mondwater

Author:
Boortje
Posted:
wo, 10/03/2007 - 19:05
Hoi,

Ik poets sinds een paar maanden electrisch (minimaal 2 x per dag), gebruik elke dag tandenstokers (instructie gegegeven door de mondhygieniste), gebruik een tongschraper.
Ik vraag me OF, en welk mondwater ik het beste kan gebruiken. Er is met alchol op de markt en zonder, heb ik gezien.
En is het eigen merk bij de supermarkt ook voldoende?

Ik poets overigens met Pro Glasur van Sensodyne en probeer weinig zure voedingsmiddelen te gebruiken. Ik lust wel graag rode grapefruits, en in het weekend wat biertjes..maar als je het met mate doet, kan het toch geen kwaad? En in welke hoedanigheid is yogurt schadelijk voor je tanden, want dat eet ik elke dag..

Mijn mondhygieniste zei al dat sinds ik electrisch poets (sonisch) en die tandenstokers elke dag gebruik, dat ik me geen zorgen hoef te maken en dat het er goed schoon uitzag.

Ik heb wel een spalkje achter mijn ondertanden, en het is moeilijk dit tandsteen vrij te houden, merk ik.

Ben benieuwd naar tips en reacties. Ik plaats het maar op dit forum, want ik kan dit niet elke keer aan mijn mondhygieniste vragen omdat ik haar om de vier maanden zie. En steeds na de tijd krijg ik vragen..

Groet Lucie
Spiegeltje

De eerste vraag die je inderdaad eerst moet stellen is óf je wel mondwater moet gebruiken. Zeker nu je de mondhygiene zo serieus neemt, door goed te poetsen en regelmatig de mondhygieniste te bezoeken, heeft het nauwelijk tot geen toegevoegde waarde. Ook kan mondwater nooit in de plaats komen van een goede mechanische reiniging zodat het ook geen oplossing is voor slechte poetsers. Misschien beschouw je het als de 'finishing touch', dat kan natuurlijk. Kies er dan maar een die je lekker vindt.

Van Listerine weet ik dat het een (minimaal) effect heeft op het voorkomen van plaque. Het werkt echter niet echt desinfecterend, daarvoor is het alcoholgehalte te laag. Van al die andere middeltjes weet ik verder niks.

Bier en (niet gezoete drink) yoghurt (alhoewel het een beetje zuur is) kunnen geen kwaad voor je gebit. Als je niet de hele dag yoghurt zit te eten loopt het wel los.

Zuur fruit kun je het beste wel beperken als tussendoortje tot één of twee keer per dag. Het totaal aantal eetmomenten (inclusief zure dranken en zuur fruit) kun je het beste beperken tot maximaal 7 (liefst nog wat minder). Het gaat om de eetmomenten, je mag per keer best twee sinaasappels eten, dat telt voor één moment.
wo, 10/03/2007 - 19:38 Permalink