met rietje drinken

Author:
louise85
Posted:
za, 01/12/2008 - 11:58
Ik heb hele slechte tanden. Ik poets goed etc dat is het probleem helaas niet. Mijn orthodontist zei vroeger al tegen me dat mijn tanden gewoon niet tegen bepaalde soorten voedsel kunnen. Sindsdien eet ik minder snoep en chocola. Vervolgens zei hij dat ik ook beter kon drinken met een rietje, vooral dranken als cola en ijsthee.

Ik drink nu een half jaar al alles met een rietje. Ik ben het helemaal gewend en heb er totaal geen problemen mee. Ik zei gisteren tegen de tandarts dat ik dingen met een rietje drink en hij keek me aan alsof ik gek was. Hij vond het nergens voor nodig.

Dus mijn vraag aan de tandartsen is: Heeft het nou zin om dingen met een rietje te drinken of niet?
Spiegeltje

Ter aanvulling: het drinken van zure dranken (frisdranken, ice thee, vruchtensappen e.d.) kan, als je dat te vaak en met kleine tussenpozen doet, tanderosie bevorderen. Om de contacttijd van die zure stoffen met het gebit te verminderen kun je - zoals Lieneke al schreef - drinken met een rietje. Voor water, melk en zelfs yoghurt (gaat dat met een rietje?) en dergelijke is dat volgens mij helemaal niet nodig. Kwaad kan het ook niet.

Voor mensen met een normaal ontwikkeld gebit is het ook niet nodig om zure dranken met een rietje te drinken, als je je tenminste beperkt tot enkele consumpties per dag. De schadelijke gevolgen van een 'zuurstoot' die je bij het eten en drinken krijgt kunnen tot op zekere hoogte uitstekend worden opgevangen door de chemische processen in de mond en het glazuur en leidt niet tot onomkeerbare schade aan het glazuur. Alleen overdaad schaadt, en met het westers consumptiepatroon, met veel frisdrank in plaats van gewoon gezond leidingwater (calcium, magnesium), zit je daar vrij snel aan inderdaad.

Dus: het kan wel degelijk zin hebben in bepaalde gevallen maar het betekent niet dat iedereen nou maar met een rietje moet gaan drinken. Vandaar misschien ook de reactie van de tandarts.
za, 01/12/2008 - 13:27 Permalink