parodontitis binnen een half jaar ?

Author:
KittyKruk
Posted:
wo, 09/15/2010 - 14:19
Hallo,

Ik heb de volgende vraag:

Een jaar of 5 geleden ben ik door de tandarts doorverwezen naar de mondhygieniste ivm vermoeden van parodontitis. Dit bleek idd zo te zijn. Er is een parodontiumstatus gedaan, een bacteriologische kweek enz. Ik bleek een bep. agressieve bacterie te hebben en de behandeling bestond uit antiobiotica en een serie behandelingen bij de mondhygieniste. Sindsdien ben ik in het begin iedere 4 maanden, en na verloop van tijd iedere 6 maanden naar de mondhygieniste blijven gaan. Ieder half jaar werd mij vertelt dat het er prima uitzag. Er staan wel 2 kiezen enigszins los ivm botafbraak, maar dit is in de afgelopen 5 jaar niet erger geworden. Ik poets electrisch, met parodontax, gebruik ragertjes en floss. Ik heb nergens last van, mijn tandvlees bloed niet, is niet rood e.d., maar ik rook wel zo'n 20 sigaretten per dag :oops: . Verder gebruik ik geen medicijnen oid.

Nu was weer een half jaar vertreken, dus ik had weer een afspraak bij de mondhygieniste. Nu bleek dat mijn vaste mondhygieniste er niet meer werkte en ik kreeg een nieuwe mondhygieniste. Deze vrouw ging een stuk hardhandiger te werk dan mijn oude mondhygieniste, en na een tijdje zei ze dat het er niet goed uit zag, en dat er verdiepte pockets waren, van ik geloof zo'n 7 cm. Ze heeft voorgesteld een bacteriologisch onderzoek te doen. Nou, wat mij betreft prima. Na haar behandeling/pocketmeting, heb ik wel een week last gehad van echt pijnlijk tandvlees en pijnlijke kiezen. De eerste dag kon ik niet eens normaal kauwen van de pijn! Bij mijn oude mondhygienist had ik tijdens en na de behandelingen nooit ergens last van. Nu krijg ik vandaag de uitslag en blijkt dat er geen 'vreemde' bacterien gevonden zijn, en dat antibiotica niet nodig is. Echter begon ze nu ineens over een flapoperatie ?!

Nu vraag ik me het volgende af:
- Kan het ineens in 6 maanden zo verslechterd zijn ? (aangezien mijn oude mondhygieniste een half jaar geleden zei dat het er prima uit zag)
- kan het zijn dat de ene mondhygieniste de pocketsonde dieper in het tandvlees duwt dan de ander ? Kan dit het verschil in pijn en status verklaren ?
- Had er dan niets uit het bacteriologisch onderzoek moeten komen ?

Graag jullie mening.
ALvast bedankt.
Gr. Kitty
-
Lieneke

Nee, het verslechterd hoogstwaarschijnlijk niet zomaar ineens in 6 maanden. Ik vind het vreemd dat uzelf ook tevreden schijnt te wezen met kiezen die losstaan. Dit gaat altijd gepaard met diepe pockets (tenzij het veroorzaakt is door knarsen). 20 sigaretten per dag zorgen ervoor dat de ontsteking niet opvalt. De doorbloeding is slechter, dus het zal niet zo snel bloeden. Maar in de diepte bloeden zulke diepe pockets altijd. Het is dus gewoon niet gezond. Ok, misschien zijn de pockets in de loop van tijd niet dieper geworden, maar ik zou er zelf niet tevreden mee zijn.
Als er geen bacterien zijn gevonden waarvoor u anti-biotica voor zou kunnen gebruiken, dan is een flap-operatie een logische gedachte.
Natuurlijk duwt de een wat harder dan de ander. Maar een verschil van meer dan 1 mm zal dit niet opleveren. De een is ook wat ruwer dan de ander. Maar misschien was het ook wel nodig?
Er is wel wat uit het bacteriogisch onderzoek naar voren gekomen; Er wordt bekeken welke bacterien er zijn, maar bij u zijn dit schijnbaar bacterien die met een behandeling zijn weg te halen en niet met anti-biotica.
wo, 09/15/2010 - 19:34 Permalink
KittyKruk

