parandontitus

Author:
wantrouwig
Posted:
wo, 10/03/2007 - 23:12
Wat in eerste instantie m.i. een gewone mondhygiene behandeling leek, bleek later toen de factuur binnenkwam een t11 behandeling. Kosten 131 euro(het maximum tarief). Wat ik zo raar vond was dat de tandarts er, zo ver ik nog weet, er niets over zei maar me wel doorverwees naar de mondhygieniste. Die zei dat het er niet zo goed uitzag, was een tijdje met mijn tanden bezig(wat mij tenminste gewone m.h leek). Ik werd uitgelegd dat ik tandstokjes moest gebruiken en kreeg een boekje over gingivitus en paradontitus mee naar huis. Ze zei dat ze het wegens tijdgebrek niet af kon maken.

Anyways, ik schrok toen ik de rekening zag, belde op omdat ik zgn paradontitus had terwijl mijn tanden niet los zaten en alleen 's ochtends soms bloedden. Toen ik navroeg bij de tandarts zeiden ze dat het inderdaad paradontitus was maar een niet ernstige vorm.

Ik dacht ok, vooruit dan maar, je moet vertrouwen hebben in hun expertise, toch?
Laatst was ik weer gegaan, om de m.i. gewone m.h., af te maken. Ik had bij t11 gelezen dat het 131 euro was ongeacht de aantal zittingen, dus nam ik maar aan dat dit het laatste was dat ik in dit verband moest betalen.....fout!

Deze keer weer zowat dezelfde behandeling als de vorige keer maar deze keer stond er op de factuur t21????


En dan waarschijnlijk voor de volgende keer t31, t41 etc.


Weet iemand hoe dat zit?

Kan je op zo'n manier genaaid worden door voor een (mi ) normale m.h., door het paradontitus te noemen, een patient een veelvoud laten betalen? En hoe kan je er als leek achterkomen of de zogenoemde ernstige toestand van je tandvlees en tanden wel echt zo ernstig was. Kan je daar retrospectief(de zgn t21 is al gedaan) achterkomen of het wel echt paradontitus was/is?

Bij voorbaat dank
Spiegeltje

Beste wantrouwig,

De tandarts heeft je doorverwezen naar de mondhygieniste. Deze heeft waarschijnlijk je tandvlees globaal onderzocht en geconcludeerd dat sprake was van parodontitis. De mondhygieniste concludeert dat niet lukraak, er is een speciale methode voor, de zogenaamde DPSI-score. Waarschijnlijk heb je DPSI 3- in één of meer gebieden van je mond, oftwel afbraak van steunweefsel en "pockets" van 4-6 mm. Dat zou je kunnen navragen. Dit is het beginstadium van parodontitis, een ernstige aandoening, die wel behandeld moet worden om erger te voorkomen. In dit stadium zijn de gevolgen nog beperkt.

Vervolgens heeft door de mh een systematisch, uitgebreider onderzoek plaatsgevonden van alle tanden en kiezen en heb je uitgebreide poetsvoorlichting gekregen. Dit is de code T11, parodontaal onderzoek met pocketstatus. Dit is onderzoek, maar soms wordt al een begin gemaakt met de behandling. Het lukt meestal niet om deze in dezelfde zitting af te ronden. Vervolgens worden in een aantal vervolgzittingen (al gauw2 of 3 van 1 uur) alle pockets grondig gereinigd waarvoor een aantal t21 codes in rekening wordt gebracht. het aantal is afhankelijk van de omvang van het probleem (aantal aanetaste elementen). Dit staat dus los van de code T11! Dit werk wordt extra in rekening gebracht

Als het goed is, is op de eerste zitting wel verteld wat er allemaal aan behandeling nodig is en hoeveel het ongeveer gaat kosten. Helaas is het zo dat behandeling van parodontitis erg tijdrovend is, en dus duur. Het kan, zelfs bij een lichte vorm, al snel oplopen tot 400-500 euro (exclusief nazorg). Het is echter wel absoluut noodzakelijk voor het behoud van je tanden. Je zult ook zelf je mondhygiene drastisch moeten verbeteren, anders heeft de behandeling op de lange termijn geen zin en is alles weggegooid geld. Vandaar ook de voorlichting van de mondhygieniste die je verder ook zal proberen te motiveren beter te poetsen.

