Paradontitis 22 jaar

Author:
Juultje01
Posted:
do, 04/23/2009 - 19:22
Ok, nou ik heb dus een heel lang verhaal om te vertellen ik hoop dat iemand me kan helpen? Ik ben 22 jaar. Laten we zeggen dat ik een angst had voor de tandarts, laatste x was 5 jaar geleden, toen werden er 2 gaatjes gevuld en dat was geen leuke ervaring en toen heb ik die angst dr na ontwikkeld. Ik heb al een tijd last van mn mond.Ik heb al een tijdje linksachter boven lastvan mn kiezen, alsof die gevoelloos waren. Daarom heb ik al die tijd dat stuk vermijd met kauwen etc.Eind Januari kreeg ik snachts opeens enorme pijn daar tussen, alsof dr iets tussen zat. Die nacht en dag werd ik ook verder niet goed en voelde ik me niet lekker. Dus die volgende nacht wou ik wel lekker slapen en toen nam ik een slaappil van mn moeder in, dat beviel goed en uiteindelijk heb ik dat een maand zo volgehouden. Totdat het op een gegeven moment niet meer kon. Dus ben ik met die slaappillen gestopt. En sindsdien (eind feb) zit ik in de lappenmand. Toen ik stopte met de slaappillen werd ik erg ziek, niet goed voelen,diarree,trillen etc. en even later kreeg ik dus ook last van mn mond. Het pijnloze gevoel begon nu opeens ook naar de andere kant te gaan, dus ik durfde haast niet meer eten te kauwen etc. Toen ben ik heel veel gaan zuigen en prakken en soep eten etc. Toen kreeg ik last van een witte tong en veel stinken uit mijn mond. Toen ben ik dus uiteindelijk naar de tandarts gegaan na 5 jaar. Hij ging snel even kijken en kon niks vinden, en hij had nog een foto gemaakt of mn verstandskiezen doorkomen. Die zijn nog niet zo ver doorgekomen om ze dr echt uit te halen. De symptonen waren dus toen: geen gevoel in kiezen, witte tong, stinken uit mond EN oorpijn en gehoorpijn (pieptoon). Maar de tandarts had daar niks aan gedaan en zijn conclusie was alleen kiezen komen door en wacht maar ofzo. Maar de laatste paar weken gaat het dus echt slecht met me, ben al tig x naar de huisarts geweest, heb een antibioticakuur van 3 dagen gehad.(Dat verhielp het vele hoesten maar verder niks)Ik heb nu dus:
-gevoelloze tanden,kiezen -gehoorpijnpieptoon - dik opgezwollen gevoel bij mn kaken en onder mn oren - witte tong en stinken uit mond -terugtrekkend tandvlees!!! - kaken doen pijn -wit slijmerig spul -maagpijn. Kortom, ik heb enorm veel pijn. Ben afgelopen maandag weer naar de tandarts geweest en die kon dr ook niks van maken, dus die stuurde me weer door naar de mondhygeniest.Die constateerde: tandvleesontsteking en beginnende paradontitis. Ze heeft boven t schoongemaakt, en ze zei over dat terugtrekkende tandvlees dat dat niet meer weer terug zou komen, en dat dat komt omdat ik slotjes heb gehad. Waar ik erg ongerust over ben want het gaat zicht uitspreiden. Ik ben ook ongerust over dat ik paradontitis heb, ze zei dat alleen oude mensen dat hebben....en ik ben nog maar 22 jaar.
Woensdag ben ik weer naar de huisarts geweest erg last van maag en diarree. Maagpillen gekregen en vandaag hebben ze een foto gemaakt van mn kaakholtes. Ik heb gewoon het idee dat ik door die mondhygenieste,tandarts en huisarts niet serieus word genomen en ze klooien maar wat aan. Terwijl ik echt enorm veel pijn heb en het niet over gaat. Ik ga elke nacht laat naar bed en slaap weinig en neem elke nacht maar een paracetamol om een beetje te kunnen slapen met al die pijn. Ik kan gewoon zo niet leven, ik ga kapot. Ben ook al 5 kilo afgevallen.Mijn kaken doen ook enorm veel pijn en k ben doodsbang dat al dat tandvlees weggaat of dat mn tanden dr uit gaan vallen.

Sorry voor het lange verhaal! Ik hoop dat het nog een beetje te snappen is. Ik hoop dat iemand hier zijn mening over kan geven?
mecánico para …

als het heel branderig is en het vel lijkt los te laten zou het wel een NUG kunnen zijn. dat kan je alleen bestrijden met intensief rageren (doet zeer) en je hele mond met gaasjes schoondeppen. Die gaasjes moeten dan in een weterstofperoxide oplossing van 1,5% gedrenkt zijn. Daarmee druk je als het ware de bacterien weg door een overmaat aan bruisende zuurstof. Dat spul is te koop bij de drogist als 3% en dan moet je dat verdunnen met 1 deel lauw water op 1 deel waterstofperoxide.
Dat schoondeppen en schoonrageren duurt meestal even voor het resultaat oplevert. (paar daagjes) en is en blijft gevoelig tot misschien wel over een week of twee. dus die paracetamol blijft even belangrijk.

