Paradontitis, binnen hoeveel tijd behandeling doen??

Author:
mabel1982
Posted:
wo, 09/14/2011 - 17:00
Ik heb me reeds geinformeerd op het forum! Toch heb ik nog een aantal vragen.

Ik heb pockets aan al mijn tanden tussen de 4 en 5 mm, twee tanden zelfs 7mm, ik heb een vooronderzoek laten doen bij de mondhygieniste. Ik heb twee behandelingen nodig van een uur wat neerkomt op een bedrag van 550 euro. Op zich een netjes bedrag. Alleen kan ik dit nu niet ophoesten, ik heb gevraagd of ik de behandeling in januari kan doen, zodat ik me kan verzekeren.

Mijn vraag is is dit niet erg als ik nog drie maanden wacht met de behandeling???? Hoe snel gaat je tandvlees achteruit??

Ik heb een electrische tandenborstel aangeschaft, en spoel af en toe met spoelmiddel, verkregen bij de tandarts.

Waarvoor moet ik me verzekeren? Welke verzekering?

Moet ik eeuwig onder behandeling blijven bij de mondhygienste??

Alvast bedankt, :smt001
Ortholimburg

Parodontitis verloopt in het algemeen traag, behalve sommige gevallen van zeer agressieve juveniele parodontitis, die enkel bij erg jonge patiënten (tieners) voorkomt.een paar maanden kan je dus wel wachten.
Intussen kan je ook leren interdentaal te poetsen ,dus tussen de tanden, met ragertjes of floss, en als het tandvlees ontstoken is spoel je best met bij perio-aid. ( kan tijdelijk wél wat bruine verkleuring op de tanden zetten, maar dit gaat weer weg.
wo, 09/14/2011 - 19:17 Permalink
rheesen

Je kunt ook proberen bij een academisch ziekenhuis je eigen aan te melden.. dat scheelt een hoop in de kosten..... .mij scheelde het meer dan de helft, bijna 75% zelfs.

en wat betreft de verzekering, mij lukt het niet meer een tandarts plus verzekering aan te schaffen omdat ik een ernstige vorm van parodontitus heb.. juveniel parodontitus of hoe je het ook noemt. Voor het afsluiten van een extra verzekering schijn je een tandarts verklaring nodig te hebben,, die krijg ik dus niet meer. Als ik jou was zou ik maar snel gaan informeren of het bij jou nog wel kan, want het kan behoorlijk in de papieren gaan lopen (afhankelijk van de ernst van de zaak natuurlijk)
di, 10/18/2011 - 20:29 Permalink
Lieneke

Ben het niet eens dat agressieve paro enkel bij tieners voorkomt. Dit komt zeker bij 20ers voor en vroege 30ers.
Denk eraan dat straks misschien het tarief omhoog gaat!!
En Corsodyl spoelen? Waarom? De pockets worden zo slecht bereikbaar omdat het oppervlakkige tandvlees zich wil herstellen en daardoor strakker wordt. Zo komt de behandelaar moeilijker met het instrument onder het tandvlees. Bovendien krijg je er bruine vlekken van. Je moet in principe in staat zijn om je tanden gewoon zelf schoon te houden zonder rare middeltjes. Enkel motorisch gehandicapten mogen van mij hiermee blijvend spoelen. Corsodyl kan namelijk het DNA veranderen van de cel, waardoor je sterkere bacterien creeert...
di, 10/18/2011 - 21:26 Permalink
mabel1982

Ik spoel niet zoveel met de mondspoeling omdat ik het vooral vies vind. Ik merk wel heel goed dat ik kleine spleetjes krijg tussen mijn tanden, dus ik durf niet zo goed te flossen en tandenstokkers te gebruiken, omdat ik bang ben dat het nog erger wordt????
Ik zit er heel erg mee dat ik uberhaupt paradontitis heb, ik wordt er heel onzeker over en kijk honderd keer op een dag in de spiegel naar mijn gebit.


Ik heb 6 januari mijn eerste afspraak, en ondanks dat ik me ook niet kan verzekeren omdat ik een tandartsverklaring nodig heb, heb ik wel even geld aan de kant moeten zetten om de behandelingen te ondergaan (ik ben alleen wonende etc), dus het is een behoorlijk bedrag.

In hoeveel gevallen kan paradontitis helemaal genezen? of kom ik noooit meer weg bij de MH??

Wat bedoelen jullie met een academisch ziekenhuis? Wat houdt dit in, en hoe kan ik dit vinden en-of aanmelden?

