Nog steeds tandvleesontsteking?

Author:
Skidless
Posted:
vr, 08/01/2014 - 13:16
Hallo allemaal,

Ongeveer 2 maanden geleden ben ik behandeld voor mijn tandvleesontsteking bij de tandarts.
Sinds toen heb ik niet echt zo'n las meer ervan gehad; het tandvlees is niet meer rood, doet geen pijn en bloedt ook niet tijdens het poetsen. Wel is het tandvlees nog dik. Ik poets 3 maal per dag mijn tanden en verder ziet het er ook gezond uit. Heb ik nu nog steeds een tandvleesontsteking? Zo ja, wat kan ik er dan het beste tegen doen, en hoelang duurt zo iets?

Alvast bedankt!
Thijs
Constantijn

Tandvleesontsteking gaat zelden gepaard met koorts, roodheid, zwelling en pijn. Als één van deze aanwezig is, dan is het tandvlees heel ernstig ontstoken.

Indien deze allemaal afwezig zijn, dan kan het tandvlees nog steeds ontstoken zijn.

Wanneer de tandarts de patiënten erop wijst, is dan ook heel vaak de reactie "Ja, maar ik heb nergens last van."

Of het tandvlees helemaal gezond is, is door de tandarts na te gaan door met de pocketsonde het tandvlees te sonderen. Het is vastgesteld dat het tandvlees gezond genoemd mag worden indien het tandvlees op minder dan 15% van de plekken bloedt.

Het beste is dus om eerst bij de tandarts dit te laten onderzoeken.
vr, 08/01/2014 - 16:54 Permalink
Lieneke

Ik sluit me daarbij aan. De ene tandvleesonsteking is de andere niet. Is er sprake van parodontitis, dan is dit een probleem waarbij je intensieve behandeling en vooral ook nazorg zal moeten ontvangen. Maar ook mensen met minder ernstige ontstekingen, zoals gingivitis, zullen op nacontrole moeten komen en begeleid moeten worden.
za, 08/02/2014 - 13:13 Permalink
Fred40

Nee dat geloof ik echt. Als je laat ik zeggen een paar dagen van drie keer poetsen naar 2 keer poetsen gaat zal er zeker geen onherstelbare schade optreden. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn dan is de oorzaak al veel eerder te vinden. Iets dat een tandarts dan niet heeft gezien en wel had moeten zien.
za, 08/02/2014 - 23:21 Permalink
Lieneke

Ah zo. Nou, even wat uitleg:

We hebben een basisfluorideadvies. Daarin staat dat 2 keer dgs tandenpoetsen met fluoride tandpasta en niet vaker dan 6 a 7 keer per dag iets eten/drinken voldoende zou moeten zijn om gaatjes tegen te houden. Maar er zijn mensen die dan nog steeds gaatjes krijgen. Die mensen noemen we hoogrisico. Zij zullen 3 tot 4 keer daags een fluoridemoment moeten hebben en wellicht nog minder vaak eten/drinken op een dag. We weten natuurlijk niet of dat voor de topicstarter geldt. Daarom kan het advies om minder vaak te gaan poetsen nog wel eens verkeerd uitpakken.

Tandvleesonsteking ontstaat door tandplak (en regelmatig hebben andere factoren ook nog invloed). Tandplak verwijder je door te poetsen en door tussen de tanden te reinigen. Veel mensen krijgen het niet voor elkaar om hun tanden echt goed schoon te poetsen. Met regelmaat poetsen is dus voor de topicstarter erg belangrijk. Het is ook belangrijk dat ze begeleiding krijgt in de wijze waarop er getandenpoetst wordt en tussen de tanden wordt schoongemaakt. Dit is de hoofdtaak van de mondhygiënist; preventie.

Mocht het zijn dat het tandenpoetsen te ruw gaat, dan wordt dit ook in de praktijk getackeled want dat is vrij eenvoudig te herkennen voor de professional. Minder vaak poetsen is dan vaak niet het issue maar wederom de wijze waarop er gepoetst wordt.
zo, 08/03/2014 - 10:47 Permalink
vV

Probeer eerst maar eens minder poetsen. Scheelt je weer een paar centen in deze dure tijden.

Zo een vaart zal het niet lopen. Ongegronde angstmakerij.


ik ben niet zo blij met deze opmerkingen , mocht dat nog niet duidelijk zijn. Er kunnen meer dingen aan de hand zijn, en wanneer iemand , blijkbaar zonder de medische achtergrond om eea goed te beoordelen, allerlei adviezen gaat geven die ernstige gevolgen kunnen hebben, en het af gaat doen als ongegronde bangmakerij, trek ik toch even aan de bel. Vriendelijk doch dringend: houd ermee op en bemoei je er niet mee als je de kennis mist...

Heb het afgelopen half jaar zoveel mensen met ernstige en daardoor kostbare gebitsproblemen terug zijn komen die ik een tijdje niet gezien had, die ook waren afgegaan op dit soort adviezen...(niet van mij dus voor alle volledigheid..)

Om op vragen TS terug te komen: als het tandvlees nog duidelijk dik is, lokaal of gegeneraliseerd, zou ik toch even nog een bezoekje tandarts eraan wagen.
Verder is het zonder allerlei extra info lastig oordelen vanachter de PC.
zo, 08/03/2014 - 20:06 Permalink