noodzakelijkheid/zinvolheid mondhygiëniste

Author:
1975
Posted:
ma, 01/08/2007 - 15:02
Hallo.
Mijn tandarts heeft me verwezen naar een mondhygiëniste in zijn praktijk. Hij heeft de afgelopen 5 jaar 2x tandsteen verwijderd en verder heb ik nooit ergens last van. Als reden voor verwijzing droeg hij preventie aan. Toevallig hoorde ik vanuit de wachtkamer dat de patiënte voor mij ook verwezen werd. Preventieve werking is natuurlijk altijd oké maar gelet op de extra kosten vraag ik me af of ik hier al dan niet goed aan doe. Wat is jullie oordeel?
Alvast bedankt!
lindadegraaf

Bij mijn tandarts is bezoek aan de mondhygienist verplicht. Je moet 1x per jaar daarheen
De mondhygienist verwijderd niet alleen tandsteen, doet ook polijsten, eventuele tips, fluoride e.d.
ma, 01/08/2007 - 15:08 Permalink
Lieneke

Tja wat is noodzakelijkheid...daar kan je lang over discussieren. De een gaat alleen met kiespijn naar de tandarts, de ander wil perse 1 keer in de 2 maanden het gebit helemaal laten schoonmaken terwijl er alleen maar een pietsie tandsteen zit.

Misschien is het handig om te vertellen waarom de mondhygienist uberhaupt in het leven geroepen is.
Dit beroep is verzonnen wegens overbezetting van de tandarts. Er komt steeds meer kennis bij en daarom ook steeds meer de mogelijkheid om problemen aan te pakken maar ook vooral te voorkomen. Er komt dus eigenlijk steeds meer werk; dit kan de tandarts niet aan.

De mondhygienist heeft als uitgangspunt: genezen is beter dan voorkomen. Misschien lijkt het dat dit geldklopperij is, maar stel...u krijgt een gaatje en nog een en nog een en nog een en dan komt er een tand los, u krijgt pijn, nog een tand gaat loszitten moet gespalkt worden, raakt er nog een los, die gaat eruit, er komt een brug etc etc etc...dat kost pas geld! En dat had misschien allemaal voorkomen kunnen worden...

Er is steeds meer bewijs dat mondgezondheid een hele grote rol speelt in uw algehele gezondheid. Tandvleesontsteking zou hart- en bloedziekten kunnen veroorzaken en vroeggeboorte en laaggewicht van de baby kunnen veroorzaken bij zwangere vrouwen. Rheuma, diabetes, alzheimer zouden associatie's hebben met de mondgezondheid. En ga zo maar door.

De mondhygienist maakt niet alleen maar even uw mond schoon, maar vertelt ook hoe u tandsteen kunt voorkomen zodat misschien de volgende keer niet eens meer behandeling nodig is.

Tandsteen veroorzaakt tandvleesontsteking. Dit kan varieren van matig toch zeer ernstig. Door tandvleesontsteking kunnen tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk verloren gaan. Wil je dit afwachten of voorkomen? U kan kiezen....
ma, 01/08/2007 - 20:26 Permalink
1975

Bedankt voor jullie reacties.
Ben vandaag geweest en moet zeggen dat ik in ieder geval tevreden ben met het resultaat :smt003 Ze is een uur bezig geweest en dat had ik echt niet verwacht. Vond het afgezien van de rotgeluiden ook totaal niet vervelend. Ben wel benieuwd naar de rekening.
vr, 01/12/2007 - 20:23 Permalink