Moet ik mijn voortanden laten trekken?

Author:
Angelika
Posted:
do, 03/29/2007 - 22:49
Vorig jaar werd bij mij paradontitis geconstateerd. De meeste van mijn kiezen zijn inmiddels getrokken.
Er was afgesproken dat ik een prothese zou krijgen. Ik wilde eigenlijk alleen maar een prothese voor de kiezen.
Maar inmiddels staan ook twee van mijn voortanden los. De tandarts wilde ze trekken en de 2 andere voortanden rechts en links naast de losse ook nog. Hij vindt ze niet goed maar van deze tanden heb ik geen last en ze staan ook niet los.
Ik ben al zo veel tanden kwijt ik wil dat alleen nog tanden worden getrokken als het echt niet anders kan.
Ik vroeg of ik voor de 2 losse tanden een spalkje kon krijgen.
Daarvoor maakte ik een afspraak maar toen ik een week later kwam zei de tandarts dat de twee losse tanden getrokken moesten worden dat ze daarvoor geen spalkje maakt en de tanden rechts en links naast de losse ook eruit moeten.
Tenslotte ging ik akkoord dat de 2 losse voortanden getrokken worden, dat ik daarvoor ook nog een prothese zou krijgen en er werd gemeten en gepast voor de prothese.
Vandaag kreeg ik te horen dat de 4 voortanden perse getrokken moeten worden, ook de 2 die niet los staan en waar ik geen last van heb.
Toen zei ik dat ik dan maar alleen een prothese voor de kiezen wilde hebben maar de tandarts zei nee, of de voortanden eruit of helemaal geen prothese.
Ik wil zo veel mogelijk mijn eigen tanden houden. Ik kan al bijna een jaar niet meer kouwen omdat ik geen kiezen meer heb. Toen werd mij een prothese beloofd maar daar kwam niets van terecht. Ik moest eerst naar de mondhygieniste, maar die had geen tijd daarna moest ik nog eens terug naar de mondhygieniste en de hele tijd loop ik zonder kiezen.
Dat is al lastig genoeg. Maar ik hoor telkens weer dat een prothese niet zo goed is als de eigen tanden. Daarom wil ik zo veel mogelijk eigen tanden houden.
Twee getrokken voortanden is al erg maar vier!!! Wat is als de prothese niet goed zit? Of als er weer geen prothese komt. Ik wil niet zonder voortanden op straat.
Ik heb dan maar de volgende afspraak afgezegd om eerst goed na te denken over de mogelijkheden. Ook wil ik graag de mening van een tweede tandarts inhalen maar nu doen zij alsof zij alles wat voor mij al vervaardigd is weg willen gooien.
Kan mijn tandarts mij ertoe dwingen mijn tanden te laten trekken?
Newtan

Volgens mij missen jullie het vertrouwen in elkaar. Of dat goed komt....
Bij mij is afspraak afspraak: als je eerst zegt dat alleen de voortanden die los staan eruit gaan en dan later vindt dat toch alles eruit moet, ben je aan het chanteren. Da's reden voor een officiele klacht, en een schadevergoeding.

Of het zin heeft om het zo hoog te spelen, betwijfel ik. Want je wordt er niet beter van. Maar deze gedachtengang is waarschijnlijk wel wat weerbaarder.
Probeer anders eens bij een ander. Misschien via de mondhygiëniste.

Dan een technische kwestie: het is helemaal niet moeilijk om een partiële prothese aan te vullen met tanden, als de laatste er bijvoorbeeld over 5 jaar ofzo toch uit zouden moeten. Dat is binnen 6 uur gepiept.
Dus vraag gewoon om een partiële prothese. Dat is wel duurder, omdat het niet in de basisverzekering zit, maar je eigenwaarde is vaak niet in geld uit te drukken. En het is net zoveel werk voor de tandarts.
do, 03/29/2007 - 23:29 Permalink