parodontitis en roken

Author:
rufuz mitchell
Posted:
di, 08/11/2009 - 00:24
Hallo allemaal,

Ik heb paradontitis en ben hiervoor 3 jaar geleden in behandeling gegaan.Het was redelijk mis,met pockets van 4-5-6-7 mm door het hele gebit.

Het begon allemaal met de pocketmeting en aan de hand daarvan een grondige behandeling. Dit ging in twee tot drie behandelingen en ben daarna in de nazorg gekomen met 2x per jaar een schoonmaakbeurt.
Het beste resultaat was destijds dat het niet verder ging,maar het is er ook nooit echt beter door geworden.Het ging op den duur zover dat zelfs mijn voortanden uit elkaar begonnen te groeien en daar een spleetje tussen ontstond.(die ik als kleine jongen ook al had.) Dit heb ik laten dichten met een vulling.

Ik kreeg echter ook steeds meer pijnklachten door de hele mond en heb daarom een kweek laten nemen,waar uit tevoorschijn kwam dat ik een bepaalde bacterie had en daarvoor moesten mijn verstandskiezen eruit en heb ik AntiBiotica voorgeschreven gekregen.Twee kiezen zijn begin dit jaar getrokken( de andere twee moeten nog) en ik moet zeggen dat de AB zn werk heeft gedaan want ik was verlost van de pijnklachten.(voor eventjes dan)

Ik heb recentelijk weer een nameting gehad en inmiddels was de pijn weer teruggekeerd en uit de meting bleek dat ik nu bij mijn snijtanden en in het geheel in mijn bovengebit een verslechtering heeft plaatsgevonden(snijtanden/voortanden hebben nu een diepte van 8mm). Onder was het geheel juist wel wat bijgetrokken en ging gemiddeld naar 4mm.Om kort te gaan: onder gemiddeld een mm winst en boven gemiddeld een mm erbij! Volgende maand gaan ze maar weer eens schoonmaken. Ik heb inmiddels al de derde (!) nieuwe MH bij dezelfde praktijk (vraag niet waarom,ik heb geen idee)Maar de laatste was nogal,nou ja niet bijster positief over de voortgang van mijn para.Vooral over de 8mm pockets.Ze dacht ook dat opnieuw behandelen met AB niet echt meer zinvol zou zijn.

Ik ben een redelijk zware roker en ik weet dat dit niet bevordelijk is,maar mijn vraag is eigenlijk: Komt het nu echt alleen maar door het roken dat mijn gebit zo verslechterd? De eerste MH hamerde hier enorm op,de tweede wees alleen op de slechte invloed op het genezingsproces,maar bezwoer me dat het echt niet zo heel erg kon worden door roken.Het meisje wat ik nu heb laat het met een schouderophalen een beetje in het midden...ze zegt natuurlijk wel dat het beter is om te stoppen.

Het voelt nu een beetje als pappen en nathouden,omdat ik nu al bijna 4 jaar bezig ben en er maar geen verbetering optreedt. Ik poets tweemaal electrisch en stook na het avondeten.Mijn gebit is schoon,maar de para wordt erger.

Mijn moeder heeft vroeger gerookt,maar is al zes jaar gestopt en heeft sinds twee jaar een kunstgebit (ze heeft diabetes en is uiteindelijk gestopt met de behandeling van haar paradontitis omdat ze de pijn echt niet meer kon verdragen). Dit heb ik werkelijk in die twee jaar van een redelijk gebit tot schots en scheef losstaande tanden zien gaan en nu dus een kunstgebit).

Ik heb nu weer dezelfde (beetje brandende) pijn in mn gebit en eigenlijk niet zo heel veel hoop meer op een succesvolle bestrijding van mijn aandoening. Ik ben 38 en dat is nog wel te vroeg voor een kunstgebit naar mijn mening,maar ik vrees het ergste.

