parodontitus (vraag voor deskundigen)

Author:
sharkey53
Posted:
wo, 03/14/2007 - 19:32
Hallo,
Bij mij is een ernstige vorm van parodontitus geconstateerd, de vraag is eigenlijk, hoe het kan dat ik als patient pas naar een paradontoloog word doorverwezen als er al pockets zijn van 15 mm, en op veel plekken zo'n 2/3 botafbraak is geconstateerd.

Volgens de parodontoloog was er op fotos van 2002 al aanleiding om mij naar een parodontoloog te sturen echter is dit 5 jaar later pas gebeurd nu dus in 2007.

4 kiezen moeten er zeker uit , veel tanden zitten los, en er bestaat een grote kans dat 2 voortanden ook niet meer gespaard kunnen worden.

U zult begrijpen dat ik hier niet blij mee ben. Wat mij ook bevreemd eigenlijk is dat ik al die tijd alleen maar door de mondhygieniste ben behandeld, en nog nooit door de tandarts zelf, in 8 jaar tijd, ook niet na bevindingen van de mondhygieniste wat betreft de slechte conditie van mijn mond, het enige wat is gebeurd is dat ik nog vaker , zo'n 4 a 5 keer per jaar moest komen voor reiniging van gebit.

Had dit kunnen worden voorkomen, dat het zover is als het nu is, om valt hier niemand iets te verwijten, de conclusie is, dat mijn gebit eraan is, en het stadium waarin het verkeerd is heel heel slecht, wie heeft het antwoord.

Marcel
mecánico para …

Als je het zo stelt lijkt het inderdaad alsof er nooit iets is verteld of gezegd, en dat kan alleen uit de kaart met de aantekeningen en opmerkingen blijken.

Dat maakt het verhaal niet mooier natuurlijk, maar in die 8 jaar tijd is wel veel tijd aan het schoonmaken besteed blijkbaar en mogelijk was er een reden om niet eerder door te sturen.
U zei nooit te zijn behandeld doo reen tandarts maar zijn er ook geen controles geweest? Want dat zou een slechte zaak zijn. De regie van de behandeling ligt voor een groot deel bij de mondgygieniste, dat is haar kerntaak in de praktijk. Echter, het overzicht is aan de tandarts en de terugkoppeling zou dan ook minstens 1x per jaar moeten zijn gepasseerd.

Leg het ze eens voro aan de hand van de constateringen.
Overigens vind ik de uitspraak van de parodontoloog, dat er in 2002 al verwezen moest worden ivm botafbraak of welek reden dan ook een beetje twijfelachtig overkomen. Hij/zij kan hoogstens aangeven dat het mogelijk al een moment van overweging zou kunnen zijn geweest, maar hij kent uw voorgeschiedenis en motivatie om de boel bij te houden nog niet.

Alle reden het plan een goed te laten bekijken door uw huistandarts en hem/haar de mogelijk geven er een reactie op te geven. Want als blijkt dat uw inzet in de zelfzorg en mondhygiene zeer duidelijk te wensen over heeft gelaten, dan zou dat voor mij geen reden zijn te verwijzen. Of in elk geval aan te geven dat u zich in serieus troebel water begeeft. En dat er zonder eigen inzet ook door te verwijzen niets zinnigs uit een enorm inspannende en kostbare behandeling zou zijn gekomen. Kortom, informatie en communicatie zijn de sleutelwoorden in dit geval.

Succes met de afwikkeling en eventuele rehabilitatie van de tanden en kiezen
wo, 03/14/2007 - 19:54 Permalink
Spiegeltje

Hallo Marcel,

Sorry te lezen dat je gebit in zo'n slechte staat terecht is gekomen. De mondygieniste zal toch niet kunnen zijn ontgaan hoe slecht het met je tandvlees was gesteld. UIt het feit dat de behandelfrequentie op het laatst is opgevoerd leid ik af dat ze ook wel zag dat het niet goed ging.
Waarom je niet eerder bent doorverwezen is mij een raadsel. Op zich is een mondhygieniste niet opgeleid om zo'n ernstige vorm van parodontitis alleen en zonder hulp van een specialist te kunnen behandelen.

Misschien was er een aggressieve bacterie in het spel of een andere medeoorzaak (diabetes?). Kun je iets vertellen over je poetsroutine? Was de mondhygieniste tevreden over jouw mondhygiene als ik vragen mag?
wo, 03/14/2007 - 20:49 Permalink
Spiegeltje

Maja schreef:
Daar ben je wel voor opgeleid! Althans ik wel op acta amsterdam. Ik heb ook een tijdje bij parodontologie gewerkt en je leert er heel veel. Het moet nu toch wel erg worden wil ik iemand doorsturen naar paro.


