losse tanden pas over 4 maanden behandelen?

Author:
jess333
Posted:
wo, 10/01/2008 - 10:39
Hallo,
Ik heb een vraag die ik jullie wil voorleggen.
Het gaat over mijn gehandicapte broer, hij heeft niet aangeboren hersenletsel en hierdoor een lichamelijke en geestelijke handicap.
Vorige week is hij bij de tandarts geweest. Na afloop werd ons door zijn begeleidster verteld dat hij erg rood en ontstoken tandvlees en loszittende tanden heeft.
Hij moet nu eind januari terug komen en dan gaan ze het schoonmaken. In de tussentijd hoeft er niets te gebeuren volgens de tandarts. Hij hoeft niet naar een mondhygieniste en antibiotica is ook al niet nodig. :o
Nu heb ik al het een en ander gelezen over dit onderwerp en lijkt het mij dat er best het nodige te doen valt in de tussentijd.
Hierover wil ik dan ook graag jullie mening.
Vriendelijke groeten,
Jessica.
Spiegeltje

Goed dat de tandvleesproblemen nu eindelijk de aandzcht krijgen. In de tussentijd kun je niet veel doen. Uiteindelijk zal toch geprobeerd moeten worden de mondhyiene te verbeteren, waarschijnlijk met intensieve hulp bij het poetsen en frequent bezoek van de mondhygieniste. Een eventueel ondersteuning met antibiotica.

Het is niet iets van één keer schoonmaken. De mondhygiene moet structureel beter worden. De handicaps maken dat niet makkelijker, voor niet-gehandicapten is het al een hele toer. Misschien kan dat een reden zijn om eerder naar antibiotica te grijpen, maar dat weet ik verder niet.

Loszittende tanden zijn geen goed nieuws, daar valt vaak weinig meer aan te behandelen. De prognose van die tanden is slecht. De behandeling moet gericht zijn om verdere verslechtering te voorkomen bij andere tanden.

In vraag we wel af waarom in hemelsnaam vier maanden wordt gewacht met de behandeling. Dat doet de zaak zeker geen goed. Ook al is dit waarschijnlijk een probleem dat al lange tijd aanwezig is.
wo, 10/01/2008 - 15:59 Permalink
vV

Vorige week is hij bij de tandarts geweest.
voor we allerlei waardeoordelen gaan uitspreken is het van belang te weten hoe lang het daarvoor geleden is dat ie gezien is.. zoiets ontwikkelt zich niet in en half jaartje.

Misschien kan dat een reden zijn om eerder naar antibiotica te grijpen
denk het niet.. zal toch neerkomen op reiniging. is dat niet goed of structureel mogelijk moet je je af gaan vragen wat beter is.
leeftijd en voorgeschiedenis is daarbij ook een factor, en dat weten wij dus niet.
wo, 10/01/2008 - 21:19 Permalink
jess333

Hallo,
Dank voor jullie reactie.
Even een aanvulling op het vorige verhaal.
Mijn broer is 46 jaar oud en woont in een wooncentrum voor volwassenen. Hij heeft oa een motorische handicap, waardoor het moeilijk voor hem is zelf zijn tanden goed te poetsen. Hij wordt dan ook nagepoetst, 1 keer per dag.

Het is ongeveer 9 maanden geleden dat hij het laatst gezien is.
Bij zijn vorige bezoek is er een kies verwijderd, dit omdat deze aan het afbrokkelen was.
Nu realiseer ik me dat paradontitus (zeg ik dit goed) hier misschien ook wel de oorzaak is geweest ..

Ik heb inmiddels contact gehad met de assistente van de tandarts. Hij moet nu in de 4 maanden voor de volgende afspraak 1 keer per week poetsen met een speciale gel(corsidol of perioaid). Hier zou het tandvlees rustiger van worden, waarna de behandeling beter zou gaan.
Ze vertelde me ook dat 1 keer per dag goed poetsen voldoende was!
Na enig aandringen kwam ze met ragers en hierna kreeg ik te horen dat ik toch maar beter een afspraak kon maken met de tandarts zelf.
Mijn broer kan pas in januari geholpen worden, voor mij heeft hij vrijdag al tijd. Beetje raar?!
Zover mijn aanvulling, ik ben wel benieuwd of iemand ooit gehoord heeft van die gel waar hij mee moet poetsen, daar heb ik op dit forum nog niets over gelezen.

Groeten, Jessica.
do, 10/02/2008 - 00:52 Permalink
Spiegeltje

Het klopt wel dat 1 keer per dag poetsen voldoende is, als het maar echt goed gebeurt. Dat betekent dus ruiim de tijd er voor nemen en ook tussen de tanden schoonmaken met tandenstokers of ragers. Van speciale tandpasta's/gels zijn geen wonderen te verwachten. Het vraagt wel heel veel van de verzorging, als de patient dit niet zelf kan. Dat is, lijkt me, echt wel een probleem want wie gaat al die tijd er aan besteden? De verzorger moet ook een goede instructie hebben gekregen van een mondhygieniste of tandarts hoe dat moet. Ga er maar vanuit dat dat niet vanzelf goed gaat met wat napoetsen.

Het is volgens mij echt onzin om 4 maanden te moeten wachten met de behandeling om het tandvlees rustiger te krijgen. Als goed wordt gepoetst is het tandvlees al binnen 1-2 weken wat rustiger. Het is niet nodig dat de ontsteking weg is om te kunnen behandelen, alhoewel bij rustiger tandvlees de behandeling wel makkelijker en pretiiger voor de patient kan zijn. Overigens kan alles goed worden verdoofd.

Ik vind het eigenlijk onverantwoord om, zonder verdere controle van de tandarts of begeleiding van een mondhygieniste , weer 4 maanden voorbij te laten gaan. Ook als niet meteen wordt gestart met de initiele behandeling valt er in de tussentijd nog genoeg te doen om de mondhygiene te verbeteren door voorlichting, poetsinstructie en verandering van dieet en eetgewoonten, dit alles in samenspraak met de verzorgers.

Vier maanden wachten/niks doen en patient alleen opschepen met een zogenaamde 'speciale' gel, dat is in dit geval slechte zorg. Dat durf ik wel te stellen.

Wel is het zo dat de behandeling alleen kan slagen als in het wooncentrum blijvend voldoende aandacht aan de mondhygiene kan worden besteedt. Als dat niet mogelijk is, zal de aftakeling van het gebit doorgaan. Dat houdt dan geen tandarts tegen. Dat is een triest gegeven. Misschien speelt dit ook bij de tandarts in het achterhoofd mee (wat weer een verklaring kan zijn van zijn wat "lakse" houding). Natuurlijk hebben gehandicapten recht op dezelfde goede zorg als iedere andere patient maar de praktijk kan wel eens weerbarstig zijn. Daar hoef je echter geen genoegen mee te nemen.
do, 10/02/2008 - 01:31 Permalink
vV

andere behandelopties die er zijn, zoals bv deels extracties om oa de zaak beter reinigbaar te houden . Het is duidelijk dat er ook dagelijks nagepoetst word en ik denk dat in dat kader een echte paro-behandeling moeilijk voorspelbaar is qua effect. De corsodyl (goed spul) zou ik de eerste week toch even dagelijks gebruiken ipv 1x pw. en zeker ook ragers, de tussenruimtes zijn zeer belangrijk bij dit soort problemen.
do, 10/02/2008 - 08:21 Permalink