-Komt het nu werkelijk alleen door het roken? of heeft de erfelijke factor hierin ook een rol?(ik maak het verder erg goed schoon)

-Wanneer is het nodig om tanden te trekken (hoeveel mm)?

-Sommige tanden zitten ietwat los,maar dat is erg weinig,kan dit nog gered worden of kan ik maar beter alvast een afspraak maken om gips te gaan happen..Ik wil natuurlijk geen kunstgebit,maar ELKE dag pijn aan je mond is toch ook niet alles.

Nou,het is een iets langer verhaal geworden dan ik mezelf had voorgehouden,maar so be it.
Ik kijk uit naar eventuele reacties,Alvast bedankt!
Lieneke

Roken heeft echt een grote invloed. Je zou met de kweek kunnen kijken welke bacterien er zijn. Dan kan je ook zien of het echt die rokersbacterie is waar je last van hebt of dat er (ook) nog andere bacterien zijn die 'meedoen'. A.b. zou in dat laaste geval de paro kunnen tegenhouden. Of het echt zinvol is (op de lange duur) dat moet dan blijken. Want je blijft aanslag houden die plakophoping veroorzaakt, een slechte doorbloeding en een slechtere afweer etc etc. Met pockets van 8 mm zou de parodontoloog eigenlijk eens heel goed moeten bekijken wat hij voor je kan betekenen. Want eerlijk gezegd, lijkt me dit een te moeilijke casus voor een mondhygienist.
Overigens gaat paro op die leeftijd is begonnen meestal wat sneller dan de paro die later ontstaat.
wo, 08/12/2009 - 22:12 Permalink
rufuz mitchell

Hallo,Lieneke,

bedankt voor je reactie.
Ik was er al een beetje bang voor natuurlijk (het is me ook wel vaak verteld).Maar zou het een significante verbetering opleveren als ik zou stoppen? mede gezien het feit dat het waarsschijnlijk ook wel erfelijk is..(Mijn oma,moeder en broer hebben het ook gehad). Je zegt ook dat als het op vroege leeftijd begonnen is het dan sneller gaat,dus in dat geval indiceert dat dat het geen ouderdomsparadontitis is. (hoe snel gaat het dan?)

Dus toch zinvol om nog een kweek te laten nemen?En wat zijn dan precies die 'rokersbacterieen'?
Er waren destijds wel meerdere bacterieen aanwezig en daar heb ik ook wel een AB (metronidazol) behandeling voor gehad.Ik heb de status nog wel ergens liggen,daar stonden wel een aantal op die sterk verhoogd waren,een aantal verhoogd en een paar op de detectiegrens...Het ging hierbij vooral om de anaerobe bacterieen die sterk verhoogd waren. Toch stond er ook op dat er voldoende bacterieen aanwezig zijn in het gele en paarse complex die de vorming van een stabiel evenwicht in positieve zin beinvloeden.

Wat zouden de volgende eventuele stappen zijn? flapoperaties of toch al direct tanden laten trekken?
en wat zou de prognose zijn? enkel de 8mm tanden doen of direct het hele gebit eruit?

Ik ga begin september nog maar eens praten over wat nu te doen.
Helaas ken ik mezelf goed genoeg om te weten dat stoppen met roken wel echt zwaar gaat worden.Maar ja,ik weet ook wel dat het beter zou zijn.
do, 08/13/2009 - 11:09 Permalink
Lieneke

Als je stopt met roken, moet je rekening houden dat het effect van jaren lang roken niet zo ineens weg is. Het kost je bijvoorbeeld 5 jaar voordat de rokersbacterie 'van zelf' weg is. Heeft het dan wel zin? Ja! In het begin lijkt het wel slechter te worden doordat de doorbloeding beter wordt; het tandvlees kan dan behoorlijk opgezet raken en gaan bloeden. Dat is een teken dat je afweer dan ook beter wordt.
De rest van je vragen zal ik een andere keer beantwoorden: Ik zit nu op een plek waar het moeilijk is meer tijd hieraan te besteden!
do, 08/13/2009 - 21:13 Permalink
rufuz mitchell

Hoi Lieneke,

Nogmaals bedankt voor je reacties en ik zie je antwoorden met spanning tegemoet.

