overgeven & tanden.

Author:
IkkeLinnie
Posted:
zo, 06/10/2007 - 18:58
Hoi allemaal,
Ik heb een vraagje,
Ik ben nu 8 weken zwanger, en moet vaak overgeven, soms wel 6 of 7 keer op een dag.
Gewoon na bijna alles wat ik drink & eet.

Nou weet ik dat dit erg slecht is voor je tanden, maar wat kan ik het beste doen, Tanden poetsen, met wat water spoelen, met mondwater spoelen? of helemaal nix(bah)?
Weet iemand wat het beste is, waardoor mn tanden zo minmogelijk beschadigen.

Alvast bedankt,
Groetjes Linnie!!
Spiegeltje

Maagzuur (in feite zoutzuur) is een sterk zuur. Maagsap heeft pH=2 of lager wat maarliefst 10 tot 100 maal zuurder is dan het zuurste fruit (citroen) of frisdrank. Het is dus heel slecht voor je tanden. Het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk na het overgeven een paar keer goed spoelen met melk of mondwater. Gewoon leidingwater kan ook. Het is belangrijker dat je echt goed spoelt dan waarmee. Gebruik echter geen mineraalwater want dat kan ook (zwak) zuur zijn.

Wat je in ieder geval niet moet doen is daarna je tanden poetsen om van de vieze smaak af te komen. Dan poets je namelijk een laagje glazuur weg dat door het maagzuur is aangetast. Hiermee moet je minimaal een uur wachten.

Het lijkt me overigens ook om andere reden niet goed dat je zo vaak moet braken. Misschien is daar ook wat tegen te doen (off topic).
zo, 06/10/2007 - 20:01 Permalink
IkkeLinnie

Hej spiegeltje,
bedankt voor je antwoord!!

Totaal off toppic,
Morgen moet ik naar de verloskundige toe, dus dan zal ik is informeren, wat te veel is, en of er iets aan te doen is. een eigenlijk alleen nog musli met yochurt of melk, dat hou ik nog enigzins binnen.
Maar ik moet zeggen dat ik op school altijd heb geleerd dta het normaal is dat sommige vrouwen die zwanger zijn veel moeten overgeven. zolang, er maar niet te veel gewichtsverlies is. maar ja, wat teveel is weet ik niet. Hoop iniedergeval dat het snel minder word of over gaat!!

Groetjes Linnie!!
zo, 06/10/2007 - 20:11 Permalink
IkkeLinnie

Hej, Spiegeltje.
Heb gespoeld met mondwater, maar word ik nog misselijker van dus spoel nu met gewoon koud kraanwater.
Ben bij de verloskundige geweest, en die zei precies hetzelfde, over dat maagzuur zo zuur is en dat je goed moet spoelen.

(offtoppic)
De verloskundige zegt dat ik nog ff moet afwachten of de misselijkheid minder word, ze heeft me ook homeopatische druppels meegegeven tegen de misselijkheid en een vitamineB12 injectie gegeven (schijnt ook te helpen tegen de misselijkheid). Als het over 2 dagen nog niet minder is moet ik een nieuwe afspraak maken.
Overigens, heb verkeerd geteld! Ben al 10 weken zwanger, volgens de meting op de echo!! En nog schokkender het zijn er maarliefst 2!!! Ja, sorry moest t ff kwijt, heb namelijk nog aan verder niemand verteld dat ik zwanger ben!!

Groetjes Linnie!!
(edit, even wat spelfouten hersteld, was wel een erg schandalig fout zag ik) :oops:
ma, 06/11/2007 - 13:35 Permalink
Irfan

Het is wel heel erg off-topic, maar vind het best interessant. Maar TWEE dus, DUBBEL gefeliciteerd dan!! :smt006

Word nog een heel karwei dan...weet je het geslacht ook al?

Gr Irfan
ma, 06/11/2007 - 15:14 Permalink
IkkeLinnie

Hej Irfan!
ja, erg offtoppic allemaal.
Maar heel erg Bedankt!!
Nog wel een beedje beduust hoor!!! Echt wel schrikken!!!
1 was al helemaal niet verwacht, laat staan 2 tegelijk!!
Maar inderdaad!! Een heel karwei denk ik!!
Weet het natuurlijk niet, voor mij allemaal de eerste keer!!
misschien wat tips?? jij bent papa zie ik steeds onder je berichten staan!!
Maar neej, geslacht weet ik nie.
kun je volgensmij niet eens zien nu, is nog erg vroeg.
Vormt zich dat niet pas naar een week of 12??
Maar ben er erg benieuwt naar.
Groetjes Linnie!!

ps. weet iemand hoe kan je dit naar de offtoppic map zetten?
Gaat namelijk niet echt over de vraag ist wel.
ma, 06/11/2007 - 17:13 Permalink
Irfan

Maagzuur (in feite zoutzuur) is een sterk zuur. Maagsap heeft pH=2 of lager wat maarliefst 10 tot 100 maal zuurder is dan het zuurste fruit (citroen) of frisdrank.


