Ontstoken gehemelte, zeer pijnlijk.

Author:
Ramoon
Posted:
vr, 04/20/2007 - 13:55
Hallo,

Ik heb even gezocht met de zoekfunctie maar ik kon nergens iets vinden over mijn probleem. Ik hoop dat er hier iemand is die mijn verhaal herkend.
Ik heb de laatste tijd vreselijk veel last van een ontstoken gehemelte. Ik heb er al jaren last van maar ik had het maar heel af en toe. De laatste tijd heb ik het zeker eens per maand. Nu dus ook weer maar gelukkig in mindere mate. In eerste instantie dacht ik, en de huisarts, dat het aften waren. Mijn gehemelte heeft witte plekken met daaromheen een hele rode cirkel. Het begint met allemaal blaasjes en na een dag of 3/4 lijkt het alsof deze verschrompelen om het maar zo te zeggen, dat blijven er vreselijk pijnlijke plekken over die vuurrood zijn. Het duurt meestal 2 weken, soms nog langer, voor het helemaal genezen is. Ook heb ik opgezette klieren in mijn hals en lijkt het alsof mijn lippen helemaal opgezwollen zijn, deze doen ook pijn. Ik heb ook een 'grieperig'gevoel in mijn hoofd tijdens de ontstekingen.
Ik heb van de huisarts lidocaine gekregen en dat helpt wel enigszins.
Een week of 3 geleden was ik bij de tandarts en ik heb hem het probleem voorgelegd. Op dat moment zat mijn hele gehemelte onder, vanaf mijn tanden tot het midden zeg maar. De tandarts vertelde me dat hij niet aan aften dacht maar aan een ontsteking. Hij heeft me corsodyl voorgeschreven om te spoelen.
En nu is mijn gehemelte dus alweer ontstoken. Ik heb op internet gezocht wat het nu toch kan zijn maar ik kom niet verder dan aften eigenlijk.
Ik heb iets gevonden over amalgaan vullingen, deze kunnen ook ontstekingen in de mond veroorzaken. Heeft iemand hier al eens van gehoord? Ik heb deze vullingen al jaren namelijk.
Misschien ook belangrijk om te vermelden, ik heb ook wel eens last van koortslippen, misschien ligt hier een verband?
Het verhaal is een beetje lang geworden maar ik hoop dat er iemand is die het herkent en weet waar de ontstekingen vandaan komen en wat er aan te doen is. Nog beter, hoe het is te voorkomen.
Alvast bedankt, R.
MoniqueDM

Tijdens het lezen van je verhaal schoot bij mij ook herpes tebinnen.
Dat begint inderdaad met blaasjes, kan zeer pijnlijk zijn en je bent er een week of twee zoet mee.
Nou weet ik niet of het normale herpes simplex virus deze symptomen in de mond kan geven (wel buiten de mond en zelfs op het hoornvlies van de ogen).
Misschien weten andere leden hier een antwoord op.

Heb je de laatste tijd last van een verlaagde weerstand?
Als het daadwerkelijk herpes is, dan is de enige remedie "je weerstand op peil houden". Van het virus kom je je levenlang niet meer af.

Monique
vr, 04/20/2007 - 17:40 Permalink
Irfan

Beste Ramona,

wat een vervelend probleem. Ik ben zelf even mijn boeken ingedoken...

Ik kom op een differentiaal diagnose (van meest waarschijnlijk naar minder) uit van:

Ulceraties (zweertjes) op het gehemelte t.g.v. herpes infectie. Dit kan ook koorts en malaise klachten geven. Bij behandeling betwijfelt men of er anti-virale middelen toegediend moeten worden. Een spoelmiddel ter ondersteuning van de mondhygiene wordt wel aangeraden.

Pemphigus vulgaris, blaarvorming op het gehemelte, kan ook meerdere oorzaken hebben. Behandeling hiervan is het gebruik van lokale steroiden.

Stomatitis, onsteking van de mond, maar dat kan vele oorzaken hebben, o.a. roken, infectie, geneesmiddelen interactie, geslachtsziekte etc. Behandeling varieert van de oorzaak.

Als het niet beter wordt, zou ik een verwijzing vragen naar een kaakchirurg, bijvoorbaat een die veel aan pathologie doet. Een verwijzing naar het spreekuur van een academisch ziekenhuis bijvoorbeeld.

Succes en groet Irfan
za, 04/21/2007 - 16:09 Permalink
Ramoon

Bedankt voor de antwoorden.

@ Irfan: Ik heb eens gegoogeld op de dingen die jij schrijft en ik zie wel wat overeenkomsten maar het is het toch niet helemaal. Wel heel erg bedankt voor je hulp! Ik zal toch maar (alweer) eens een afspraak gaan maken met de huisarts over wat te doen.
ma, 04/23/2007 - 09:07 Permalink
RJacco

Hoi Ramoon,

Ik was eens op zoek naar de oorzaak van mijn pijnlijk en gezwollen ge/(ver)hemelte.

De klachten die jij hebt komen me heel bekend voor. En ook ik heb weleens last van een koortslip. Vooral als eten tegen mijn ge/(ver)hemelte komt doet dit erg veel pijn.

Ben jij misschien al wat wijzer geworden?

Ik verneem graag van je

Groeten

Jacco
do, 03/27/2008 - 12:49 Permalink
BLAUWBEER

Hallo Ramoon et al,

Ik heb reeds sinds meer dan twintig jaar steeds terugkerende mondproblemen. De blaasjes die je beschrijft schijnen helemaal overeen te komen met de symptomen die ik ook al vaak heb gehad. Bij mij werd de diagnose van faryngitis gesteld. En ja, dit wordt vaak beschouwd als keelontsteking, maar dezelfde blaasjes heb ik soms helemaal achter in de keel en soms helemaal vooraan in de mond aan de binnenkant van de lip. De blaasjes doen aan aardbeien denken Na de laatste "aanval", waarbij ik een vrij grote lesie ontwikkelde net onder de tong, die plots openbarstte en heel vies smaakte, heb ik ook last van burning mouth syndrome. Vroeger werd gedacht dat faryngitis veroorzaakt werd door een aan herpes verwant virus, maar tegenwoordig wordt deze diagnose eerder als symptoombeschrijving met verschillende mogelijke oorzaken beschouwd. Er wordt aangeraden om de pus van de zweertjes te laten culturen. Ik moet nu van de arts zodra ik weer zweertjes heb, onmiddellijk op consultatie komen om een cultuur te laten nemen. Dat blijkt niet zo simpel, want vaak barsten ze al open voor ik bij de arts kan zijn. Op dit ogenblik heb ik weer last van een open en bloedend gehemelte. Naar alle waarschijnlijkheid is dat een allergische reactie (en dit kan ook op het virus zijn dat de blaasjes veroorzaakt). Jammer genoeg is dit één van die problemen waar veel te weinig onderzoek naar wordt gedaan. Een orthodontist of een pereodontist weet hier vaak meer over dan een gewone tandarts. Ook is het vaak zo dat ik vlak voor of na het ontwikkelen van een pijnlijk gehemelte en / of blaasjes elders in de mond, een verkoudheid heb gehad of hooikoorts of mij erg grieperig heb gevoeld. Vaak ben ik dan ook moe en kan ik moeilijk slapen.
ma, 04/07/2008 - 13:12 Permalink