Ik zit al wel een poos te overwegen om inderdaad gewoon te stoppen (of althans het te proberen).Ik besef me wel dat het niet zomaar dan ineens allemaal goed zou gaan,maar ik moet nog steeds die mentale grens over die nodig is om succesvol te stoppen. (wat zo'n verslaving toch allemaal teweeg brengt!)
vr, 08/14/2009 - 00:51 Permalink
Lieneke

Hoe veel sneller progressievere paro precies gaat, dat weet ik ook niet. Normale 'slijtage'paro is als je echt op leeftijd bent en je hebt wat terug getrokken tandvlees en pockets die niet dieper dan 5 mm zijn.

Ik zou een nieuwe kweek doen, want zo te lezen is het al een poos geleden dat die werd afgenomen. Je kunt ze dan nu mooi naast elkaar leggen.Tannerella forsythensis
wordt geassocieerd met refractaire (= steeds terugkerende) parodontitis en kan met name bij rokers in grote aantallen worden aangetroffen. T. forsythensis komt bijna altijd voor in combinatie met andere paropathogene bacteriën.

De volgende stap zou inderdaad flappen zijn (dan wordt je hoogstwaarschijnlijk eerst door verwezen naar de parodontoloog, wat ik je kan aanraden). Over de prognose kan ik niks zeggen zonder status en/of foto's; die prognose gaat per tand/kies. Een tand/kies waarbij het verlies al meer dan 1/3 van de lengte van de wortel is, krijgt so wie so al een dubieuze prognose. Dit komt vaak neer op een pocket die dieper is dan 5 a 6 mm.

Hoe is je verdere gezondheid?
vr, 08/14/2009 - 17:40 Permalink
Chris888

Ik zit al wel een poos te overwegen om inderdaad gewoon te stoppen (of althans het te proberen).


Je moet niet overwegen te stoppen of overwegen te proberen te stoppen, maar je moet gewoon proberen te stoppen. Niet blijven hangen tegen een mentale grens aan omdat het persé in één keer succesvol zou moeten zijn. Want als het niet lukt, probeer je het direct na de eerste sigaret opnieuw, en opnieuw en opnieuw.

Drie uur hou je het toch wel vol, dat stoppen??! Nah dan, zit je al op maar 6 sigaretten per dag. En als je drie uur vol kan houden, dan zal 3 1/2....
vr, 08/14/2009 - 18:23 Permalink
rufuz mitchell

Bedankt voor de antwoorden.

het gekke is dat ik de bacterie die u in uw post noemt helemaal niet terug kan vinden op de analyse-uitslag.
Er staan een hoop op, (ik kan ze wel allemaal opnoemen als dit voor uw beeld zinvol zou zijn) maar niet de Tannerella forsythensis.

Als de elementen met 5 a 6 mm al een dubieuze status krijgen aangemeten,dan heb ik wel een groot probleem,want dat zijn zo ongeveer de gemiddelde pocketdieptes met uitschieters naar 7 en 8 mm. Gek toch dat de MH dat dan niet zozeer aangeeft..ik krijg daar nooit de indruk dat de situatie heel ernstig is.(ook niet als ik er naar vraag). Ze zouden mij dan toch uit zichzelf moeten doorsturen naar een paradontoloog? Ik ben een leek,dus ik vertrouw volledig op de kunde en betrouwbaarheid van een deskundige.....Ik vind het nogal laks overkomen op deze manier (van de MH,uiteraard)

Terwijl ik eigenlijk wel voel dat het niet in orde is in mijn mond. Dus ik moet 3 september weer op voor de schoonmaakbeurt,maar ik ga eerst maar eens goed overleggen over wat nu zinvol is. De kweek was ongeveer november/december van vorig jaar (2008) genomen. Wordt een paradontoloog eigenlijk vergoed? ik heb geloof ik de gemiddelde tandartsverzekering..

