mondhygienist

Author:
corbosman
Posted:
vr, 12/15/2006 - 17:13
Hoi allen, ik ben onlangs naar een mondhygieniste geweest en heb een vraag over de pijn die er bij komt kijken..

Laat ik voorop stellen dat ik totaal niet bang ben voor de tandarts of voor pijn. Ik heb weinig problemen maar moest onlangs twee oude vullingen laten uitboren en hervullen en dat doe ik zonder verdoving. Geen enkel probleem dus.

De mondhygieniste deed echt zo ontzettend veel pijn, dat was gewoon absurd. En ik was niet alleen. Mijn vrouw besloot ook te gaan, en die wil pertinent niet meer terug (mijn vrouw's gebit is verder perfect). Zij is amerikaans en is gewend naar de mondhygienist te gaan, en zij vertelt me dat het niet normaal is dat het zo'n pijn doet.

Ik stond er ook erg van te kijken achteraf. Ik heb daar gewoon nog 3 dagen last van gehad. Nu ben ik als kind wel eens naar de mondhygieniste geweest, en ik kan me zo'n pijn ook totaal niet herinneren.

Is dit nou normaal? De mondhygieniste gebruikt een handmatige tool (geen boor dus) waarmee ze diep onder het tandvlees loopt te rommelen, en dat is gewoon zo pijnlijk dat de tranen ervan in je ogen springen.

Wat zijn jullie ervaringen?

Groeten,

Cor
Spiegeltje

Cor,

Bij mij was het ook geen pretje, soms stond het zweet op mijn kop 8). Nu de parodontitis weg is valt het bij de nazorg trouwens wel mee. De pijnbeleving schijnt nogal persoonsafhankelijk te zijn.

Mondhygienistes kunnen desnoods verdoven. Is met mij besproken maar omdat ik dan vaker moest terugkomen (meer behandelingen van kortere duur) heb ik dat niet gedaan.

Of het komt omdat jouw mondhygieniste nogal ruw te keer gaat kan ik uiteraard niet beoordelen.
vr, 12/15/2006 - 18:35 Permalink
corbosman

Het deed mij een beetje denken aan de beelden die je wel eens ziet van liposuction. Ik had het gevoel dat ze heel hardhandig te werk ging. Met name ook omdat het af en toe met dezelfde tools, als ze beter oplette ofzo, vrijwel geen pijn deed.

Het is ook niet zo dat ik doorverwezen ben omdat ik enorme last had van parodontitis. Maar mijn vrouw bv heeft echt een puntgaaf gebit en tandvlees, en bij haar was het ook enorm pijnlijk.

De film 'Marathon man' wel eens gezien? :)

Cor

ps: ja, ik overdrijf een beetje, maar het is zo vreemd om na een leven lang geen enkele angst of probleem met de tandarts ineens gewoon niet meer naar die mevrouw toe te willen. Mijn vrouw gaat een andere proberen, en als die beter is dan ga ik daar wel heen.
vr, 12/15/2006 - 20:07 Permalink
mecánico para …

Probleem is dat goed schoon maken en tandsteen verwijderen niet echt een feest is. nooit. Je kan, met name als je redelijk wat diepte moet bereiken, eigenlijk niet pijnloos te werk. Maar misschien is dit inderdaad een zwakke broeder die met ferme hand coorigeert ipv gewoon werken.

Nogmaals, ik ken je gebitssituatie alleen uit je eigen woorden, en geen reden voor twijfel. Alleen ik ken ook mondhygienistes die eigenlijk nooit echt alle tandsteen wegkregen en het een beetje minder goed schoon achterlieten. En dan kwam ik een half jaar na dato, deed dat wel en wie was de boeman? En dat is de keerzijde van diezelfde medallie (esspresso geschreven).....

Ofwel, ze is onervaren en werkt onder te grote tijdsdruk. kan ook nog.

Misschien eens een balletje opwerpen bij de tandarts waar ze voor werkt, want zonder feedback, blijft het waarschijnlijk onopgemerkt


:smt006
vr, 12/15/2006 - 21:10 Permalink
Lieneke

Het ligt er maar net aan wat je gewend bent....

Ik heb en werk nog steeds in een aantal praktijken. Bij de ene praktijk zijn ze gewend dat de tandarts het tandsteen verwijderd en vinden ze me hardhandig. Weer in een andere praktijk werd er ook door de tandarts altijd tandsteen verwijderd en vinden ze me soft. Weer in een andere praktijk zijn ze alleen een preventie-assistente gewend en vinden ze me hardhandig, maar ook dat zegt niks want jawel...in weer een andere praktijk vinden ze nadat ze behandeld zijn door de preventieassistent een softie. Ook mondhygienisten onderling kunnen enorm verschillen, dat heb ik ook al gemerkt.
En dat wil echt totaal niks zeggen over de kwaliteit die ze leveren! Niet zo veel pijn betekent niet minder goed schoon. Het zou het wel kunnen zeggen, maar die regel gaat niet altijd op.

Dan nog de verschillen tussen patienten onderling. De een heeft een zeer hoge pijngrens en de ander een hele lage. Dit kan je dus ook niet vergelijken. Het is heel individueel.

Helemaal niks voelen kan niet. Je voelt altijd wel wat. Meestal zie je dat bij mensen die echt dik en rood tandvlees hebben dat het pijnlijk is. Dan hoeft het nog niet eens een ontsteking te zijn die heel diep zit.
Ik verdoof eigenlijk vrijwel altijd als het echt te pijnlijk is. Tenzij de patient perse geen verdoving wil en netjes stil ligt.

Als patienten na een pijnlijke behandeling weer terug komen voor behandeling en ze hebben netjes gepoetst en tussen de tanden schoongemaakt, dan doet de behandeling meestal veel minder pijn.

Dus....heb het er gewoon een keertje over met jouw mondhygienist. Misschien had ze helemaal niet in de gaten dat het zoveel zeer deed. Vraag gewoon om een verdoving...
za, 12/16/2006 - 12:24 Permalink
pet

hallo,
ik ben ook naar de mondh. geweest en dat alles viel me ontzettend mee
ze hebben de eerste keer de pockets gemeten en die waren 4 tot 8 mm
nu heeft ze alles in 3 keer schoongemaakt en heb dat allemaal zonder verdoving kunnen doen ook die van 8.
en nu over 4 maanden kijken of het tandvlees mooi geneest (hoop van wel )

en ik heb ook wel wat last gehad naderhand maar dat was in een paar dagen over.

dus kortom het viel me allemaal mee.
za, 12/16/2006 - 19:08 Permalink
Asphyx

Ik krijg ook meestal te horen dat ik zachthandig ben en dat het best meevalt. Hoef ook zelden mensen te verdoven. Napijn komt niet echt voor, wel soms een beetje beursheid van het tandvlees. Moet ook toegeven dat ik hier in het begin erg onzeker van werd, maar ondertussen geloof ik wel dat het goed gaat. Anders waren al die pockets van al die mensen ook niet genezen :wink:
vr, 12/22/2006 - 12:19 Permalink