Ik heb geleerd dat het niet alleen om de pH gaat, maar ook om het bufferende vermogen van een zuur. Zo heeft cola een pH van 2,4 maar iheeft grapefruitsap met een pH van 3,2 een veel sterkere bufferende vermogen. Ik bedoel daarmee de hoveelheid base dat nodig is om de pH weer op 7 te krijgen. Ergo veroorzaakt eenzelfde hoeveelheid grapefruitsap meer schade dan cola. Overigens zal maagsap vast ook een sterke buffervermogen hebben. Inderdaad niet poetsen, maar spoelen. Een bufferende kauwgum, waar een base in verwerkt is, schijnt ook goed te werken.

Met veel braken worden voornamelijk de bovenvoortanden aan de binnenkant erg aangetast.

Zo is het weer on-topic.

Nee ben zelf nog geen papa, is slechts een uitdrukking. Dus kan je geen tips geven, alleen misschien het advies om wat kinderpsychologie boeken te lezen. Veel ouders hebben totaal niet door wat er omgaat in het koppie van zo'n kleine en dus hoe ze er mee om moeten gaan...

Groet Irfan
wo, 06/13/2007 - 05:37 Permalink
IkkeLinnie

Hej Irfan!
Bedankt!
ow, sorrie dan had ik je onderschrift verkeerd begrepen!

maar wat betrett het braken, gaat al een stuk beter!
Gisteren 'maar'3 keer en 1 keer bijna, had me eigen weer beter gemeld na 3 dagen ziekgemeld te zijn. Moest ik een kunstgebit poetsen, ging ik bijna van over me nek!! haha! en dat terwijl t echt een heel schoon gebit was, soms zitten ze echt vol met van die zwarte aanslag, maar dat was niet het geval!! Hoop dat het werken vanddaag net zo goed gaat als gistteren. en dat ik niet bij iemand thuis de badkamer onderspuug ofzo.

Maar ik spoel iniedergeval steeds goed met water, kan de tandarts volgende week zien of er schade is ontstaan aan mn tanden door al dat gebraak van de afgelopen dagen?? Of is dat pas na een tijdje te zien??

Enne, nog bedankt voor de (boeken)tip!
zal binnenkort is gaan kijken!!

Doeg Groetjes Linnie!!
wo, 06/13/2007 - 06:39 Permalink
IkkeLinnie

Hej Irfan,
Nog ff een vraagje, wat bedoel je precies met:
Een bufferende kauwgum, waar een base in verwerkt is, schijnt ook goed te werken.
Wat is dat voor kaugom?? Welk merk?? Of weet je dat ook niet??
heb namelijk wel zo'n beetje de hele dag kaugom in mn mond!
Heb zelf eigenlijk altijd sportlife, maaar heb zitten lezen dat xyilifresh beter is voor je tanden, doordat er alleen maar xyilitol in zit als zoetstof ofzoiets. Is die dan met een base erin verwerkt?? Of niet??
Groetjes Linnie!!
wo, 06/13/2007 - 11:11 Permalink
Spiegeltje


Ik heb geleerd dat het niet alleen om de pH gaat, maar ook om het bufferende vermogen van een zuur. Zo heeft cola een pH van 2,4 maar iheeft grapefruitsap met een pH van 3,2 een veel sterkere bufferende vermogen. Ik bedoel daarmee de hoveelheid base dat nodig is om de pH weer op 7 te krijgen. Ergo veroorzaakt eenzelfde hoeveelheid grapefruitsap meer schade dan cola.


Bufferende werking speelt zeker een rol en ik denk ook wel dat je kunt stellen dat de hoeveelheid base die nodig is om het zuur te neutraliseren een goede maat is voor de schadelijke werking van het zuur. Daarom is een op pH=3 gebufferde oplossing in ieder geval schadelijker dan een niet gebufferde oplossing van pH=3. Maar je moet niet vergeten dat bij pH=2 de zuurconcentratie 10x hoger is dan bij pH=3. Volgens mij heb je dus al snel meer base nodig dan de enigszins gebufferde pH=3 oplossing. Het is echter wel degelijk mogelijk om in het lab een sterk gebufferde pH=3 oplossing te maken waar het tegendeel het geval is.

