Ontstoken tandvlees of meer aan de hand?

Author:
KKarin
Posted:
do, 07/22/2010 - 15:53
Hoi!

Afgelopen weekend kreeg ik last van pijnlijk tandvlees, heel gelokaliseerd, in de buurt van één tand. Vooral het puntje tandvlees dat tussen tanden omhoogsteekt was erg pijnlijk. Omdat we binnenkort met vakantie vertrekken, heb ik meteen een afspraak gemaakt bij mijn tandarts (een geluk zo bleek, het was haar laatste werkdag).

Volgens haar was het ontstoken tandvlees door tandplaque. Ze heeft alle tanden schoongemaakt, en me naar huis gestuurd met het advies mijn mond goed schoon te houden (veel poetsen, spoelen met Perio-Aid). Nu, drie dagen later, doet het eigenlijk meer pijn dan toen. Er zit een soort doffe pijn rond die tand en dat stuk tandvlees. Ik voel geen pijn bij eten of koud of warm, maar dus wel een soort constante doffe pijn. Als ik met mijn tong aan nhet tandvleesrandje tussen tand en tandvlees kom doet dat pijn, als ik op het tandvlees onder die tand duw doet het écht zeer. Het gekke is dat het tandvlees onder de naastliggende tanden geen pijn doet.

Kan dit ontstoken tandvlees zijn? En hoe lang houdt zo'n pijn dan aan? (Wij vertrekken volgende week met vakantie!)
Of is er toch meer aan de hand? (Ik vind het zo vreemd dat de pijn zo bij één tand gelokaliseerd is, daar 'stopt' het tandvlees toch niet?)

Weet er iemand raad?

(Ik ben zo bang dat de tand eruit moet, het is een tand onderaan verderop, en de tand twee plekjes verder ben ik in mijn kindertijd kwijtgeraakt tgv een abces. Dan zou er zo één zielig tandje overblijven, tussen twee gaten in...)
KKarin

Het tandvlees is aan de rode kant, maar dat is overal onderaan in mijn mond zo. Bij die ene tand is het misschien een ieniemienie beetje dikker, net onder de tand, maar echt maar een klein beetje. Het lijkt ook alsof er een soort wit randje zit. Als ik er met mijn tong aan pruts, merk ik dat het tandvlees wat losser rond die tand zit dan rond de andere tanden. Het tandvlees bloedt een beetje als ik mijn tanden poets. Dat was de eerste dagen erger, nu is het maar een heel klein beetje meer.

Ik had van de tandarts een soort ragertje meegekregen om te gebruiken. Omdat het hier in België gisteren nationale feestdag was kon ik er gisteren geen gaan bijkopen, heb dat vandaag gedaan en maak dus nu ook tussen de tanden schoon.

Als ik spoel met Perio-Aid prikt dat even heel erg, maar daarna lijkt het even verlossing te brengen.
do, 07/22/2010 - 16:11 Permalink
Lieneke

Mmm...klinkt niet prettig! Aangezien uw tandvlees overal rood is, vrees ik dat het overal ook ontstoken is. Dit verloopt doorgaans zonder klachten en heeft u plaatselijk een opvlamming. Het witte randje kan duiden op afsterven van het tandvlees. Normaliter zou ik u dan aanraden om naar een mondhygienist te gaan om u intensief te laten behandelen. Maar ik geloof niet dat dit bestaat in Belgie....Dan rest u niks anders dan wachten tot uw tandarts weer terug is. Als u echt erg veel last heeft, dan kunt u de dienst bellen. Blijft het ondertussen heel goed schoonmaken, vooral met het ragertje.
do, 07/22/2010 - 16:28 Permalink
KKarin

Een mondhygiënist bestaat hier inderdaad niet, voor zover ik weet.
Wat voor een behandeling zou dan nodig zijn als u zegt 'een intensieve behandeling'? Maandag heeft de tandarts de plaque verwijderd... (D'r zat toch redelijk wat, zei ze - ik ben de afgelopen maanden wat slordiger geweest met tandverzorging vrees ik door een moeizaam herstel van twee andere operaties...) Mijn eigen tandarts is nu met vakantie, maar ik kan morgen wel bij een collega in de buurt langs.

Afstervend tandvlees, dat klinkt redelijk dramatisch... :o :o Is daar wat aan te doen?
Ik ben vooral bang dat ik de tand zou verliezen... En ik heb ook wel de pest in dat dit net voor onze vakantie gebeurt, ik vertrek over een dikke week naar het zuiden en zou dat natuurlijk het liefst pijnvrij doen :D
do, 07/22/2010 - 16:41 Permalink
KKarin

Ik ben ondertussen vrijdag bij een tandarts langsgeweest, en dat was GEEN prettige ervaring. Laten we zeggen dat ik het geen al te hygiënische omgeving vond :o . En nu weet ik nog niks meer. Die tandarts heeft enkele rX'en gemaakt, maar moest die vervolgens ontwikkelen, maandag kon ik dan weten wat er aan de hand was (mijn eigen tandarts kan een rX gewoon meteen bekijken). Die tandarts zei dat het tandvlees er gezond uitzag. Het deed op die ene plek wel pijn als hij erin prikte.

Zaterdag overdag was de pijn minder, maar 's avonds werd ie ineens erger. Ik heb zelfs pijnstilling moeten nemen voor het slapen... En nu doet ie nog steeds pijn. Misschien moet ik toch maar langs de spoeddienst vanavond...
zo, 07/25/2010 - 10:19 Permalink
KKarin

Ik ben vanavond langs de spoedafdeling van het ziekenhuis gegaan waar 's avonds een tandartspermanentie is. Verhaal gedaan, tanden bekeken, rX genomen. Wel een rX van een paar tanden verderop, niet die in kwestie (ik heb het een paar keer herhaald, maar dat was 'niet nodig', bij een van die voorste tanden zien we meteen of er een probleem is :roll: ). Conclusie: tandvlees ziet er gezond uit, is wel gevoelig als ze 'sondeert' maar niet gevoelig genoeg om paradontitis te vermoeden, tanden verderop zijn ok. Maar ik heb wel, na meer dan een week, meer dan ooit pijn. 'Tja, dat kan wel dat je een paar dagen wat last hebt.' Ben ik nou mis, of is het toch aangewezen om een rX te maken van de tand in kwestie? :smt013

Enfin, the saga continues. En over vijf dagen vertrek ik op reis.
zo, 07/25/2010 - 20:55 Permalink