Vaak zie je bij mensen van jouw leeftijd dit soort problemen optreden en dan zijn er veel meer factoren in het spel dan alleen die slotjes in het verleden. eigenlijk is dat een beetje een kul argument want het echte probleem is: 1) matige leef gewoonten (slecht eten/onregelmatig leven en laat naar bed), 2) slecht onderhoud en 3) pech dat er toevalig een bacterie even op de voorgrond treedt met dit als gevolg.

Overigens moet je in zo'n geval ook een SOA niet uitsluiten en daar kan je alleen zelf over beslissen of je daar voor in aanmerking komt. Een primaire herpses geeft eenzelfde beeld en kan alleen door gericht onderzoek en gevolgd door bijv medicatie via huisarts worden bestreden.

Kortom, zo goed als het gaat plaque verwijderen, ook evt elke week bij de mondhygienist of tandarts, en in elk geval niet vergeten dat een andere oorzaak ook mee kan tellen.
De meeste genezen binnen een paar weekjes helemaal, er blijft alleen wel vaak een teruggetrokken tandvlees over en daar moet je echt elke 3 tot 6 maanden mee in de weer, doe je dat niet, dan heb je over 5 jaar inderdaad los staande tanden en over 20 jaar staan ze zo los dat je ze echt kwijt raakt.

succes
do, 04/23/2009 - 19:45 Permalink
Juultje01

De mondhygenieste heeft alleen de bovenkant gedaan, over 2 weken wordt pas de onderkant gedaan. Maar hoe word dat verklaard dat mn gezicht gezwollen is en dat ik gehoorpijn en kaakpijn heb?
Dat verhaal met die slotjes, ik heb slotjes gehad maar dr zit bij de voorkant nog 2 ijzeren draadjes. En hoe moet ik tandvlees wat weggaat hoe moet ik dat stoppen? Want het wordt alleen maar erger. En eerlijk gezegd zit ik nou best wel in een dip, want het wordt alleen maar erger en al die pijn stopt maar niet. En met de weet dat ik paradondititis heb wordt het ook niet beter....
Hoe bedoel je de meeste genezen binnen een paar weekjes? En je kan toch niet elke week langs de tandarts gaan etc...?
do, 04/23/2009 - 20:13 Permalink
mecánico para …

Ik zal je zeggen, ik liet die mensen 3x per week langs komen. dat is de enige manier om door de circel te breken. let wel, ik ga uit van je beschrijving dus ik kan nooit met zekerheid zeggen wat iets is. niet zonder het live te zien. maar neem van mij aan dat het allemaal kan genezen en dat de term parodontitis erg breed geinterpreteerd moet en kan worden. Er zijn zoveel stadia waar je door heem moet en wat ik zo lees heb je zwellingen en chronische ontsteking. misschien een beetje weerbastig beestje wat opspeelt. Niet in de stress raken, en lees ondertussen mijn vorige stukje nog eens door. ragers en waterstofperoxide, paracetamol en gezond eten. echt probeer het eens, resultaat komt natuurlijk pas na wat inzet en doorzettings vermogen. neem aan van me dat ragers (dunne borsteltjes) tussen je tanden doorhalen nu gewoon zeer doet. maar alleen als je de plaque ook echt weghaalt gaat het goed komen. en zoals ik al zei, ik liet mensen rustig 3x per week komen, 10 minuten plaque weghalen met een polijstcupje. naspoelen met waterstofperoxide en klaar. Kijk, als tandarts een beetje goede zorg leveren is dan best moeilijk, maar alleen zo kom je snel vooruit.

nb, het verhaal van andere ziektes blijft net zolang staan tot je zegt dat dat het niet is he. jaja, het is wat. evenged wel succes met het probleem. en..........niet denken wat er nu allemaal mis is, maar denken hoe het weer goed komt. dat is wat belangrijk is nu
do, 04/23/2009 - 22:37 Permalink
Juultje01

Nieuwe update:

Ben weer naar de mondhygienest geweest voor het terugtrekken van mn tandvlees. Het wordt namelijk steeds erger, ze zei dat ik me niet zo moest aanstellen en dat het terugtrekken van het tandvlees jaren duurt. Terwijl dat bij mij gewoon NIET HET GEVAL IS!!! Het wordt alleen maar erger, en het is pas een maand bezig! Eerst begon mn onderlip op te zwellen, toen mn bovenlip. Toen begon bij mn onderste voorste tanden het tandvlees weg te trekken. En nu begint dat ook bij de rest van mn kaak en begint het ook boven, dat is toch niet normaal? Ook zijn mn kaken erg gevoelig en kan ik moeilijk kauwen. Ik heb niet het gevoel dat ik door haar serieus wordt genomen. Ze zei alleen dat het een lichte ontsteking was en dat het niet nodig is om antibiotica te nemen of een kweek. Terwijl ik dat eigenlijk wel wil. Ik poets twee x perdag en ik flos, maar het stopt gewoon niet.

ps. ik kan geen soa hebben, k doe nie aan seks
wo, 04/29/2009 - 12:36 Permalink
mecánico para …

wat wel eens gebeurd is het volgende: patient komt binnen met redelijk gezwollen tandvlees. er wordt melding van gemaakt en behandeling ingezet.........zwelling verdwijt en dan lijkt het op een terugtrekken van het tandvlees. maar het is het verdwijnen van de zwelling. wat belangrijk is is...........bloedt het met poetsen, stokeren en flossen? Bloedt het bij de mondhygieniste?

maar 1 ding is zeker, die mondhygieniste zou eens een cursus communicatie mogen volgen als ze je echt heeft gezegd wat jij schreef. overigens als je je bij iemand als behandelaar niet prettig voelt, meldt dat dan aan 1) de persoon zelf en 2) aan de eventuele tandarts daar. Bij aanhouden van dit soort storingen in de behandeling loop je spaak. En dan zou ik voortijdig een alternatief zoeken en ook melden waarom je weg gaat.

Let wel, meisjes van 22 laten zich doorgaans niet zo veel vertellen is mijn mening. En dan is elke hint of tip meteen opgevat als iets "wat ze dan wel lekker zelf bepalen". Waarbij dan bij mij de vraag rijzen zal: oh ja, heb je zoveel kennis van dit probleem dan, maar ik zeg natuurlijk: dat mag en dat is je goed recht. Alleen het kan zijn dat je je door zo'n houding iets te kort doet, dus trek je conclusie.
wo, 04/29/2009 - 14:43 Permalink
Juultje01

Ik kan geen foto maken

Het bloedt niet meer met het poetsen, flossen etc. Bij de mondhygenieste vorige week bloedde het wel. Maar ik weet gewoon dat nu boven ook het tandvlees weg gaat trekken want ik voel het werken en mn bovenlip is gezwollen net zoals mn onderlip. En onder zit bij de voorste tanden zie je gewoon stuk tanden waar eerst gewoon normaal tandvlees zat. Dus ik ben nou ook bang dat dat boven ook gaat gebeuren. Ik weet nou niet wat ik er tegen moet doen. Alweer naar de tandarts?

Over de mondhygenieste, ik heb misschien ietwat overdreven, ik bedoelde eigenlijk meer dat ze me het gevoel gaf dat ik me aanstelde. Ze zei het niet letterlijk. Ze werd gewoon een beetje geirriteerd over mijn vragen, over mn tandvlees enzo. Ze zei dat dat jaren zou duren. Terwijl het pas een maand aan de gang is en het wordt steeds erger.
Ook als ik mn mond met water spoel en uitspuug dan is dat troebel wittig water, dat kan toch niet goed zijn? Heb ik niet aggressieve paradontitis ofzo? of een of ander bacterie?
do, 04/30/2009 - 21:14 Permalink
Juultje01

second opinion van mondhygenieste of tandarts? En hoe moet je dat doen?

Het gaat nu zelfs zo ver dat de onderste hoektand/snijtand ziet er als volgt uit:
tand, klein stukje tandvlees om de tand (waarschijnlijk is dat de tandhals?)maar dat is nu ook al aan het verdwijnen, en dan weer stuk tand tot mn kaak.(daar zat dus eerst normaal tandvlees)
vr, 05/01/2009 - 11:17 Permalink
vV

hoeft niet via verzekering, gewoon een tandarts bellen met die vraag.liefst buiten de regio van de eigen...

Er kan wel veel mee spelen, wat hier zeker een heel grote rol speelt, en klinkt misschien niet aardig, is dat je je er ook heel erg druk om maakt. Dan voel je ook meer. Geef je over aan de behandeling. Kan zijn dat je naast het ene probleem, misschien mede door de zorgen erom, ook nog bent gaan knarsen in de slaap. Dan is idd alles nog meer gevoelig, kan je idd door de druk op het kaakgewricht gehoorsklachten (suizen bv) krijgen, en kunnen de kauwspieren ook dikker worden door de verzuring van het weefsel, en pijn gaan doen, tanden kunnen bewegelijk worden etc.. extra lastig is als dit alles door elkaar speelt.
ma, 05/04/2009 - 21:41 Permalink