Mabel
di, 11/01/2011 - 23:53 Permalink
advies

Beste Mabel,

In je eerste post geef je aan:

Ik heb twee behandelingen nodig van een uur wat neerkomt op een bedrag van 550 euro. Op zich een netjes bedrag.


Hierbij laten ik je weten dat het bedrag voor 2 uur behandelen van parodontitis aan de zeer hoge kant is. De mondhygienisten met een eigen praktijk
werken voor een gemiddeld tarief van Eur 105,- per uur. Dan zou je uit komen op maximaal eur 250,- Op http://www.mondhygienisten.nl vind je de mondhygienisten praktijken.

Overigens gaat er per 1 januari 2012 veel veranderen. De tarieven worden vanaf dan altijd op de website van de praktijken vermeld. Dan kun jezelf
de tarieven veel beter vergelijken.

Mocht je wel een budget hebben van Eur 250,-, dan zou het wellicht lukken om de behandeling nu al te starten. Ook zou je er voor kunnen kiezen de behandeling in 2011
te starten (1 uur behandelen) en in januari 2012 af te maken (het andere uur). Dan krijg je zelf misschien meer rust.

Kortom, ik zou even rondkijken en gewoon eens een mondhygienistenpraktijk bellen. Even je situatie uitleggen en kijken wat er mogelijk is. Je bent volledig vrij zelf een praktijk te kiezen.

Waarschijnlijk is goede zorg ook voor jou nu al bereikbaar.
wo, 11/02/2011 - 13:04 Permalink
mabel1982

Ik ben vandaag bij mijn tandarts geweest voor een controle. Hij beweerd dat ik geen paradontitis heb, hoogstens wat gingvitis (of hoe je het schrijft), ik heb op sommige plaatsen teruggetrokken tandvlees door 15 jaar te hard poetsen (wat overigens wel zo kan zijn), verder heb ik pockets van 4 a 5 mm. Hij vind het absurd dat ik een behandeling laat ondergaan voor €. 500 euro. Hij adviseerde mij om mijn tanden te laten reinigen en te polijsten en een kies (die zweeft en geen nut heeft) te laten verwijderen, omdat dit een bron van bacterieen zou zijn.

Ik weet eerlijk gezegd niet meer wie ik nu moet geloven? En wat ik er nu mee aan moet?

Kan iemand mij vertellen wat ik hier het beste mee kan doen?

alvast bedankt,


Mabel
vr, 11/04/2011 - 09:45 Permalink
advies

Heel precies gesteld is pockets van 4 a 5 mm inderdaad parodontitis. Overigens in een vroeg stadium. In zijn algemeenheid geldt dat pockets tussen de 6-8 ernstiger is, en dat alles boven de 8 steeds problematischer wordt. Hoe dieper de pockets, hoe groter de kans dat er (op termijn) elementen verloren gaan.

Bij 4 a 5 mm is er reeds spraken van beperkt botafbraak. Bot dat weg is komt niet meer terug. Het kan bij jou nog jaren duren voordat pockets dieper worden. Dat het dieper gaat worden hoeft ook niet te gebeuren, maar die kans is er zeer zeker wel.

Het lijkt er op dat parodontitis bij jou mooi op tijd is ontdekt. Waarom zou je wachten met behandelen dat de pockets dieper geworden zijn? Er is dan meer kaakbot weg en de kans op (levenslang) behoud van tanden en kiezen neemt dan af. Je bent nu bijna 30, dus het moet allemaal nog lang mee.

Mijn advies zou zijn om het te laten behandelen door een mondhygiëniste. De mondhygiëniste zal de aanwezige tandsteen (bacteriën) boven en onder het tandvlees verwijderen. Vervolgens zelf je mond goed onderhouden door elektrisch te poetsen en dagelijks de tandenstoker of ragertje te gebruiken. Mocht je roken, dan is het advies om daar mee te stoppen. Op deze manier kun je je mond (en tandvlees) waarschijnlijk prima gezond houden en vergroot je de kansen op een probleemloos gebit in de toekomst aanzienlijk.

Zoals ik eerder heb aangegeven hoeft een behandeling van 2 uur door een mondhygiëniste geen Eur 550,- te kosten. Dat kan aanzienlijk minder.

Ter vergelijk: Lieke, wat zou bij jou een behandeling van 2 x 1 uur kosten?

Veel succes met het maken van een afweging.
vr, 11/04/2011 - 13:03 Permalink