Parodontitis, ik merk niks

Author:
lijsje23
Posted:
di, 01/27/2009 - 20:26
Vandaag was ik voor de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Alles was in orde maar op de foto's zag mijn tandarts dat ik terugtrekkend bot heb. Hij vermoedt parodontitis. Hij raadde mij aan een afspraak te maken met de mondhygieniste en een behandelplan op te stellen. Volgens hem had 60% van de mensen hier last van. Ik heb een informatieblad meegekregen. Ik vind het allemaal nogal vaag. Bij speuren op internet zie ik dat zo'n 10 tot 15 % van de mensen er last van heeft. En hier op het forum lees ik ook verhalen van mensen die er last van hebben. En dat heb ik nou juist niet. Ik heb geen bloedend tandvlees en herken mij niet in de klachten. Ik had een tijdlang wel last van een slechte adem maar dat is met de tongkrabber nu over. Ik ben 29 en in november bevallen. Ik begrijp ook dat er een soort samenhang is tussen zwangerschap en tandvleesproblemen. Die ik overigens tijdens mijn zwangerschap ook niet gehad heb. Ik twijfel erg over het al dan niet laten maken van een parostatus en het mogelijke behandelen. Mede ook omdat er hele hoge kosten aan zijn verbonden. Kan iemand zijn licht hierover laten schijnen? Ik hoor graag wat anderen hiervan vinden. Ik tast een beetje in het duister.
Spiegeltje

Volgens hem had 60% van de mensen hier last van.
Dat kun je niet zo zeggen, althans je wordt er niet veel wijzer van, want het voorkomen van parodontitis is nogal leeftijdsafhankelijk. Hoewel het op iedere leeftijd kan voorkomen hebben vooral ouderen er last van. Van jouw leeftijdsgroep (rond de 30) is die 60% zwaar overdreven.

Ik heb geen bloedend tandvlees en herken mij niet in de klachten
Helaas wil dat nog niet altijd zeggen dat je dus geen parodontitis hebt.
ik twijfel erg over het al dan niet laten maken van een parostatus en het mogelijke behandelen. Mede ook omdat er hele hoge kosten aan zijn verbonden. Kan iemand zijn licht hierover laten schijnen?


Ik denk zelf dat de kosten van de behandeling geen reden zou mogen zijn om af te zien van de behandeling. Tenminste als je tot op hoge leeftijd je eigen tanden en kiezen wil houden (en wie wil dat niet?). En er zijn aanwijzingen dat de ontstekingen ook een ongunstige invloed hebben op de algehele gezondheid.

Misschien twijfel je of je het wel echt hebt? Een nauwkeurig beeld wordt verkregen met een pocket- of parodontiumstatus maar een zogeheten DPSI-score kan ook al uitsluitsel geven. Alvorens een pocketstatus wordt gemaakt wordt deze meestal eerst, door de tandarts tijdens de controle, gemaakt. Is daar niet over gesproken, of tenminste over de diepte van pockets?
di, 01/27/2009 - 23:04 Permalink
Lieneke

60% is zwaar overdreven. Ongeveer 30% vd patienten heeft enige mate van parodontitis en 15-10 % daarvan heeft een wat ernstigere vorm.

Vrijwel niemand heeft door dat hij dit heeft. Het is namelijk een chronische ontsteking diep in het tandvlees: de oppervlakte kan gezonder zijn zodat het dus niet bloedt bij het poetsen. Een oppervlakkige acute onsteking van het tandvlees kunnen mensen wel merken.

Ik kan je van harte aanbevelen om op jouw leeftijd er wel wat aan te doen. Want op jouw leeftijd is dit zeldzaam en gaat het proces vaak sneller. Je zou ook even kunnen vragen of er een kweektest gedaan kan worden om uit te zoeken of het geheel moet ondersteund worden door een anti-bioticum; dit is vaak het geval op jouw leeftijd.
wo, 01/28/2009 - 07:55 Permalink
lijsje23

Bedankt voor jullie snelle en heldere reactie! Ik zou me inderdaad niet moeten laten leiden door de hoge kosten en moeten kiezen voor een gezond gebit op de lange termijn. Over DPSI heeft mijn tandarts niets gezegd en dit wordt ook niet genoemd in de bijgeleverde informatie. Ook over de diepte van de pockets zei hij niets. Wat houdt DPSI in?
En die ondersteuning met anti-biotica waarom zou dit op mijn leeftijd moeten?
wo, 01/28/2009 - 12:35 Permalink