Hallo, bedankt voor uw reactie ! En zeg maar je, want ik ben pas begin 30.
Voor wat betreft het tevreden zijn met losstaande kiezen; ik had begrepen dat daar niets aan te doen valt. Het kaakbot dat weg is, groeit niet meer aan. Alleen wanneer het tandvlees weer gezond is, en weer dicht tegen de kiezen aan gaat staan, dan staan ze weer iets vaster. Maar bij de aangedane kiezen blijft er toch altijd wat beweging mogelijk toch ?
Voor wat betreft het roken, ik begrijp dat de ontsteking daardoor gemaskeerd kan worden, maar als de pockets toch altijd verdiept blijven, dan had de andere mondhygieniste dat 6 maanden geleden toch ook moeten zien ? Ik heb mijn gebit/mond goed verzorgd de afgelopen jaren en ben trouw 2x per jaar naar de tandarts geweest, nooit gaatjes oid. Daarnaast dus ook naar de mondhygieniste, waar de laatste jaren dus steeds werd gezegd dat het goed was. Ik schrok dus eigenlijk nogal toen het woord 'flapoperatie' viel.
Het lastige is dat ik niet goed weet welke mondhygieniste ik nu moet geloven; degene waar ik de afgelopen jaren regelmatig geweest ben en die een half jaar geleden nog zei dat het prima ging, of degene die nu zegt dat ze me een flapoperatie aanraadt ?

Gr. Kitty
wo, 09/15/2010 - 20:00 Permalink
Lieneke

Het lijkt mij het waarschijnlijkste dat de pockets 6 mnd terug er ook al waren. Misschien vond die mondhygienist dat acceptabel...maar dat is het dus eigenlijk niet als je het echt gezond wilt hebben (en dat lijkt me wel op je 30e..). Of de kiezen helemaal vast gaan zitten als de pockets zich sluiten, kan ik niet garanderen maar het wordt in elk geval een stuk minder.
Misschien is het een idee om een second opinion aan te vragen?
wo, 09/15/2010 - 21:55 Permalink
KittyKruk

Hallo Lieneke, weer bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad wat ik van plan ben; een second opinion.
ZOdra ik deze heb gehad zal ik nog even laten weten wat daaruit komt. Ik hoop dat het dan met goede mondhygiene en een serie frequentere behandelingen bij de mondhygieniste toch zonder flapoperatie goedkomt.
Gr. Kitty
wo, 09/15/2010 - 22:07 Permalink
Basset

een juiste meting van een pocket kan alleen met een electronische sonde die wel gecalibreerd wordt . Die neemt de verschillend in druk weg en neemt de invloed van de behandelaar op de meting weg. Is bovendien sneller en makkelijker daar de metingen automatisch in het juiste vakje ingeschreven worden.

Dat pockets niet altijd helemaal verdwijnen is een vaststaand feit. Zeker wanneer er aanhoudende blijvende complicerende factoren zijn. Als het weefsel in de pocket niet meer regenereerd is het voorbij. Stbiel blijvn zal vanaf een bepaald punt na jaren behandelingen een aanvaardbaar resultaat zijn.

Trouwens een flapoperatie gecombineerd met roken zal op termijn waarschijnlijk ook zijn resultaat verliezen.
do, 09/16/2010 - 08:47 Permalink
Spiegeltje

Stbiel blijvn zal vanaf een bepaald punt na jaren behandelingen een aanvaardbaar resultaat zijn.

Je bedoelt dat de 1e MH dit misschien voor ogen had wanneer ze zei dat het 'er prima uitzag' (lees: niet verder verslechterde)? Maar als echt sprake is van 7 mm pocket(s) vraag ik me af of het wel voldoende is.
do, 09/16/2010 - 09:08 Permalink
vV

flappen bij iemand die (stevig) rookt wordt dacht ik niet meer zomaar gedaan. De meeste parodontologen zijn er redelijk terughoudend mee (de mijne in ieder geval wel) , die zien toch liever dat iemand eerst stopt met roken.

