Opeens last van bewegende/druk op tanden

Author:
NogIemand
Posted:
za, 01/07/2012 - 16:15
Eerst even dit. Ik ben 26 jaar oud. Ik ben afgelopen maanden regelmatig bij de tandarts geweest voor het laten vullen van gaatjes omdat delen van mijn glazuur zijn verdwenen en je dus vatbaarder bent voor gaatjes. Dit komt doordat ik voor een periode helaas minder aandacht heb besteed aan mondhygiëne. De tandarts en mondhygiëniste hebben mij verscheidene malen verteld dat ik goed aan de gang moest met tandenstokers/flosdraad. Volgens mij spraken zij over ontstoken tandvlees.

Enkele dagen geleden kreeg ik opeens last van druk op mijn tanden en bewegende tanden. Ik schrok hier van en toen ik in de spiegel keek had ik het idee dat aan de voorkant van mijn onderkaak opeens wel erg weinig tandvlees aanwezig was. Dit had ik nog niet eerder opgemerkt en heb hier niet eerder last van gehad.

Mijn tandvlees is niet gecontroleerd op pockets of bacteriën.

Mijn vraag is er sprake van parodontitis en welke gradatie? En hoe kan het zijn dat de tandarts dit een kleine maand geleden (toen ik 2x bij hem ben geweest voor het vullen van gaatjes) niet heeft opgemerkt?
NogIemand

:D dit ziet er in mijn ogen dus normaal uit.
Alleen een paar kleine white spots waar je vroeger nog niet genoeg poetste.
Dus wat je nu ziet is heel erg gezond.
Vroeger zal het meer ontstoken zijn geweest, zoals op plaatje 3 van de folder: http://ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=24

Hmm op zich een geruststellende diagnose. Alleen hoe valt het dan te verklaren dat ik opeens last heb van bewegende/druk op de tanden? Ik heb het idee dat de voorste 5 tanden (die met een draadje aan elkaar zitten) soort van vooruit dan wel in één worden gedrukt door de hoektanden(?) in elk geval de tanden op de hoeken van de foto.

En denk je niet dat er weinig tandvlees onder tand 5 (geteld vanaf links of rechts ) zit?

Edit: Nog wat info ik spoel sinds enkele weken op aanraden van de tandarts met Perio Aid, de tijdelijke variant.
zo, 01/08/2012 - 00:20 Permalink
NogIemand

Meten is weten...ofwel: het is niet altijd aan de buitenkant te zien of iets gezond is of niet...
Heb je toevallig en doorbrekende verstandkies?

Hier had ik nog aan gedacht. De tandarts heeft vorige keer een gaatje in een verstandskies gevuld. Volgens mij heb ik beide verstandskiezen nog en dat zou dus kunnen zorgen voor de druk op mijn tanden.

Wat voor meting bedoel je en wat zijn daarvoor ongeveer de kosten bij een mondhygiëniste?
zo, 01/08/2012 - 15:39 Permalink
NogIemand

Een tandvleescheck moet jaarlijks tijdens de controle (bij de tandarts of mondhygienist) worden gedaan.

Hoe bedoel je moet? Of het is aan te raden? Ik ben vorig jaar en ga dit jaar ook weer naar de mondhygiëniste om mijn tanden te laten reinigen. Ik denk dat ze dan ook een tandvlees check doet maar ik heb nog nooit iets gehoord over pockets of een pocketsonde.

Moet ik bij de tandarts vragen om een A531? Via Google kwam ik deze tekst en die betreffende code tegen.

Het, ten behoeve van bijvoorbeeld een verwijzing of tandheelkundige verklaring, maken en vastleggen van de status van het tandvlees (parodontiumstatus). Dit houdt in het meten van de spleet tussen het tandoppervlak en het tandvlees (pockets), de mate waarin het tandvlees geleidelijk terugtrekt (recessie) en de mate van mobiliteit van tanden en kiezen.
bron: http://tandartskralingen.nl/tarieven/consultatie-en-diagnostiek/vastste…
zo, 01/08/2012 - 16:23 Permalink
NogIemand

Bij de tandarts geweest. Hij heeft gekeken en niet gezegd dat er iets ernstigs aan de hand is met mijn tandvlees. Toen ik vroeg of het niet eens nuttig was om mijn tandvlees te meten zei hij dat dit niet nodig is bij mij. Verder zei hij dat bewegende tanden iets normaals is en iets wezenlijks anders is dan los staande tanden waar ik geen last van heb.

De bewegende tanden komen doordat de kiezen er tegen aan drukken en denk ik gewoon na verloop van tijd omdat mijn tanden zijn gemodelleerd door een orthodontist.
di, 01/10/2012 - 11:58 Permalink
NogIemand

Hij is wel met een instrument tussen de tand en tandvlees geweest? Zo niet...zoals ik al zei; je kan het niet aan de buitenkant zien..Tandarts moet dit jaarlijks doen, ook als hij denkt dat er niks aan de hand is.

Niet dat ik heb gemerkt. Hoeveel tijd kost dat meten en hoeveel geld kost dat?

Want op zich lijkt me A531 ook wel wat prijzig en misschien veel te uitgebreid hiervoor.
di, 01/10/2012 - 13:54 Permalink
NogIemand

Nee, dat is ook geen uitgebreide meting, maar een test van 2 a 3 minuten. Dit gaat onder de code van de controle, want dit behoort gewoon tijdens de controle gedaan te worden.

Oke want ik heb een afspraak gemaakt bij de mondhygiëniste als het bijvoorbeeld lang zou duren had ik even gebeld om een langere afspraak te plannen maar 2 a 3 minuten is niet veel :). In die 2 a 3 minuten kun je de DPSI sextant scores bepalen?

Misschien dacht mijn tandarts dat ik met meten bedoelde een volledig parodentaal onderzoek, tja ik weet het ook niet. Ik vind het maar vreemd zeker als ik hoor van jou dat het maar zo weinig tijd in beslag neemt.
di, 01/10/2012 - 14:45 Permalink
Lieneke

In die minuten wordt de DPSI inderdaad per sixtant bepaald. Ikzelf controleer deze altijd voordat ik aan de behandeling begin. Heb je namelijk een hoge score (3 of 4) dan is er zo'n uitgebreide meting nodig. Is deze lager, dan kan er gewoon tandsteen worden verwijderd en een instructie worden gegeven.
di, 01/10/2012 - 19:48 Permalink