Melk gezond,vermindert de pijn ???

Author:
Girlpower
Posted:
do, 11/02/2006 - 19:19
Hallo ik had een vraagje is het waar dat melk goed voor je tanden en tandvlees is en dat het de pijn verminderd als je pijn hebt ?
alvast bedankt voor jullie reachtie
Lieneke

Melk is in ieder geval niet slecht voor de tanden (tenzij je de godsganze dag aan een pak loopt te lurken). Dat het pijn zou verlichten...nooit van gehoord!
do, 11/02/2006 - 19:52 Permalink
Chris888

naah, bij flinke aften verlicht naspoelen met melk wel de pijn na het eten, maar water is dan ook al prettig. Veel andere dranken prikken. Als de aften tot in je keel zitten en slikken daardoor zeer doet is melk ook wel lekker, vanwege het slijmlaagje dat melk achterlaat denk ik.
Maar melk is zo'n algemeen drankje dat ik me bijna niet kan voorstellen dat iedere rechtgeaarde regelmatige aftlijer dat niet zelf allang heeft ontdekt. Of je moet melk heel vies vinden ofzo.
do, 11/02/2006 - 20:03 Permalink
Asphyx

Weet niet meer precies hoe het zit,maar melk neutraliseert de hele boel, zowel zure als hete/kruidige voedingsmiddelen(beter dan water) en verlicht hierdoor misschien wel de pijn (als dit dus ook door prikkeling van buitenaf komt). Is echter alleen oppervlakkig, dus kan me niet echt voorstellen dat het daadwerkelijk werkt bij pijn dat van onder het oppervlakte komt (zowel tandvlees als tanden) of er moet iets open liggen.

Je tanden bestaan voor een groot gedeelte uit calcium. Melk bevat calcium. Reken uit je winst.
Bedenk echter wel dat als je tanden en kiezen ´klaar´ zijn en er dus niet echt veel effect meer is, zeker met de fluoride tandpasta´s.
do, 11/02/2006 - 23:42 Permalink
Spiegeltje

Weet niet meer precies hoe het zit,maar melk neutraliseert de hele boel, zowel zure als hete/kruidige voedingsmiddelen(beter dan water)


Nou, of dat klopt? Melk is zelf zwak zuur (door het in melk aanwezige melkzuur). Het speeksel is daarentegen neutraal (pH=7) en heeft een bufferende werking. Als je zuur in je mond krijgt (sommige frisdranken, vruchtensappen, sommige soorten fruit) hoef je geen melk te drinken om de boel te neutraliseren. Het speeksel doet zijn werk. Als daar een probleem zit, bijvoorbeeld als je te weinig speeksel hebt, volstaat het om te spoelen met water.

Het is wel zo dat de zuurgraad van melk geen probleem geeft voor het gebit, dit in tegenstelling tot frequent gebruik van frisdranken en zure vruchtensappen. Dat kan tanderosie veroorzaken, vooral bij kinderen en jongeren die nog geen sterke glazuur laag hebben.

Melk helpt wel tegen hete kruiden omdat de stoffen die daarvoor verantwoordelijk zijn goed oplossen in het melkvet. Melk werkt daarom beter dan bijvoorbeeld water. Met het gebit heeft dit niks te maken.
di, 12/05/2006 - 23:59 Permalink
Asphyx

Melk is idd zwak zuur, maar voldoende 'niet zuur' om een neutraliserende werking the geven. Het speeksel zal inderdaad ookzorgen voor neutralisatie (is trouwens ook lang niet bij iedereen pH 7, houdt dat even in gedachten) en water volstaat zeker. Meer dan melk. Maar dat was de vraag niet :wink:

In ieder geval zal het spoelen/drinken er wel voor zorgen dat de zuurstoot inkort. Zolang je inderdaad iet de hele dag met een pak melk rondloopt. Dan kan je beter water nemen.

hete en kruidige voedingsmiddelen lossen inderdaad slecht op in water, waardoor melk beter helpt. Alsnog geloof ik dat dit alleen oppervlakking zou kunnen werken. Je hoort mij ook niet zeggen dat dat met je gebit te maken heeft.
zo, 12/10/2006 - 13:17 Permalink