Is eigenlijk een keuze die patient zelf mag maken : stoppen met roken, of op niet zo heel lange termijn de gevolgen aanvaarden: een al dan niet volledige prothese....
do, 09/16/2010 - 12:39 Permalink
Spiegeltje

Eigenlijk is het wel beter om een 'second opinion' te vragen bij een mondhygiëniste die u niet eerder heeft behandeld. Dan is de kans groter dat u een onafhankelijk oordeel krijgt. Uw vorige mondhygieniste zal waarschijnlijk - overigens begrijpelijkerwijs - de neiging hebben haar eigen werkwijze te verdedigen.
do, 09/16/2010 - 23:02 Permalink
Basset

Nu Lienke hier wijk ik even af van het normaal standpunt. Die 7 mm kan ik nog best reduceren zonder een flap zelfs nog met grotere diepte. In ons onderzoek op 300 patienten en 20164 afwijkende pocketdiepten groter dan 3 mm : laser 7 mm pocket gerecuceert naar 3 mm 50 % naar 4 mm 35 % naar 5 mm 15% / coventioneel naar 3 mm 24% naar 4 mm 22% naar 5 mm 18% en 3 % was er conventioneel een pocket vergroting

op 8 mm is dit resp 58 % 31 % e 13 %
versus 6,25% 9,35% 11%

op 9mm 38% 27,75% 21%
versus 0% 6.9% 8.39%

op 10 mm is geen vergelijk meer mogelijk maar is dit voor laser 27% 55% en 16,7 % (te weinig 10 mm pockets n conventionele groep)
op 11 mm was dit 50 50

Hierbij is bij het resulaat geen rekening gehouden met effectief weefselherstel of extra terugrekking van het tandvlees. Dit is nadien uitgerekend maar te ingewikkeld om hier te vermelden

De behandeling zag er als volgt uit

voorbereidende supragingivale reiniging na status opname in beide groepen
behandeling conventioneel zoals gekend door jullie
laser behandeling stap 1 diode laser 30-50 sec per tandzijde gevolgd door ultrasone subgingivale reiniging

behandelfrequentie:aantal bezoeken
- bovenkaak - onderkaak twee dagen na elkaar
- herneming alleen laser na zeven dagen
- biostimulatie na 14 dagen behandeling 15 sec per tandzijde
- biostimulatie na 14 dagen
- biostimulatie na 14 dagen
- heropmeting na drie maand
conventioneel: paodontoloog volgt een gelijkaardig schema en bepaalt wat hij op de betreffende termijnen noodzakelijk acht aan bijkomende reiniging of bijsturen hygiene.

onderzoek:drie tandartsen twee therapeuten en 1 diagnose steller en valueerder : pocket meting electronische pocketmeting met autoregistratie

algemeen resultaat: lasergroep 78 patienten op 150 volledig pocketvrij conventionele groep 1 patient op 150 volledig pocketvrij
pocket reductie tot 3 mm conventioneel 61,14% versus laser 95,66%
do, 09/16/2010 - 23:07 Permalink
Basset

publicatie is onder weg / het proefschrift werd excellent verdedigd aan de aalz in aken februari 2010. De resultaten zijn veel gedetailleerder dan maar komen overeen met de resultaten van bijoorbeeld moritz in Vienna en anderen. Het onderzoek is gelijkwaardig alleen werd door ons tot in het kleinste detail uitgerekend met o.a. inbegrip van plaque evaluatie per pocket versus verkleining of vergroting van de pocket

Het ganse stuk bedraagt zo een 300 bladzijden evaluaties en wordt momenteel in een viertal publicatie stukke omgezet. Zal wel even duren want ik ben bezig met een phd programma voor te bereiden en dit zal met veel grotere getallen uitgevoerd worden. Het opstellen van computerprogramma's om dit onderzoek op te volgen vergt nu al mijn vrije tijd.