Mijn algehele gezondheid is denk ik gemiddeld,ik heb veel last gehad van stress en depressies en heb daar ook wel eens medicatie voor gehad (dit is inmiddels wel 9 jaar geleden). Ik heb volgens mijn vriendin wel eens last van kortademigheid als ik slaap (dit zou kunnen duiden op apneu) en voel me vaak vermoeid.

Maar dit zou net zo goed door het roken kunnen komen. Maar ik maak me wel eens zorgen over de relatie hartafwijkingen/paradontitis en de algehele invloed ervan op je gezondheid: het kan dus immers ook zo zijn dat ik me vaak zo moe voel doordat ik paradontitis heb.

Mijn bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel e.d zijn ongeveer een jaar tot anderhalf nog getest en alles was normaal...

en 3 uur zonder peuk?...ik weet hoe triest het klinkt,maar daar zie ik enorm tegenop.
Toch ga ik het binnenkort doen!
vr, 08/14/2009 - 19:35 Permalink
Fer

Wellicht zijn medicijnen een optie om te stoppen met roken? (Op recept verkrijgbaar via de huisarts)

In de eerste instantie niet de beste keuze natuurlijk, echter kan het een uitkomst zijn om je tanden te behouden als ik bovenstaande berichten lees.
vr, 08/14/2009 - 21:29 Permalink
Lieneke

Kijk eens bij Stichting Stivoro voor het stoppen met roken. Misschien heb je daar wat aan.

Stress en anti-depressiva zijn niet zomaar iets. Dit zijn flinke triggers voor paro. Misschien is de paro toen al begonnen. Over de apneu: Het kan zijn dat je hierdoor ook vaak door de mond ademhaalt ipv door de mond. Ook dit heeft invloed en kan de mond uitdrogen. Bovendien filtert de neus bacterien.

Laat die analyse maar eens zien.

Als je niet tevreden bent, dan moet je dit zeker aankaarten. Misschien is het niet zo duidelijk dat je zo gemotiveerd bent? De parodontoloog kan een begroting opmaken die je vervolgens bij de verzekering kan navragen. Of het vergoedt word, kan ik je niet vertellen.
za, 08/15/2009 - 09:20 Permalink
rufuz mitchell

Analyse uitslag paro bacterieen test:

Aa: Actinobacillus actinomycetemcomitans : 0 -onder de detectiegrens

Het rode complex: Porphyromonas gingivalis : 0 -onder de detectiegrens
Tannerella forcythensis : 3,2E+05 -Sterk verhoogd
Treponema denticola : 2,4E+05 -Sterk verhoogd

Het oranje complex: Pretovella intermedia : 1,7E+04 -Verhoogd
Fusobacterium nucleatum : 3,9E+05 -Sterk verhoogd
Peptostreptococcus micros : 6,9E+03 -op de detectiegrens
Prevotella nigrescens : 0 -onder de detectiegrens
Campylobacter Gracilis : 1,1E+04 -Verhoogd
Campylobacter rectus/showae : 4,0E+03 -op de detectiegrens
Eubacteruim nodatum : 0 -onder de detectiegrens

Het groene complex: Eikenella corrodens : 4,4E+03 -op de detectiegrens
Capnocytophaga species : 0 -onder de detectiegrens
Campylobacter concisus : 0 -onder de detectiegrens

Het gele complex: Streptococcus mitis group : 4,3E+04 -Verhoogd
Streptococcus gordonii : 6,5E+04 -Verhoogd
Streptococcus constellatus : 1,3E+04 -Verhoogd

Het paarse complex: Actinomyces odontolyticus : 4,2E+04 -Verhoogd
Actinomyces viscosus : 2,1E+04 -Verhoogd
Veillonella parvula : 5,2E+04 -Verhoogd

Totaal aantal bepaalde bacterien : 1,0E+10
za, 08/15/2009 - 12:07 Permalink
rufuz mitchell

Ik weet inderdaad dat stress en antidepressiva grote invloed hebben op de paradontitis.Maar het werkt natuurlijk ook een beetje in een cirkel (in mijn geval dan).

