paradontitis = tand trekken

Author:
zesmin@zonnet.nl
Posted:
wo, 03/07/2012 - 23:23
Hallo,

Ik heb parodontitis bij een van mijn voortanden. Dit heb ik 5 jaar geleden ook gehad en dat is toen na behandeling goed gekomen. Nu is het weer terug en de pocket is diep (10) De parodontoloog zegt dat de voortand niet meer te redden is en er snel uit moet. Ik ben vervolgens naar de tandarts gegaan, maar zij zegt nu weer dat het trekken niet zo acuut hoeft te gebeuren. Ik heb geen pijn, wel snel bloedend tandvlees en het ziet roder dan op andere plekken. De tandarts zegt dat ik het nog kan laten wachten omdat ik geen last heb. Zij zegt dat het vroeg genoeg is als ik last ga krijgen of als de tand echt los gaat staan.
De paradontoloog heeft niet uitgelegd waarom het noodzakelijk is dat de tand er snel uitgaat. Ik kan hem de komende dagen niet bellen om hier iets over te vragen. Ik ben trouwens erg tevreden over deze paradontoloog, hij is volgens mij vakkundig en betrouwbaar. De vorige behandelingen heeft hij mij steeds goed begeleid.
Nu zit ik er wel een beetje mee, snel trekken of gewoon nog laten zitten? Kan iemand mij hier iets over uitleggen?
ik wil graag de mening horen van andere deskundigen.

alvast bedankt.
groet, Corrie
zesmin@zonnet.nl

Tot nu toe op mijn vraag (zie boven) nog geen antwoord gekregen. Is er iemand die hier meer over weet/kan vertellen. Ik kan pas woensdag contact opnemen met mijn parorodontoloog. Zou graag eerder al iets willen horen hierover.

groet, Corrie
vr, 03/09/2012 - 20:09 Permalink
Newtan

Is thisse the payed servize? Tzhen isze special price for you!

Enig idee waarom je nog geen antwoord hebt?
Omdat dit gratis is.
Pay peanuts, get monkeys.

Wat je meemaakt, is het verschil in inzicht tussen collega's.
Weet je wie uiteindelijk de beslissing mag nemen?
Verrassing!
Jij.
Wat zou je willen?
vr, 03/09/2012 - 20:42 Permalink
Lieneke

Waarom zou je continue met zo'n ontsteking willen blijven rondlopen? Waarom wachten tot er geen bot meer over is, net zo lang dat de buurelementen mee gaan doen...Ik zou zeggen, weg met de ontstekingshaard en opzoek naar een mooie oplossing om het gat op te vullen.
za, 03/10/2012 - 00:16 Permalink
zesmin@zonnet.nl

Sorry, ik kan niet zoveel met de reactie van jou Frank. Misschien vreemd voor anderen, maar ik zit hier echt mee. Ik snap best dat ik zelf kan beslissen, maar ik vind het nogal wat om een tand te laten trekken.

Lieke dank je wel voor jou reactie. Door de tand niet te laten trekken loop ik dus risico dat omliggende tanden ook geïnfecteerd worden? Dat zal dan ook de reden zijn dat de parodontoloog wil dat de tand snel getrokken wordt.

Lieke kom jij wel patiënten tegen die een plaatje hebben (dat zal ik denk ik als eerste krijgen) Kun jij iets zeggen over het dragen/gebruik hiervan?
In het algemeen dan? Ik kom op dit forum erg veel verschillende meningen tegen.
zo, 03/11/2012 - 16:02 Permalink
Lieneke

Een plaatje is inderdaad niet heel fijn. Zo raak je bijvoorbeeld een stuk smaak kwijt omdat je gehemelte er door wordt afgedekt. Ook zie je vaak dat het tandvlees wat gaat onsteken aan de binnenzijdes omdat het wordt belast door het plaatje.
Gelukkig zijn er nog wel andere mogelijkheden dan een plaatje. Bijvoorbeeld een (ets)brug. En misschien wel een implantaat. Bij een brug moeten er wel twee goede pijlers zijn. Bij een implantaat moet er voldoende bot zijn en natuurlijk geen risico dat er opnieuw een ontsteking daar ontstaat. Maar goed, nu ga ik een beetje op de stoel van de tandarts zitten en dat ben ik natuurlijk niet.

gr
Lieneke
zo, 03/11/2012 - 17:03 Permalink
Ortholimburg

Een plaatje is inderdaad niet heel fijn. Zo raak je bijvoorbeeld een stuk smaak kwijt omdat je gehemelte er door wordt afgedekt.

Eigenlijk is het een kwestie van perceptie, want proeven doe je met de tong. In het verhemelte zitten geen smaakpapillen, maar je verliest wél een deel temperatuurgevoel. Maar als het om 1 tand gaat hoeft een "spoon denture" niet het hele verhemelte af te dekken en dan valt dit nogal mee, denk ik.
Afgezien daarvan is zo'n gebitje toch eerder een voorlopige oplossing, toch zeker met de huidige prothetische mogelijkheden.

Bij een implantaat moet er voldoende bot zijn en natuurlijk geen risico dat er opnieuw een ontsteking daar ontstaat. Maar goed, nu ga ik een beetje op de stoel van de tandarts zitten en dat ben ik natuurlijk niet.

Als er zoveel parodontaal verlies is dat een tand verloren is, dan is de kans groot dat er onvoldoende bot overschiet voor een implantaat, en dan is een botgreffe vooraf zeker nodig.
zo, 03/11/2012 - 17:13 Permalink
Ortholimburg

[quote="Chris888Toch wel, ook in je verhemelte zitten smaakorgaantjes. [/quote]

Dat is juist, maar als je dan toch de puntjes op de i wil hebben:

"Taste buds contain the receptors for taste. They are located around the small structures on the upper surface of the tongue, soft palate, upper esophagus and epiglottis, which are called papillae."
en zover naar achter reikt een prothese niet!
zo, 03/11/2012 - 21:29 Permalink
zesmin@zonnet.nl

Lieke, nogmaals bedankt. Je legt het lekker kort en duidelijk uit.
Ook de anderen bedankt voor de aanvulling.
Morgen kan ik mijn parodontoloog bellen en van hem meer horen hierover. Dan kan ik direct doorvragen over jullie opmerkingen.
Het is voor mij voor het eerst dat ik zo'n behoorlijke ingreep krijg het schokte mij nogal dat ik een tand moet verliezen.
De parodontoloog vertelde het zo makkelijk terwijl ik mijn (op het oog) gave tand kwijt zal zijn.

Bedankt dat jullie mijn vraag serieus beantwoord hebben.

groet Corrie
di, 03/13/2012 - 07:17 Permalink