De behandeling van de mondhygienste gebeurt allesbehalve willekeurig maar volgens het zogeheten "paroprotocol". In jouw geval is dat - zo ver ik kan nagaan - ook gevolgd er is dus geen reden voor wantrouwen. Nadat je "initieel" behandeld bent volgt nog een herbeoordeling en als die goed is kom je in het nazorgtraject (2-4 x per jaar).

Voor veel (ex)parodontitis patienten geldt helaas dat ze "levenslang" onder controle moeten blijven van de mondhygieniste. Leuker kan ik het niet maken. Wees maar blij dat je nu onder behandeling bent en verdere schade kan worden voorkomen.

Het is overigens niet zo dat tanden los moeten zitten voordat sprake is van parodontitis. Dat is pas in het eindstadium. De tanden/kiezen moeten dan worden getrokken of vallen "vanzelf" uit. Bloedend tandvlees wijst altijd op een ontsteking en dus mogelijk parodontitis. Gezond tandvlees bloedt niet zo simpel is dat. Overigens is het niet zo dat bloedend tandvlees betekent dat je parodontitis hebt. Om het nog ingewikkelder te maken. Ook als je tandvlees niet bloedt kun je parodontitis hebben, dat geldt vooral voor rokers.
do, 10/04/2007 - 00:11 Permalink
Irfan

4. Beste W.,

Het is in uw verhaal op een punt verkeerd gegaan en dat is de communicatie. Een tandarts dient een patiënt uit te leggen welke diagnose deze stelt en welke aanvullende therapie daarbij hoort en wat de kosten hiervoor zijn. Als u dat achteraf hoort is dat niet netjes en snapt u de hoge kosten ook niet.

Daarnaast valt of staat een parodontologie behandeling met de mondhygiëne van een patiënt zelf, dus instructie is hierbij zeer belangrijk! Dus als u niet weet van wat en waarom gaat een paro behandeling niet op.

Volgens het paroprotocol mag men pas aan de T-codes (parodontologie) beginnen als een patiënt een plaquescore heeft van lager dan 20%. DPSI van 3- is overigens 4-5 mm pocket zonder recessies (kan ook sprake zijn van pseudo-pocket), 3+ is 4-5 met recessie (sowieso aanhechtingsverlies) en vanaf 6 mm is het DPSI 4.

Gr Irfan
do, 10/04/2007 - 00:53 Permalink
Spiegeltje

DPSI van 3- is overigens 4-5 mm pocket zonder recessies (kan ook sprake zijn van pseudo-pocket), 3+ is 4-5 met recessie (sowieso aanhechtingsverlies) en vanaf 6 mm is het DPSI 4.

Van 4 mm tot 6 mm (ik schrijf dat op als 4-6 mm) is het toch echt DPSI 3-( of 3+)
je kunt wel schrijven 4-5 mm = 3- (of 3+), maar wat dan als de pocket 5,9 mm is? Da's toch echt geen DPSi 4. Ik geeft toe dat het verwarrend kan zijn.

Zie ook: http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…
do, 10/04/2007 - 01:44 Permalink
Lieneke

Een pocket van 5,5 is een pocket van 6mm. Je rond dit altijd af naar boven. Tenmiste, dat is wat ze je in Nijmegen leren.

Pas T-codes gebruiken als plakscore onder de 20% zit??? Dat is mij totaal nieuw...Volgens mij is dat pas haalbaar als al het tandsteen verwijderd is en andere retentiefactoren verwijderd zijn...en dat kan pas als je initiele therapie hebt gedaan. Beetje krom....
do, 10/04/2007 - 07:28 Permalink
vV

nu ja de mh moet wel op peil zijn, anders is het dweilen met de kraan open.. en is blijkbaar de motivatie bij d epatient ver te zoeken. zonder goede motivatie geen behandeling, maar daarvoor zal er dus eerst gepraat moeten worden zodat iemand kan begrijpen wat er mis is, en wat hij in het HELE traject , dus niet alleen initieel, aan kosten kan verwachten (in het ergste geval). Dat moet zeker nadat er een status gemaakt is goed te doen zijn, en is dan dus ook het eerstvolgende wat moet gebeuren. En een schatting kan je al maken voordat de status gemaakt is.