Maar je hebt zeker wel gelijk, alleen naar de pH kijken kan een vertekend beeld geven.

Misschien is het eens een interessant project voor middelbare scholieren/studenten of zo om dit middels titraties eens na te gaan bij diverse frisdranken en vruchtensappen?
wo, 06/13/2007 - 11:43 Permalink
IkkeLinnie

jaja, ik geloof dat ik door alle PH's het bos niet meer zie.
Na het verhaal van irfan, begreep ik er nog iets van maar nu raak ik het spoor helemaal bijster.
Maar volgens mij bedoel je nu iets scheikundigs, of niet?? met oplossingen maken enzo. maarja, dat is nooit mn beste vak geweest. vandaar waarschijnlijk dat k t nie volg.

Groetjes Linnie!!!
wo, 06/13/2007 - 21:20 Permalink
Irfan

Hoe lager een pH hoe zuurder het is. Speeksel heeft hier een bufferende werking op, houdt in dat het de pH weer omhoog krikt. Spiegeltje en ik hadden het erover dat sommige dranken met een hogere pH toch meer speeksel nodig heeft om de pH omhoog te krikken dan dranken met een lagere pH. Exact zoals het verhaal van de cola en de grapefruitsap.

Ik weet niet welk merk dat is, misschien kun je in de drogisterij of apotheek vragen naar suikervrije, bufferende kauwgum. En dan wil ik ook de merknaam weten.

Wat moet ik van jouw onderschrift opmaken dan? :smt003
wo, 06/13/2007 - 22:06 Permalink
hermina

Hoi IkkeLinnie,

Er staat op de homesite een nieuwsbericht over dranken, bijv. ijsthee, legt beperkt iets uit. Het is dus maar beperkt maar misschien leuk om even te lezen, voor info, kun je verder vragen stellen over hoe het zit.

Groetjes Hermina.
wo, 06/13/2007 - 22:47 Permalink
IkkeLinnie

hej Irfan,
Bedankt voor de uitleg.
Nu snap ik het weer!! haha!!
Zal ff vanmiddag kijken of ik nog tijd heb om naar appotheek ofzo te gaan om t te vragen, ik laat het nog wel weten!!

En ja, dat onderschrift dat spreekt voor zich denk ik.
Heb nm vriend (die heeft gistere hier op het forum zitten lezen, met mijn profiel) eronder gezet, zag ik pas toen ik gistere mn berichtje had gepost.
Maar, het is wel zo!! Dus, ik denk laat maar staan!!!
Dus, er word bedoeld:
Deze zwangerschap was is gekomen door een klein ongelukje, en tja heeft hele grote gevolgen, dat mag duidelijk zijn.
Maar zijn er nu toch wel blij mee hoor, alleen heel erg geschrokken in het begin! En van de week nog ff een naschok! Haha!
Snappie??
Groetjes Linnie!

Hermina ---> Bedankt, heb t ook ff gelezen, maar de uitleg van irfan is
ook heel verhelderend!!
do, 06/14/2007 - 06:23 Permalink
IkkeLinnie

Hej hej,
Net de apotheek gebeld,
Ze wist niet waar ik het over had, met een suikervrije bufferende kauwgom.
Dus ik nog een keer uitgelegt, ze zou het even overleggen en terugbellen.
Belde ze terug met de mededeling dat ze het ook niet wisten, maar dat haar collega eens had gehoord dat je dan V6 (nog nooit van gehoord) of Xyilifresh moet nemen.
Ben morgen vrij, dus dan zal ik ff naar t winkelcentrum gaan hier om te kijken of ze V6 kauwgom hebben en anders Xylifresh.
(kan ik het gelijk daar ook vragen, misschien weten ze het bij de drogist wel)

Groetjes Linnie!
do, 06/14/2007 - 10:50 Permalink
Spiegeltje

V6 is inderdaad een bufferende kauwgum en bevat ureum/carbamide. Xylifresh daarentegen niet. Dezè kauwgum stimuleert de productie van speeksel dat op zich al een bufferende werking heeft. Maar dat geldt voor iedere kauwgum.
do, 06/14/2007 - 11:50 Permalink
IkkeLinnie

Nou, heb vandaag mn vriend op pad gestuurd voor de kaugom.
Kon zelf niet gaan, want had vandaag een slechte dag zegmaar kwa braken!!
Zo ongeveer de hele dag boven het toilet gehangen!
Maar ze hadden dus geen V6 kauwgom (bij Etos, Kruidvat en DA geweest) en hij heeft Xyilifresh gekocht.
Wat is nou dan het "bufferende ingrediënt" van deze kauwgom?

