen kan echt allemaal het gevolg zijn van een ontsteking aan één van de wortelpunten en/of in de kaak daaronder. Niet te zien op de foto's van tandarts. Maar wel te zien op de vele malen gedetaileerdere foto's van de kaakchirurg. Niet te lang wachten, want het is niet leuk om van een kaakchirurg te moeten horen dat je te laat bent en dat de kans op behoud van de kies boven de ontsteking nog maar 30% is. :smt010 Laat de tandarts jou niet aan het lijntje houden. :smt018

Sterkte.
wo, 12/05/2007 - 12:46 Permalink
Linda1975

Dank voor de berichten :wink:

Inmiddels heb ik van andere schildklier(kanker)patienten begrepen dat door de schommeling van je schildklierhormoon wel degelijk ook gebitsproblematiek kan optreden. Vandaar dat ik ook met mijn internist wil overleggen (ik zie haar volgende week).

De pijn is er nog wel, maar begint iets te minderen. Maar het feit dat het er nog steeds is, blijft niet goed natuurlijk.

Kun je gewoon een kaakchirurg bellen (die zitten toch in het ziekenhuis) of heb je dan een verwijsbrief van je huisarts nodig?
wo, 12/05/2007 - 14:46 Permalink