Is paradontitis besmettelijk?

Author:
Emile
Posted:
zo, 02/17/2008 - 10:51
Hallo,
Sinds enige tijd heb ik contact met een (lieve) vrouw welke paradontitis heeft en daarvoor in behandeling is.
Tot voorheen had ik mijzelf er niet zo in verdiept, maar gisteren heeft zij een flapoperatie gehad en zijn er tanden en kiezen getrokken en zijn implantaten geplaatst. De start van een lange periode van operaties en behandelingen.

Zodoende is bij mij de interesse ontstaan voor het fenomeen "paradontitis", iets wat voorheen voor mij onbekend terrein was.

Zelf heb ik wel eens last van bloedend tandvlees, hetgeen na enig stoker-werk en voorzichtig poetsen (met een gewone zachte tandeborstel) na verloop van tijd weer verdwijnt.

Maar nu mijn vraag;
Is paradontitis besmettelijk?
Spiegeltje

Is paradontitis besmettelijk?


Mensen met parodontitis hebben bepaalde bacterien in hun mond die in verband staan met die aandoening, zoals bijvoorbeeld AA.(Actinobacillus actinomycetemcomitans ). Partners van parodontitispatiënten dienen er rekening mee te houden dat deze bacteriën overdraagbaar zijn. Of deze bacteriën daadwerkelijk tot parodontitis zal leiden is in die individuele gevallen niet met zekerheid te zeggen. Veel mensen hebben ooit die bacterie opgelopen maar ontwikkelen geen parodontitis. Bij een verder uitstekende mondhygiene is die kans ook gering. Men loopt hierdoor wel een wat verhoogd risico. Een regelmatige controle van het tandvlees door de tandarts is altijd belangrijk en dus zeker in uw geval (bloedend tandvlees, partner met paro). De volgende keer dat u de tandarts bezoekt kunt er op wijzen. Verder geen paniek zou ik zeggen.

Kinderen kunnen trouwens ook door hun ouders besmet raken met AA.

Zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=27&t=12101&p=65343…
zo, 02/17/2008 - 12:20 Permalink
Lieneke

De kans op A.a. is vrij klein. Deze bacterie loop je inderdaad meestal al op tijdens de jeugd.
P.g. (Porphyromonas gingivalis) komt veel vaker voor. Deze bacterie kan door een paro-patient worden overgedragen op m.n. volwassenen.
Deze bacterie overleefd soms de behandeling die bij paro wordt gegeven. Dan kan er metronidazol worden voorgeschreven. Als daarbij blijkt dat er (ook) A.a. is, kan er een combikuur worden voorgeschreven (metronidazol en amoxicille).

Of je een parodontitis ontwikkelt als je besmet bent geraakt, ligt waarschijnlijk aan jouw genenpakket, afweer, mondhygiene en conditie.
zo, 02/17/2008 - 12:57 Permalink
Kymalin

Bij mij is in ruime mate de PG bacterie gevonden (70%) en inderdaad ook gezegd dat het overdraagbaar is. Ik zit nu nog in het traject van de mondhygienst en moet nog 1 schoonmaaksessie (ik heb er nu 3 gehad(. Daarna moet ik gaan spoelen en aan de anti biotica.

Wat ik me afvraag....
Stel dat ik de bacterie heb overgedragen aan mijn man, maar hij krijgt er geen paradontits van maar hij heeft de bacterie wel, en ik wordt er nu voor behandeld. Is het dan niet zo dat hij mij straks weer kan besmetten omdat hij wel drager is maar geen lijder?
Met andere woorden.... blijven we elkaar niet over en weer besmetten?

N.b. Ik heb vandaag nog even contact gehad met mn tandarts en die zei dat mn man in 2004 en 2008 nog de pockets opgemeten heeft gehad en dat er geen verschil in de meting zat. Ze zou wel de eerstvolgende controle voor de zekerheid nog een meting doen ivm mijn uitslag.
vr, 04/09/2010 - 21:04 Permalink
Lieneke

Euhm..ja...je zou elkaar steeds weer kunnen besmetten. Of het dat ook weer tot onrust in het tandvlees veroorzaakt, dat is de vraag. Het is de truck om de bacterie geen kans meer te geven tot te grote groei. In principe mag er best wat van deze bacterie aanwezig zijn, als het maar niet een soort van overhand krijgt. Dit kan je door goede mondhygiene, door niet roken etc voorkomen.
Je kunt je ook afvragen of het etisch verantwoord is om iemand antibiotica te geven die dit eigenlijk niet nodig heeft voor zijn eigen gezondheid...
vr, 04/09/2010 - 22:35 Permalink
Spiegeltje

Als je eenmaal bepaalde bacteriën hebt in de pockets raak je die van je leven niet meer kwijt, ook niet door antibiotica of de parobehandeling. Althans niet zo lang je je eigen tanden houdt. De enige manier om er definitief vanaf te komen is het trekken van alle tanden en kiezen. Maar die aanwezigheid zegt op zich weinig voor het verloop van parodontitis. Zoals gezegd gaat het erom de bacterien geen kans te geven zodat het probleem beheersbaar blijft. Doel van de behandeling is niet schadelijke bacterien definitief te elimineren.
za, 04/10/2010 - 22:41 Permalink
Spiegeltje

Die A.a is nog relatief makkelijk sterk te reduceren. P.g. is lastiger. Punt is dat er bronnen zijn waaruit blijkt dat ook de A.a niet helemaal weg is te krijgen met antibiotica, alhoewel in andere bronnen ook het tegendeel wordt gesteld, althans dat bij het merendeel van de patiënten langere tijd de A.a. activiteit beneden de detectiegrens ligt.

Een en ander betekent overigens niet dat antibiotica, als aanvulling op de behandeling, niet effectief kan zijn. Dat is zeker wel het geval bij een geselecteerde groep patiënten.
zo, 04/11/2010 - 12:28 Permalink