Door mijn problemen met mijn gebit maak ik me veel zorgen waardoor je stress ontwikkeld en zo hou je het ook in stand.
Mijn zelfvertrouwen is niet bijster groot,dus als je dan bedenkt dat je tanden gaan uitvallen(op relatief jonge leeftijd ) dan wordt dat zelfvertrouwen er natuurlijk niet beter op. In die zin is het wel een beetje een neerwaartse spiraal.

medicatie gebruik ik al een aantal jaren niet meer,maar het kan inderdaad wel het begin zijn geweest,in combinatie met de erfelijke factor en het roken natuurlijk. Ik ontkom er gewoon niet aan,zo lijkt het.

Ik denk dat het wel zinvol is om inderdaad hulp te zoeken bij het stoppen met roken.
Ik zal ook zeker op 3 september even om de tafel gaan met de MH en mijn motivatie wat meer benadrukken.
ik hoop dat u wat heeft aan het overzicht van de bacterieen,maar ben in ieder geval blij dat u er naar wilt kijken,waarvoor mijn dank!

Ik zie nu overigens toch wel de Tannerella forsythensis staan,waarover u het had.Dus die heb ik inderdaad.
za, 08/15/2009 - 12:14 Permalink
Lieneke

Toch T.F :wink:

Treponema denticola
Dit is een van de vele soorten spirocheten die in de verdiepte pocket voorkomen. Spirocheten zijn strikt anaeroob. Een hoog aantal spirocheten kan betekenen dat de behandeling onvoldoende effectief is geweest. T. denticola is gevoelig voor metronidazol (type antibiotica).

Fusobacterium nucleatum
Deze commensale mondbacterie is het meest frequent voorkomende micro-organisme bij parodontitis. Het is betrokken bij chronische gingivitis, acute necrotiserende en ulcerende gingivitis, pulpitis, parodontitis apicalis en odontogene abcessen. Deze bacterie kan een indicatie zijn voor onvoldoende mondhygiëne na mechanische reiniging. Opvallens hoge percentages F. nucleatum kunnen worden gevonden bij patiënten met chronische parodontitis die geassocieerd is met stress.
za, 08/15/2009 - 16:08 Permalink
rufuz mitchell

Nou lekker dan. de 3 grootste boosdoeners waren bij mij dus sterk verhoogd.Metranizadol heb ik dus gehad na deze uitslag en heeft toen ook wel resultaat gehad,in de zin van dat ik nauwelijks pijnklachten meer had. Ik ga toch overwegen om weer een kuur te doen. Het blijft me me wel een raadsel dat de bacterie die te maken heeft met onvoldoende mondhygiene sterk aanwezig was,want ik maak erg goed schoon en dat heeft de MH toen ook wel degelijk gezien,ze zei nog: '' lijkt me idd erg frustrerend,want verder is je gebit bijzonder schoon ''.

Het blijft een beetje dweilen met de kraan open naar mijn idee..ik vraag wel even een begroting voor flappen en ga NOG beter stoken en poetsen en stoppen met roken..als dat niet helpt,dan zit er niets anders meer op dan een kunstgebit! :o bah. Ik moet er niet aan denken,maar het zij zo.
za, 08/15/2009 - 19:16 Permalink
Lieneke

Bij parodontitis kan je beter ragers gebruiken ipv tandenstokers: Ragers komen namelijk ook in kleine holletjes van tanden en kiezen, onder vullingranden en wat onder het tandvlees.

Goed, succes met alles, en hou me op de hoogte!
za, 08/15/2009 - 21:07 Permalink