Dus aan vragensteller: eerstvolgende afspraak behandeling weigeren, en eerst eens een fatsoenlijke uitleg eisen!! want dat zit ook bij het tarief in, en moeten ze maar gewoon doen bij zoiets! (zit niet voor niets bij het tarief in namelijk..)
do, 10/04/2007 - 08:26 Permalink
wantrouwig

Dus als ik het goed begrijp, had of de tandarts of de m.h. de gehele behandeling en diagnose uitvoerig moeten uitleggen dan een raming van de kosten van de behandeling en mij vervolgens de keuze moeten geven of ik deze behandeling wilde ondergaan?

Hoe zit het dan met mijn rechten?
Ik dacht namelijk dat ik een gewone m.h. behandeling kreeg. Er werd iets gemompeld dat het niet zo goed zat met mijn tandvlees of iets dergelijks en na afloop(nadat ze de tandplak had weggehaald, gespoeld etc)gaf ze mij een boekje mee met uitleg over paradontitus en gingivitus en vertelde ze mij dat ik die tandstokjes moest gebruiken en moest flossen, maar dat was alles. En toen kwam de rekening met t11. Als ik het goed begrijp hadden ze mij dus moeten inlichten over het gehele traject paradontitus zodat ik dus in ieder geval in staat gesteld moeten worden om een keus te maken tussen traject t11,t21 etc en een normale mh? Er zijn dus alleen wat kleine opmerkingen gemaakt en eigenlijk gelijk begonnen aan het weghalen van tandsteen en het spoelen van de mond

Ik ben nu dus onwetend in een eindeloos traject gezet waar ik dus feitelijk eerst goed over ingelicht had moeten worden van de de kosten en fasen en een keus had moeten krijgen.Is dit legaal? staat de tandarts vof in zijn recht?

Hoe kan je als leek, die niet zo snel kan zien hoeveel mm(meestal zie ik dat ook niet als ze in mijn mond bezig is en vooral in het lichtje aan het kijken ben) iets is of wat het verschil is bij tandsteen weghalen bij paradontitus en bij een gewone m.h. behandeling, bepalen of je in de eerste plaats een t11/t21 behandeling hebt gekregen(of een normale m.h), of alle (noodzakelijke)behandelingen wel zijn uitgevoerd en de (minimaal)benodigde informatie hebt ontvangen die je eigenlijk had moeten ontvangen en of je NB wel paradontitus hebt?

Wat is het duidelijke verschil tussen een normale m.h. en m.h. van iemand die paradontitus heeft?

Want als ik inderdaad paradontitus heb zal ik het bedrag gewoon moeten ophoesten, maar zo niet, dan is het heel makkelijk om een leek een labeltje te geven en voor een normale m.h. helemaal blauw te laten betalen.

Bij voorbaat dank
do, 10/04/2007 - 13:25 Permalink
Spiegeltje

Het meeste is al gezegd over dit onderwerp. Het is inderdaad misgegaan in de communicatie. Je hebt recht op duidelijke uitleg over het vervolgtraject met kosten. Omdat vrijwel altijd volgens een vast 'paro-protocol' wordt gewerkt, er al een pocketstatus is gemaakt en er geen sprake is van ernstige parodontitis is dit vrij nauwkeurig aan te geven. Dus je kunt daar zeker om vragen. Op verzoek zet de tandarts/mh het ook op papier voor je. Als op dit punt niks is gebeurd is dat in strijd met de wet, dus ja illegaal. De vraag is wat je er verder mee opschiet om hier werk van te maken. Ik zou dit allemaal bespreken met de tandarts/mh en het vervolgtraject ingaan. Eigenlijk heb je ook helemaal geen keuze, er zijn eigenlijk geen alternatieve behandelingen mogelijk. Of je moet het bedrag absoluut niet kunnen opbrengen, dan is het een andere zaak,

Ik zie verder geen reden te twijfelen aan de diagnose van de mondhygieniste. Als je het niet vertrouwt moet je simpelweg een 'second opinion' laten doen bij een andere mh of tandarts, zélf kun je het niet beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld bij een vrij gevestigde mh terecht zonder verwijzing. Dit is niet gratis.

De meeste mh lopen over van het werk en hebben echt niet de behoefte om patienten te gaan overbehandelen uit winstbejag.
do, 10/04/2007 - 14:29 Permalink