Ontstoken tandvlees (15 jaar) bang voor pijn bij behandeling MH

Author:
Ciaran
Posted:
do, 07/26/2018 - 01:15
Nu was ik afgelopen dinsdag sinds lange tijd weer bij de tandarts voor controle.
Alles leek goed te gaan, verstandskiezen komen nog mooi door en geen gaatjes.
Totdat we bij het tandvlees aankwamen, de tandarts zat meerdere malen te ‘prikken’ in mijn tandvlees en zei dan af en toe dingen als -3 tegen de assistent. Nu kwam het erop neer dat mijn tandvlees erg slecht is en er allemaal bacteriën ofzo eronder zitten en het is ontstoken, iets wat de meeste mensen pas op 50 jarige leeftijd hebben.

Nu zei de tandarts dat ik dit moest laten weg halen bij de mondhygiëniste voordat het erger werd. Vanaf dat moment was ik niet echt meer aan het luisteren en werd ik bang. Mijn moeder heeft dit een week eerder laten doen, en bij haar duurde het zo’n 2 uur en deed het best wel pijn.

Ik vroeg aan de tandarts of deze behandeling pijn zou doen waar ik als antwoord op kreeg dat ik verdoofd kan worden als ik dat wil. Ook zei ze dat ik niet met de pijn moet zitten maar dat het alleen maar goed is om het schoon te laten maken.

Ook zei ze dat ik meerdere keren langs moet gaan daar.

Nu ben ik best wel bang. Voornamelijk bang dat het pijn gaat doen. Ik heb mijn moeder gevraagd wanneer ze de afspraak ging maken of ze ook kon vragen of de prik/alles pijn doet.

De MH vertelde mijn moeder dat ze een verdovingszalf kan gebruiken, nu klinkt dat allemaal best goed alleen ben ik nog steeds erg zenuwachtig en bang voor de pijn.

Ook zei ze dat het mede te maken kan hebben met thuisproblemen, dat ze wel vaker jongeren ziet die veel stress, problemen of zelfs een trauma hebt waardoor dit probleem ontstaat, alleen denk ik niet dat dit nu relevant is.

Nu is mijn vraag of iemand hier ervaring mee heeft, met de zalf dan (als dat überhaupt een ding is). Ik zoek eigenlijk een soort geruststelling, ik ben echt bang voor de pijn/gevoeligheid. Nu hoop ik wel dat jullie begrijpen dat aan die neppe berichtjes van het is niks maar uiteindelijk toch wel dat ik daar niks aan heb, wees dan maar straight to the point.
Alvast bedankt.
Mvg Ciaran
vV

ik denk eigenlijk dat je banger moet zijn voor wat er gebeurt wanneer het niet behandeld wordt...... De behandeling ervaren sommigen als vervelend, verdoven doet tegenwoordig geen tot bijna geen pijn vanwege de zeer dunne naaldjes. Wees ook duidelijk dat je het vervelend vindt, kan de mH er ook rekening mee houden.
Gevolgen van niet behandelen zijn alleen nog vele malen vervelender.
do, 07/26/2018 - 08:00 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door vV

Ach lieve schat wat naar nou! Ik vraag me af of je echt al kaakbotverlies hebt, zoals je moeder wellicht, want dat komt echt zeer zelden maar voor. Vaak zijn het bij tieners de gierende hormonen die meespelen waardoor het tandvlees slechts enkel flink opzet. Een keertje niet zo goed poetsen en wat stress...et voila, ontstoken tandvlees. Misschien heeft je tandarts je op een niet zo'n handige manier willen motiveren.

De pijn die je kunt verwachten is soms minder erg dan dat je zelf ervaart bij flink poetsen of tandenstokeren. Misschien is dat een geruststellende gedachte? Dit dat 'prikken' enorm zeer? Zo niet, dan gaat het heus wel meevallen. Leg goed uit aan de mondhygienist dat je het echt wel belangrijk vindt, maar dat je het heel spannend vindt. Dan houdt ze er rekening mee.

Probeer verder tijdens de behandeling in je hoofd de pijn te vervangen door een heel prettig gevoel. Denk bijvoorbeeld aan het allerleukste wat je hebt meegemaakt. Bedenk de allerlekkerste geur die er maar is, het mooiste gevoel, het mooiste uitzicht. Denk alleen maar positieve gedachtes en gooi die negatieve lekker weg, want die helpen je helemaal niet. Niet piekeren, heeft geen zin, je kunt nu eenmaal niet in de toekomst kijken. Maar ik heb alle vertrouwen dat het goed komt!
do, 07/26/2018 - 17:12 Permalink