Maar bij Marcel is het toch wel heel erg?. Of kan het nog erger? :( Bij het doorverwijzen dacht ik meer aan flapoperaties en zo.
wo, 03/14/2007 - 21:11 Permalink
sharkey53

Neem maar van mij aan dat 15 mm mogelijk is. Ja samen met mondhygieniste hebben we bepaald hoe er gereinigd moest worden door mijzelf, echter blijkt achteraf dat het toch zeer agressief geweest moet zijn.

De aandoening paradontitus , ken ik pas sinds vorig jaar augustus.
En ook het woord paradontoloog is sinds die periode pas bij mij bekend.

Overigens heeft mijn tandarts in 8 jaar tijd, nog nooit in mijn mond gekeken, hij is afgegaan op wat de mondhygieniste hem te vertellen had, maar ook naar aanleiding daarvan, heeft hij zelf niet in mijn mond gekeken, echt nog nooit. Het lijkt mij als de mondhygieniste met de boodschap komt dat het nogal ernstig word in mijn mond , dat de tandarts op zijn minst ook even een kijkje neemt.

De tandarts heeft alleen maar op de foto gekeken.

Marcel
do, 03/15/2007 - 20:32 Permalink
Spiegeltje

Oke, je kwam dus niet bij de tandarts voor controle. Is het dan nooit zelf in je op gekomen om daar eens langs te gaan? :). Is er iemand die je gezegd heeft dat dat niet nodig was?
do, 03/15/2007 - 22:03 Permalink
sharkey53

De mondhygieniste voerde alle controles uit ik kom de laatste 3 jaar 2x per maand voor reiniging en controles werden ook door haar gedaan, zij had wel overleg met de tandarts, maar hij heeft nooit zelf gekeken.

Ik ben geen tandarts, en nee het komt niet in mij op dat er iets niet klopt, ik ga er vanuit, wanneer ik in een praktijk kom, dat ik door een deskundig iemand word behandeld.

Tegenwoordig mag een mondhygieniste toch veel meer , heb ik begrepen.
do, 03/15/2007 - 23:15 Permalink
Spiegeltje


Ik ben geen tandarts, en nee het komt niet in mij op dat er iets niet klopt, ik ga er vanuit, wanneer ik in een praktijk kom, dat ik door een deskundig iemand word behandeld.



Helaas kun je daar tegenwoordig niet meer 100% van uit gaan. Je moet wel degelijk zelf het koppie erbij houden. Zoals jij pijnlijk hebt ervaren.

Je schrijft dat je 2x per maand bij de MH langs ging voor reiniging. Wat is dat voor flauwekul? Tiepfoutje?
do, 03/15/2007 - 23:39 Permalink
sharkey53

Nou ik geloof wel dat ik een klein PUNTJE heb, want er word een hoop van wat ik zeg als ongelooflijk ervaren, nou het is tot echt zo en dan 3 kwartier reinigen was meer regel dan uitzondering.
vr, 03/16/2007 - 08:43 Permalink
Lieneke

Mm..veel mis gegaan dus. U had inderdaad eerder naar de parodontoloog gestuurd moeten worden. De mondhygienist had u moeten vertellen naar de tandarts te gaan.

Maar ook u bent verantwoordelijk hiervoor. Het is inderdaad ook de taak van de patient om zelf naar de tandarts te gaan.
vr, 03/16/2007 - 19:12 Permalink
sharkey53

De tandarts heeft er voor gekozen als mijn tandarts om ook ná overleg met de MH, niet zelf de behandeling over te nemen, ik kan als patiënt niet inschatten hoe de situatie is, of hoe ernstig het is, daar ben ik leek voor.

Als nav wat de MH ontdekt of vind, de tandarts het niet nodig vind om zelf te kijken, dan moet ik als patiënt in eerste instantie toch aannemen, dat het zo'n vaart niet loopt.

Pas ná 5 jaar heb ik de tandarts gesproken, en heeft hij gezegd, dat het behoorlijk ernstig is, maar nog steeds heeft hij zelf niet gekeken, en verdere behandeling aan de MH over gelaten nooit over een paradontoloog gesproken. Overigens heeft hij bepaald, dat de MH deze behandeling aankon, anders zou hij toch direct hebben ingegrepen.