Het proefschrift is momenteel eigendom van de uni en die hebben de regie over de publicaties. Aangezien het aantal lasertijdschriften beperkt is alsook het verchijningspercentage zitten we daar ook even in de wachtrij ( meer dan 2600 publicaties worden dit jaar verwacht op dentale laser gebied) alhoewel het niet mag wil ik je wel het stuk doormailen als je interesse hebt.

uiteraard beperk ik me niet tot conventioneel versus laser. Momenteel lopen op de praktijk kliniche onderzoeken waarbij de volgende lasers worden vergeleken: diode laser - Nd:YAG - Er,YAG - Daarbij wordt ad randum elk quadrant behanded met een verschillende laser en het vierde kwadrant conventioneel behandeld.
do, 09/16/2010 - 23:20 Permalink
Lieneke

Tja, ik weet natuurlijk niet goed de hele situatie en voorgeschiedenis. Het ligt ook aan de verzekering: Menzis 'verplicht' je om dan te verwijzen naar een parodontoloog omdat ze anders het vervolgtraject niet vergoeden. Het liefst zou ik eerst een uitgebreide recall plannen of herbehandelen. Maar wie weet, is er sprake van furcaties en is het verwijzen naar een parodontoloog echt op zijn plaats.

@Dirickx: Zou je niet steeds overal op hetzelfde onderwerp (laser etc) willen komen...even kort aanhalen kan best, maar een technisch verhaal zoals dit is voor gebruikers niet te volgen...Als je me dit aan prof. kwijt wilt, dan kan je dit het beste kwijt op het MondzorgForum of op de pm.

Een second opinion van de oude mh lijkt me een slecht idee. Liever een die niet in de regio zit en u ook niet wilt aannemen als patient.
vr, 09/17/2010 - 09:14 Permalink
antonio123

Hoi,

Ik was aan het rond surfen op internet toen kwam ik de volgende conversatie tegen op internet, Ik heb dat gecopieerd miss heeft er iemand wat aan, het helpt zeer snel tegen parodontitus,

Hier onder meld ik het gecopieerde,

Mvg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
He jongens, jullie hebben zeker nog niet gehoord van*reclame* Het is een geneesmiddel uit Zwitserland en "delete" alle parodontitis, caries (gaatjes), wortel- en zenuwontsteking, tandplak, bijholtenontsteking en Candida. Bij mij is de paro helemaal weg (kweekuitslag). Linda importeert als enige in Nederland/Belgie.
groetjes (een ex-ongelovige ) Thomas

Ik moet ex-ongelovige Thomas gelijk geven. Ik heb dit jaar mijn tandartsverzekering opgezegd na 2 jaar gebruik van Z.
Niet meer nodig. Z. is goedkoper en pijnloos.
Groetjes en hoera voor Linda.
Een ex-sceptische Rene

Zilgona is super.
Groetjes Jolanda

Z. is de beste gezondheidsinvestering, het voorkomt en/of geneest ca. 650 ziektes.
Groetjes Jan-Willem.

Nou JW is dat niet wat overdreven? Ok van HIV/Aids, Lyme tot een simpele verkoudheid is een breed spectrum, maar voor
migraine doet het niets.
Groetjes Anne

Toch Anne,voorkomen is beter dan genezen.
Gr. JW

JW hoe zit het met antibiotica-resistentie en medicijngebruik?
Groetjes Ilona

Beide geen bezwaar. Maar he, ik ben niet de goede fee, vragen zijn voor Linda, bel haar s.v.p.
Groetjes JW
vr, 09/17/2010 - 10:35 Permalink
Basset

Veel aangehaalde problematiek waar dan ook op dit forum inclusief geknoei oplossen heeft veel meer kans via laserbehandelingen dan zijn bewezen pun'ten. Dat de tandheelkundige professie omwille van de voor he geen extra inkomsten opbrengende hiervoor niet open staat is zeer knullig voor het prof. niveau van de Nederlandse tandheelkunde. Spijtig dat we daar ver boven staan en dat een zoekende patient hiervan niet op de hoogte gebracht mag worden.
vr, 09/17/2010 - 10:40 Permalink
Chris888

Veel aangehaalde problematiek waar dan ook op dit forum inclusief geknoei oplossen heeft veel meer kans via laserbehandelingen dan zijn bewezen pun'ten.


Maar ook heel vaak niet begrijp ik.
Van je eigen site: ongeveer 4 procent van alle behandelingen komen in aanmerking voor laserbehandeling.
Of geldt dat percentage alleen voor de behandeling van gaatjes?
vr, 09/17/2010 - 10:54 Permalink