Dit zijn de ingrediënten: (letterlijk van het pakje overgetypt)
zoetstoffen 85%(waarvanxylitol 99.8% en aspartaam 0.2%),
gombasis (bevat soja), natuurlijk aroma,
glansmiddel (carnaubawas).

Er staat dus geen "carbamide (ureum) ' bij zoals spiegeltje had gevonden.
Of hebben jullie ook geen idee??
Inieder geval, vast bedankt
Groetjes Linnie!!
vr, 06/15/2007 - 21:57 Permalink
Spiegeltje

Sorry, je hebt gelijk. Er zit geen carbamide of ureum in Xylifresh. Ben daar ook al door Hermina op gewezen. Ik had gisteren bij de supermakrt dit ook al even gechecked op de verpakking en vond de ingredienten niet terug.

De bufferende werking komt van de werking van de kauwgum zelf die de productie van speeksel stimuleert. Maar dat geldt natuurlijk voor elke kauwgum! Ik zal het bericht editen.

Maar die Xylifresh is natuurlijk wel een goede kauwgum voor je tanden.

Ik zal eens kijken of ik een lijstje kan maken van die bufferende kauwgums (er moeten er meer zijn) en dit keer wat meer research plegen.
za, 06/16/2007 - 12:08 Permalink
hermina

@ spiegeltje: Is erg lastig te vinden die lijst ben heel benieuwd, je bent heel goed in het vinden van dingen op internet, dus het zal je vast lukken.

Groet, Hermina

P.S. niet elke kauwgom is goed voor de mondhygiene, al stimuleert dat het speeksel, gaat wel om kauwgom met xylitol.
za, 06/16/2007 - 12:24 Permalink
IkkeLinnie

Hoi Irfan, Spiegeltje, Hermina en ieder die dit leest.

Allereerst sorrie dat ik nu pas reageer, maar ben gistere opgenomen in het ziekenhuis. Was aan het uitdrogen, heb infuus gekregen met vocht en primperan. nu weer aardig opgeknapt en mocht vanmorgen dus weer naar huis toe. Moet nog wel medicijnen nemen uit voorzorg, echt vreselijk vind ik dat maarja, is voor een goed doel. Moet nog wel rust houden, dus lig lekker op bed met de laptop op schoot. En natuurlijk ook heel belangrijk, met de baby's is alles in orde!!

Bedankt voor de extra info over de kauwgom. En spiegeltje, maakt niet uit hoor, een foutje is er zo ingeslopen. Vind het wel vreemt dat de apotheek t ook zegt, maar dat terzijde. Ik gebruik nu Xylifresh, maar braken is nu gelukkig over en ben ook niet misselijk meer.

Trouwens voor de mensen hier die ook bang zijn voor de verdoving bij de tandarts. Stelt echt nix voor in vergelijking met een infuus laten prikken. Heb liever 100x een prik van de tandarts dan nog is een infuus. Eerst werd er 3x misgeprikt, toen zat ie eindelijk maar is even later uit het bloedvat gegaan en moet het dus weer over. En nogmaals 2x mis voordat hij weer goed zat. Echt niet leuk!

Sorie voor het lange verhaal, maar kon het niet korter maken!
Groetjes Linnie!!
zo, 06/17/2007 - 11:26 Permalink
IkkeLinnie

@ Spiegeltje.
Hej, ik was even benieuwd of je nog (een lijstje) bufferende kauwgoms gevonden had.
Groetjes Linnie!
vr, 06/22/2007 - 16:48 Permalink
Spiegeltje

Ben er wel al even mee bezig geweest maar het valt tegen wat betreft de bekende(re) merken. Alleen van V6 weet ik het maar dat is oud nieuws. Ik speur verder.
vr, 06/22/2007 - 17:16 Permalink
IkkeLinnie

Het is wel heel erg off-topic, maar vind het best interessant. Maar TWEE dus, DUBBEL gefeliciteerd dan!! :smt006

Word nog een heel karwei dan...weet je het geslacht ook al?

Gr Irfan


Hej Irfan,
Vandaag weer een echo gehad, en we hopen op 5 januari 2008, Twee dames in onze armen te hebben!!!
Oftewel, er zijn 2 meisjes onderweg!!!!!
Zal t.z.t. wel een berichtje plaatsen.
Groetjes Linnie!!!
vr, 08/03/2007 - 13:51 Permalink