Ik moet dus als patient zo medisch onderlegt zijn dat ik moet zeggen:..En toch wil ik dat de tandarts het overneemt. Nou zo werkt dat dus niet bij deze tandarts, nu weet ik hoe het zit, maar ja nu is het veel en veel te laat.

De paradontoloog die mij behandeld, vind dit een schandelijke kwestie, gezien het stadium waarin het gebit verkeerd.

Een paar maanden geleden kwam ik nog bij de MH voor mijn 2 a 3 maandeljkse schoonmaakbeurt, nu ben ik studentenvoer geworden, en het enige wat de tandarts kan bedenken is, we hebben er genoeg aandacht aan besteed, en zijn goede naam , waar ie het steeds over heeft.

Ik vind dit bedenkelijk en voel zelf, geen verantwoording voor wat betreft de doorverwijzing naar een specialist(jaren te laat), en zeker niet voor de situatie in mijn mond.

Ik zit met de gebakken peren en zal hier de rest van mijn leven mee moeten doen.

Er ligt een dikke klacht bij het IKG, en er zal zeker meer volgen, en ik wil wel eens weten van ervaringsdeskundigen, of zij ooit een patiënt zo laat hebben doorverwezen, en waarom zij dat dan doen, even afgezien van het feit of patiënten het allemaal kunnen of willen betalen natuurlijk.
vr, 03/16/2007 - 20:46 Permalink
sharkey53

halverwege 2006 is voor het eerst een kweek gemaakt, aan de hand daarvan zou antibiotica worden voorgeschreven, echter toen ik voor de uitslag kwam eas er ineens geen sprake meer van antibiotica, ik werd gelijk doorverwezen naar de kaakchirurg voor een flapoperatie, dit was in september, echter moest daarvoor eerst een machtiging van de verzekering komen, die kreeg ik niet, een evt vervolgbehandeling mocht alleen worden uitgevoerd door een paradontoloog, zodoende ben ik nu bij de paradontoloog.

Er worden zowieso 4 kiezen getrokken, verder gaat hij eerst de boel schoonmaken, en mischien moet er nog meer getrokken worden, na de herbeoordeling zien we verder, maar het ziet er vooralsnog niet best uit.
za, 03/17/2007 - 08:49 Permalink
Spiegeltje

Ik heb de draad nog eens doorgelezen en vind jouw behandeling uiterst rommelig. Om jouw situatie te stabiliseren is juist een heel goede samenwerking nodig tussen tandarts/parodontoloog, de mondhygieniste en - zeker niet in de laatste plaats - jou zelf.

Zelfs als het de parodontoloog lukt jouw vergevorderde parodontitis onder controle te krijgen zul je levenslang onder behandeling moeten blijven van een mondhygieniste en een tandarts met affiniteit voor tandvleesproblemen. Dit om er voor te zorgen dat de rest van je gebit behouden blijft. Teamwork is essentieel en dat verdraagt zich niet met een rommelige praktijkorganisatie. Je hebt simpelweg een goed doordacht behandelplan nodig, gericht op de toekomst, en je moet niet afhankelijk zijn van ad hoc beslissingen van deze of gene. Het lijkt me evident dat je daarvoor niet bij je huidige praktijk moet zijn (maar daar was je weaarschijnlijk al achter).

En als je mondhygiene niet optimaal is is elke behandeling gedoemd tot mislukken. Veel mensen met parodontitis maken de denkfout dat het schoonmaken van het gebit door de MH om de zoveel maanden een niet optimale mondhygiene kan compenseren.
za, 03/17/2007 - 12:03 Permalink
Lieneke

Ik vind niet dat een tandarts een goede beslissing kan maken door alleen maar te overleggen met de mondhygienist. Hij had een kijkje moeten nemen.

Hoelang bent u nu onder behandeling van de mh?
za, 03/17/2007 - 12:16 Permalink
Spiegeltje

Het lijkt er sterk op dat het trieste verhaal van Sharkey53 een item was van de Nova uitzending van hedenavond over het de laatste jaren sterk toenemende aantal klachten over tandartsen en de rol van slecht georganiseerde praktijken waar assistenten (wortelkanaal)behandelingen uitvoeren waarvoor ze niet bekwaam zijn.

Volgens een man die aan het woord kwam worden in landen als India en Nepal van overheidswege hogere eisen gesteld aan toezicht dan in Nederland.
do, 05/17/2007 - 23:36 Permalink